Csodás fotókon a tavaszi Fonyód 15 pillanata

Talán a legszebb balatoni kilátás a fonyódi Szaplonczay sétányról tárul elénk.

A korzó – melyet Panoráma sétánynak is hívnak – Szaplonczay Manó magyar orvosról kapta nevét, aki a Balaton nagy rajongója és Bélatelep alapítója volt.

1934-ben állítottak emlékoszlopot az orvosnak.

Az emlékoszlopon, a világháború viharában eltűnt táblát Kiss László René szobrászművész domborművével pótolták, így Szaplonczay Manó képmása nap nap után gyönyörködhet a CsodálatosBalatonban.

Greguss János festőről is megemlékeznek a sétányon, aki az 1860-as években több alkalommal megörökítette Fonyódot, s a Balaton déli partjáról nézve az északi oldalt.

A sétány egyik legismertebb köztéri alkotása a Balatoni szél szobor, amely Pál Mihály alkotása.

S ha már a balatoni szelet említettük, ehhez volt szerencsénk ottjártunkkor.

A széllovasok ki is használták a lehetőséget.

Nem hiába tartják a Fonyódot a panoráma városának, ahol, a meglévő kilátókon kívül, nemsokára egy levegőbe nyúló üvegkilátó is épül.

Háttérben Badacsony és a tanúhegyek

A cikkben szereplő fotók 2019. március 26-án készültek Fonyódon, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Csodás fotókon a tavaszi Fonyód 15 pillanata
Article Name
Csodás fotókon a tavaszi Fonyód 15 pillanata
Description
Fonyód – Fonyód a maga szépségével, strandjaival, panorámájával az egyik legkedveltebb balatoni nyaralóhely, de érdemes más évszakban is ellátogatni a településre.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!