TOP 20+1 látnivaló a Balaton körül

A Balaton, amely nem csak Magyarország, hanem Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, minden évszakban más-más arcát mutatja, legyen az nyüzsgő nyár, virágzó tavasz, kissé fagyos tél vagy leveleket kavargató ősz.

Partját színes kisvárosok, rusztikus falvak, nyüzsgő üdülővárosok szegélyezik, klímája és természeti értékei miatt is kivételes helyszín. S ekkor még nem említettük a megannyi látnivalót, a tó selymes vizét és a programkavalkádot, melyek örök élményként élnek tovább a látogatók szívében.

A Balatont és környékét egy-két nap alatt szinte képtelenség jobban megismerni, érdemes többször és akár hosszabb időt a magyar tenger partján tölteni, és felfedezni a megannyi attrakciót.

Akinek erre nincs lehetősége, és célirányosan a 20 legszebb balatoni helyszínt keresi, összeállítottunk egy listát, amely a CsodalatosBalaton.hu szerkesztősége szerint a TOP 20 balatoni látnivalót tartalmazza.

Tihanyi Bencés Apátság

A föld és a víz találkozásánál magasodnak a Balaton fölé a Tihanyi Bencés Apátság templomának 35 méteres tornyai összekötve az eget a földdel. A zöld lombkoronák ölelésében fekvő  Tihany legjelentősebb épületegyüttese a dombtetőn álló apátság.

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély, amely napjainkban múzeumként és rendezvény-központként működik, hazánk leglátogatottabb fűúri rezidenciája. A pazar barokk kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját azonban az 1880-as években nyerte el.

Gömbkilátó, Balatonboglár

A Balaton déli partjának különlegessége a Gömbkilátó: egyrészt formája, másrészt éjszakai díszvilágítása, és nem utolsó sorban az északi part hegyeire nyíló kilátása miatt.

Badacsony

Badacsony a Balaton-felvidék tanúhegyeinek legnagyobbika a 11 kilométeres kerületével és több mint 430 méteres magasságával.

Siófoki víztorony

Siófok emblematikus épülete a fő téren álló Víztorony, melynek 45 méter magasan lévő felső szintje kilátóként is funkcionál. A tornyot 1911-ben tervezték és 1912-ben már el is készült. 1980-tól csak turisztikai attrakció, Siófok jelképe.

Szaplonczay sétány, Fonyód

Az egyik oldalon az ámulatba ejtő balatoni panoráma, a másik oldalon lenyűgöző villasor: ez a fonyódi Szaplonczay sétány.

Kvassay sétány, Balatonföldvár

2014-ben vették fel a Somogy Megyei Értéktárba a Kvassay sétányt, Balatonföldvár korzóját, melynek egyik oldalát a Balaton, másikat villasor szegélyezi.

Szépkilátó, Balatongyörök

140 méter magasról tekinthetünk le a festői Balatonra az egykor kápolna dombnak nevezett Szépkilátóról Balatongyörök határában.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár impozáns látványával, falai között rendezett programjaival, az elénk táruló mennyi panorámájával igazi turistaparadicsom.

Szent György-hegy bazaltorgonái

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye a magasba nyúló bazaltoszlopaival. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta.

Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp

Révfülöp középpontjától nagyjából egy órányi sétára, a Fülöp-hegyen magasodó kilátóról felejthetetlen panoráma nyílik a Balatonra, így nem csoda, hogy a turisták egyik kedvenc balatoni helyszíne. A kilátó 2020. február 13-án egy villámcsapás következtében leégett, felújítása után 2021. július 17-től ismét látogatható.

Dörgicse templomrom

A Balaton-felvidék talán legimpozánsabb romtemploma az alsódörgicsei Boldogasszony-templom, melynek megmaradt, 22 méter magas oromfala több, mint káprázatos.

Hegyestű

A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, 50 méter magas fal felfedi számunkra az egykori tűzhányó titkait.

Tagore sétány, Balatonfüred

A balatonfüredi Tagore sétány a Balaton-part egyik ékessége: a gyönyörű fák övezte gyalogút megannyi kincset rejt a természet adta csodákon kívül.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Mesebeli természeti környezetből emelkedik a magasba a tájba teljesen beleillő építmény, a 17,5 méter magas Somlyó-hegyi kilátó Alsóörsön.

Tatárlikak, Balatonkenese

Balatonkenese központjából tanösvény vezet a Soós-hegyre, melyen elkanyarodhatunk a Tatárlikakhoz, s bár meredek, csúszós, homokos talajú ösvény vezet a barlangokhoz, vétek kihagyni.

Kisfaludy-sétány, Balatonakarattya

Ámulatba ejtő a kilátás a balatonakarattyai Magaspartról, hiszen mintegy húsz emelet magasból gyönyörködhetünk a CsodálatosBalaton látványában.

Panoráma-kilátó, Balatonvilágos

Balatonvilágoson, a Magasparton lévő kilátópont nem egy hagyományos megépített kilátó, hanem a talajszintről csodálhatjuk a Balaton keleti medencéjét, a Bakony hegyeit, a fantasztikus balatoni panorámát.

Kishegy, Balatonlelle

Úgy tartják, hogy a déli part Badacsonya a lellei Kishegy, ahol eggyé válik a Balaton varázsereje a borvidék atmoszférájával.

Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

A 136 méteres dolomitképződményen, a Szent Mihály-dombon emelkedő kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája, falai eseményektől gazdag múltat idéznek.

+1 Hévízi-tó

A patinás, történelmi épületektől övezett Hévízi-tó egyedülálló, az egészségmegőrzés, a rekreáció, a természet adta gyógymódok, az aktív kikapcsolódás lehetőségeinek tárháza.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!