A keszthelyi Festetics-kastély madártávlatból

A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja 1739-től élt Keszthelyen. A kastélyt Festetics Kristóf kezdte el építeni 1745-ben, Hofstädter Kristóf tervei alapján. Mai formáját 1883-87 között nyerte el, II. Tasziló gróf révén.

A Balaton környékének legimpozánsabb főúri kastélyának parkját már 1433-ban említik a feljegyzések.

Abban az időben egy fallal körülvett kúria állt ott, amelyhez kert is tartozott. A későbbi barokk kastély kialakulásával a barokk kert is megvalósult a 18. században.

A kastélypark utolsó, jelentős átalakítása angol Henry Ernest Milner nevéhez fűződik, aki Keszthelyen 1885-ben a viktoriánus angol kertművészet legkiemelkedőbb példáihoz méltó kertet alkotott. A már akkor európai hírű kerttervező professzor, Henry Ernest Milner olyannyira meghatározó munkát végzett, hogy azt ma is tanítják az egyetemeken. Nevezetes tankönyvének (Landscape Gardening) példatárában első a keszthelyi kastély kertje.

A kastélypark sok szempontból a hazai történeti kertek legjelentősebb, legprogresszívebb példái közé tartozik.

Az egzotikus növényfajok gyűjtésének és hazai elterjedésének szempontjából (pl. a Ginkgo biloba legkorábbi ültetése), a kertépítészeti különlegességek sokasága (sövényszínház és növényekből ültetett napóra) feltétlenül élvonalbeli kertjeink sorában jelöli ki a helyét.

A park 1945 után súlyos károkat szenvedett: területét felosztották, majd 1986-ban közúttal kettészelték. Ugyan 1986-ra elkészült a park felújítása, de az akkori jó szándékú beavatkozások nem a történeti hitelesség jegyében történtek, így azok további károkat okoztak. 2015-ben a kastélypark európai uniós támogatás segítségével megújult. A projekt a belső park legnagyobb részének teljes körű, kerttörténeti hitelességű rekonstrukcióját tűzte ki célul, az utolsó, Henry Ernest Milner tervei alapján megvalósult állapot szerint.

A rekonstrukciós tervet Szabó Gábor készítette, aki 2018 májusában, többek között ezért a munkájáért is, elnyerte Az év tájépítésze díjat.

A cikkben szereplő fotók 2018. június 4-én készültek Keszthelyen, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

A Festetics-kastély látnivalóiról, múzeumairól és szobraitól itt olvashat bővebben!

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!