A monoszlói Hegyestű, amely megmutatja a 8 millió éves vulkán belsejét

A régmúltat idézi vissza a Balaton északi partján, a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között elterülő Balaton-felvidék.

A tanúhegyek, melyek évmilliókkal ezelőtt az ország szinte teljes területét beborító Pannon-tenger legmélyén zajló vulkáni tevékenység következtében alakultak ki, a földtörténet különböző időszakáról tanúskodnak.

Ezek közül az egyik legérdekesebb a Hegyestű: a hegy északi fele az 1930-1970 közötti bányászat miatt szó szerint eltűnt, kitermelték a hegy oldalát, így láthatóvá vált az egykori vulkán belseje.

A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el.

A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre, amely éppen egyidős a Balaton-felvidék Nemzeti Parkkal, 1997 óta évente több tízezren látogatnak el.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók, továbbá a bazaltfal mellett táblák ismertetik a bazaltvulkanizmust és a bazalttal kapcsolatos tudnivalókat.

A Hegyestű egyike azon magyarországi helyeknek, amely erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyók zarándokhelyének is számít.

Summary
A Hegyestű, amely megmutatja a 8 millió éves vulkán belsejét
Article Name
A Hegyestű, amely megmutatja a 8 millió éves vulkán belsejét
Description
A Hegyestű, ha nem is a legismertebb, de az egyik legkülönlegesebb a Balaton-felvidék tanúhegyei közül, ahonnan kilátás minden képzeletet felülír.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!