TOP 20 látnivaló a Balaton körül

Közép-Európa legnagyobb tava nekünk már csak a Riviéra – pedig a napszúráson és a lángoson túl is van élet, és rengeteg itt a felfedezésre váró csoda.

A strand- és vízi sport-imádók paradicsoma majd 80 kilométer hosszan húzódva szemmel láthatóan két különböző jellegű tájra osztja a festői Dunántúlt. Csodálatos szőlőhegyek, várromok lélegzetelállító panorámával, történelmi városkák, színes programok, páratlan szépségű természeti csodák, kulturális, gasztronómiai és történelmi értékek 1001 mesés látnivaló formájában várják, hogy izgalmas és felejthetetlen élményekké váljanak. A Balaton körül mindenki megtalálja azt a helyet, ahol örökre ott hagy majd egy darabot a szívéből.

20 bakancslistás hely, amit mindenképp látnod kell, ha a Balatonnál jársz

#Kötelező fotó-pontok

Nyilván nehéz volna egyértelműen kijelenteni, hogy egy ekkora tó körül melyik az az egyetlen pont, ahonnan verhetetlen képet lehet készíteni, de ha lehunyjuk a szemünket, a jellegzetes balatoni panorámához valahogy mégiscsak elengedhetetlenek a tanúhegyek, ahogy elválasztják az ég kékjét a tó zöldeskék tükrétől.

A déli part ezért egyértelműen vonzóbb, ha lenyűgöző fotókat szeretnénk készíteni, hiszen a tó laposabb oldaláról felejthetetlen kilátás nyílik az északi part néhai vulkánjaira. A strandolás a déli parton szintén csábítóbb, mert a sekély, szinte mélyülni sem akaró vízben sok helyütt messze belábalhatunk a tóba, miközben a túlsó part látványa örökre beleég emlékezetünkbe.

Méltán népszerű célpont például #1 ZAMÁRDI, ahol egy 10 kilométernyi partszakaszon több strandon is úgy lubickolhat az ember, hogy pont szemben a Tihanyi-félsziget és a fölé magasodó kéttornyú apátság a kulissza.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

Mégis talán a néhai vulkáni tevékenységről és a felszín változásairól árulkodó tanúhegyek azok a karakteres tájelemek, amelyek a leginkább meghatározzák és összetéveszthetetlenül egyedivé varázsolják a balatoni panorámát. Az északi parton járva függőséget okozó túraútvonalaikkal vonják bűvkörükbe az embert, míg a déli partról felülmúlhatatlan fotómotívumként szolgálnak.

A déli partvonalat kémlelve bizonyára mindenki szeme megakadt már a kicsinyke páros hegyen, amely kiváló célpont lehet, ha magasabbról akarjuk élvezni a csodás kilátást. #2 FONYÓD az a tipikus hely, ahol páratlan képeslapfotók készülnek. Bélatelep és a Fonyód tábla között érdemes a stranddal szemben felbaktatni az erdei sétányon, hogy aztán itt kapkodhassuk a levegőt…

Azért persze az északi part sem mostoha, ha gyönyörű kilátásról van szó. #3 BALATONGYÖRÖK például sokak szerelme, ahol a nemes egyszerűséggel „Szépkilátónak” keresztelt domb Eötvös Károly idézetével köszönti az ámulatba eső bámészkodókat, akik innen teljesen más elrendezésben gyönyörködhetnek a szomszédos Szigligeti várban és a közeli tanúhegyekben.

#KILÁTÓ másképp

Kilátásból, kilátóból sosem elég, ám az Év kilátója 2020 címet egy valóban különleges és figyelemre méltó, messziről is jól látható „miazottfent?” nyerte el, a balatonboglári #4 GÖMBKILÁTÓ. Déli part. Mert ugyan maga a kilátó is különleges szerzet, de az északi part hegyeire nyíló kilátással együtt bizonyult igazán verhetetlennek.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

15 méteres átmérőjével a gömb formájú szerkezet, amely esti díszvilágításával a túlpartról is mágnesként vonzza a tekinteteket, valóban lenyűgöző látvány. A 60’-as évek végétől áll a boglári partszakasz legmagasabb pontján. Egyszer járt a brüsszeli világkiállításon, és a Budapesti Nemzetközi Vásárra is lenézett, de aggodalomra semmi ok, mióta a végleges helyére került, nem mászkál el onnan.

#Hódítsd meg a várakat!

A várak mindig is népszerű kirándulóhelynek számítottak, bármilyen állapotúak is, bármennyit is kell menni értük, a látvány, az érzés, abszolút megéri. A Balaton-felvidék szinte minden csúcsán vár állott – most nagyrészt ugyan kőhalom, de miután az egyikből átnéz az ember a másikra, előbb-utóbb nem csak a szíve húzza át, hanem a lábai is felviszik oda is.

A környék várai mind a tatárjárást követő nagyszabású, országos várépítő tevékenység eredményei. Aki csak egyetlen várat szándékozik a kilátás kedvéért megmászni, annak a #5 SZIGLIGETI VÁR a kötelező.

A Balaton váraként is emlegetett szigligeti vár egy kisebb vulkáni kúp tetejére épült, amelyet anno víz és áthatolhatatlan mocsaras vidék vett körül. Fentről letekintve a lápréteken megcsillanó vízfelületek ma is sejteni engedik, milyen lehetett, amikor az egykori „Sziget-liget” valóban a Balatonból nyújtózott a környező tanúhegyek közé. Csak a 19. században, amikor a Balatontól északra eső területek vízszabályozására sor került, jött létre a félsziget formájú Szigliget. Az 1260-ban épült várat a törökök egyszer sem tudták bevenni, sorsa egy 1697-es villámcsapást követően pecsételődött meg. A leégett várat I. Lipót parancsára végül felrobbantották.

Hogy ma betekinthetünk egy 13. századi konyhába, beülhetünk a várkápolnába egyházi énekeket hallgatni, középkori hagyományőrző programokon vehetünk részt vagy koncerteket élvezhetünk a csillagok alatt a várfalak tövében, az lelkes emberek keze munkájának és pályázati támogatásoknak köszönhető. A vár alatt található templom szomszédságában hagyhatjuk az autót, megkóstolhatjuk a környék legjobb kézműves fagyiját a kávézóban, majd nekivághatunk az elég meredek, ámde rövid gyalogútnak, ami a várba vezet. A váron belül is akad majd bőven leküzdésre váró szintkülönbség, de minden egyes lépés megéri, és a kilátás a toronyból semmihez sem fogható.

Egy másik szomszédos hegy tetején is gyanús kis falmaradványok vehetők ki a távolból is. Hajdanán a #6 CSOBÁNC tetején is hatalmas erődítmény állt, amelyből mára nem sok látnivaló maradt. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy közelről ne akadna itt látnivaló, amitől szaporábban ver a szívünk.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

Ez a vár is a 13. században épült, első írásos említése 1221-ből való. Buda 1541-es eleste után, a 150 éves török uralom idején a dunántúli végvárrendszer fontos része lett, és mint a szomszédos Szigliget, ez is a Habsburgok lerombolásra ítélt várak listájára került. 1709-ben felrobbantották, ma lelkes hagyományőrző egyesület illetve alapítvány szervez színes programokat, hogy a vár történelmi korát megidézve elősegítse a vár rekonstrukcióját. Gyulakesziből a zöld túraútvonalon érhető el legegyszerűbben, és gyakran a siklóernyőzők látványa is segít kicsit, ha itt-ott szusszan az ember útközben, hiszen mind a várromok, mind a panoráma, mind a tanúhegyek és a Balaton látványa olyan élmények, amelyek megérik a kapatókat.

Kicsit északabbra található #7 SÜMEG vára, amely kedvező időjárási viszonyok mellett olykor akár a déli partról is látható. Ez a vár is a 13. században épült, és 1713-ban a császári robbantgatásnak esett áldozatul, ma mégis az ország egyik legszebben helyreállított vára. 1957-ben magánkézbe került, és azóta is folyamatos felújítási munkálatok folynak benne, szüntelenül épül és szépül, és igazi élmény-várnak számít sok-sok izgalmas, érdekes programmal, amik kicsiknek, nagyoknak felejthetetlen élményt nyújt.

Ha színes időutazásra vágyunk ágyúdörgéssel, lovagi játékokkal és középkori lakomával, akkor mindenképp fantasztikus nap elé nézünk itt.

#KŐ KÖVÖN a Káli-medencében

Az alig néhány falucskából álló Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén nagyjából Tapolca és Zánka között terül el. Ez itt a Balaton tündérkertje, egy igazi vidéki kis ékszerdoboz, amely számtalan ámulatba ejtő felfedezni valót rejt. Három látnivalót mégis kiemelnénk, amely nem hiányozhat egyetlen balatoni bakancslistáról sem, s mindháromnál lenyűgöző kövek játsszák a főszerepet.

Ábrahámhegynél elhagyva a balatoni főutat #8 SALFÖLD mesebeli falucskájába érkezik az ember. Itt nem csupán egy valóságos skanzenbe csöppenünk, ahol a korhűen felújított házak szépen sorakoznak egymás mellett, és a majorban őshonos magyar állatokat, rackajuhokat, fenséges szürkemarhákat és vízibivalyokat csodálhatunk meg, de Robin Hoodként kalandozhatunk kicsit az erdőben is, ahol egy eldugott, filmkulisszaként ható kolostorrom emelkedik egy tisztáson.

A falutáblánál a temető felé haladó földúton akár sétálva is megtehetjük az erdei utat, amely egyenesen a kolostorromhoz vezet, és bár tudjuk, hogy ott lesz, mégis lehengerlő erővel hat az emberre, ahogy előbukkan a fák között. Aki csak egyetlen ilyen romot nézne meg országszerte egész életében, ez legyen az. Bár, a környék bővelkedik a templomromokban…

Ha Salföldnél hátat fordítunk a magyar tengernek, és egy másik apró, ámde imádni valóan szép falucska, Szentbékkálla felé vesszük az irányt, gyakorlatilag egy másik tengerhez tartunk. A #9 KŐTENGER a falu határában elterülő geológiai kuriózum, amely a néhai vulkanikus tevékenység és a valaha itt hullámzó Pannon tenger emlékét őrzi.

Az óriási sziklák, amelyeket mintha rendetlen óriásgyerekek hajigáltak volna szanaszéjjel, a tengerfenék üledékben gazdag anyagából cementálódott kőzetek, amelyek a vulkáni működés során feltörő forró kovasavas források hatására jöttek létre. Az évmilliók során az erózió alakította őket furcsa formákká, igazi élményjátszótérré varázsolva ezt az egyedülálló sziklalabirintust. A legfurcsább attrakció az úgy nevezett ingókő, amelynek egyik közel 10 tonnás kőpadja már néhány felnőtt súlyától is kicsit billeg.

Rég kihunyt vulkánoktól ölelve a Káli-medence vidékén mégis egy félbe vágott hegy sziluettje az, amin bármelyik irányból érkezve megakad a tekintetünk. A Zánka és Monoszló közt található #10 HEGYESTŰ egy félig elbányászott néhai vulkán.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

40 év bányásztevékenységének köszönhetően betekinthetünk egy vulkán belsejébe, eltörpülve állhatunk a néhai kürtőben, ahol a kihűlt láva parádés, 20-40 centi átmérőjű, sokszögletű bazaltoszlopok formájában tör ma is az ég felé. A bámulatos geológiai látványosság nem csupán mély betekintést enged a vulkán belsejébe, de a tetejére felmászva pazar kitekintést is a néhai balatoni vulkánvidékre.

#Csónakázz a föld alatt!

A Balatonon csónakázni vagy vízi biciklizni olyan élmény, ami egy nyári strandkalandhoz szinte kötelezően hozzátartozik. No de barlangban csónakázni? A bakancslistás helyek közül nem hiányozhat ez a geológiai szenzáció, amiért most nem kell sehova felmászni… Ha nem is gondolnánk, hogy a föld alá vágyunk, odalent olyan látvány vár, hogy szívesen maradnánk még, és ringatóznánk a kristálytiszta, ragyogó vízen.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

A #11 TAPOLCAI TAVASBARLANG igazi élményközpont, ahol először 10 interaktív kiállító teremben csodálkozhatunk rá a barlangok titokzatos világára, képződményeire és élőlényeire, a denevérekre, mielőtt kis ladikban csendfürdőt vennénk az egyébként teljesen denevér-, zaj- és pollenmentes barlangban. Érdekes, informatív, kihagyhatatlan élmény, amely sehol máshol az országban nem pótolható, így a szó legszorosabb értelmében is egyedülálló program – érdemes előre online jegyet foglalni!

#Tudod-e, hol készül az uralkodó dinasztiák luxus porcelánja?

Venezuelától Tajvanig, Gibraltártól Kazahsztánig, Omántól Peruig, a Bahamáktól Dél-Koreáig, keresztül-kasul az egész glóbuszon, előkelő portékának számít az a „fehér arany”, amely a Balaton-felvidékről indulva saját márkaboltban kapható a világ 46 országában. Fél órás autóútra Balatonfüredtől található Herend apró városkája, amely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának ad otthont.

A #12 HERENDI PORCELÁNMANUFAKTÚRA termékei nem csak nagyszüleink szekrényében díszelegtek, megrendelői közt olyan neves személyiségek is vannak, mint Viktória királynő vagy Ferenc József osztrák császár, és Sisi is szívesen itta teáját herendi csészéből, amiből nem csak a bécsi udvarban tartottak egész készleteket, hanem a gödöllői kastélyban is. De II. Sándor orosz cárnál, II. Viktor Emánuel olasz királynál és a Rotschild házban, akiknek nevét egy minta is őrzi, került herendi teríték a díszes asztalra. De Herendi trófeát kapnak immár 30 éve a japán szumó nagydíj győztesei, és a Forma 1-es versenyzők is Herendi porcelánból készült díszes kupát emelnek büszkén a magasba.

Az 1826-ban alapított manufaktúra látogatása után érdemes betérni a kávéházba, ahol mint az előkelőségeknek, pompás Herendi porcelánból herendi teát, kávét, süteményt szolgálnak fel.

#Mesekönyv kulissza KASTÉLY-IMÁDÓKNAK

Az ország egyik leglátogatottabb kastélya a #13 KESZTHELYI FESTETICS KASTÉLY, amely nem csak borúsabb napokon kedvelt úti cél. A csodás barokk kastélyt 1745-ben kezdték építeni, de mai formáját csak az 1880-as években nyerte el.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

Hatalmas parkja koncerteknek és nyári színháznak, tükörterme hangversenyeknek és operett esteknek ad otthont, ám hercegnők is gyakran felbukkannak benne, hiszen az ország 4. legnagyobb kastélya népszerű házasságkötő és esküvői fotós helyszín. Éjszaka gyertyafényes, kosztümös tárlatvezetések egész más fénybe helyezik a kastély termeit, de könyvtára, amely egyben Magyarország egyetlen épen maradt főúri könyvtára is, nappal is lenyűgöző. Hat állandó kiállítás, hintózás, kávézás és kosztümös nosztalgiafotózás teszik az itt eltöltött időt felejthetetlenné.

A Balaton másik végén, Siófoktól mintegy 40 kilométerre délre, szintén található egy Festetics kastély, amit sokan tudtukon kívül is ismernek már. A klasszicista stílusban épült grófi rezidencia, a #14 DÉGI FESTETICS KASTÉLY egy aprócska faluban bújik meg az ország legnagyobb, 300 hektáros angolparkjának közepén. A Pollack Mihály nevéhez fűzhető épület, amely ezért nem véletlenül emlékeztet a Nemzeti Múzeumra, 1810 és 1815 között, csupán 5 év alatt épült fel. A magyar szabadkőművesek titkos központja a II. világháborúban német hadikórház volt, majd az államosítás után gyermekotthonként működött, s eredeti berendezése teljesen letűnt.

Parkjában, ahol hintózni is lehet, egy hosszan elnyúló kanyargós tavacska közepén egy darabka Hollandia köszönti az idelátogatókat. A vörös téglás, németalföldi stílusban épült ház igazi kuriózum hazánkban. Földszintes része tehénistállóként szolgált, emeletes részében pedig egy tüdőbeteg számára berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az istálló ammóniatartalmú levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg csak csónakon lehetett megközelíteni, ma egy fahídon átsétálva innen is gyönyörködhetünk a dombról erre néző, szépen felújított kastélyban.

S hogy mi a kulisszatitok? Itt forgatták minden idők legdrágább magyar filmjét, amely akár egy csodálatos hollywoodi kosztümös mozinak beillene. A „Kincsem”-ben ugyan élettel telik meg, majd leég a kastély, de a valóságban épp tovább szépül. Ne hagyjuk ki ezt a fantasztikusan romantikus időutazást, ha a Balatonnál járunk!

#Töltődj fel a világ legnagyobb gyógytavában!

Hogy vajon az mekkora lehet? Hat focipálya simán elférne rajta. A #15 HÉVÍZI TÓFÜRDŐ már 2000 évvel ezelőtt is népszerű volt, amikor Pannónia a Római Birodalom része volt, és a melegvizes, mocsaras tavat jótékony gyógyhatása miatt még inkább iszaptaposás céljából keresték fel.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

A világ legnagyobb, biológiailag aktív termáltava, amelyben egész évben kint is úszkálhatunk, nem véletlenül található a Balaton közvetlen közelében. A tó, amely ma légvonalban csupán 4 kilóméterre található a Balaton nyugati öblétől, egy rég letűnt földtörténeti korban a Balaton része volt.

A fürdőélet, ahogy ma ismerjük, a keszthelyi gróf Festetics György nevéhez fűződik, aki a tó környékének nagyszabású rendezését követően 1795-ben megépíttette az első fürdőházat a tavon. Azóta a gyógyászat fejlődésével Hévíz a reumás panaszokkal érkezők valóságos Mekkája lett.

De ha nem is sajognak az ízületeink, a bőrünk valósággal ragyogni fog, ha testünket-lelkünket megáztatjuk kicsit a kellemesen meleg, acélkék vízben, színes vízi liliomok közt úszkálva. Télen a Hévíz-patakon szervezett kenutúrák is országos szinten egyedülálló élményt nyújtanak.

#Kis-Balaton – óriási békeszigettel

Aki a nyüzsgő strandolós napok után egy kis csendre vágyik, az nem hagyhatja ki a #16 KIS-BALATON nádasokkal tarkított, történelmi felfedeznivalókban gazdag, apró és egyben hatalmas természeti csodáját. A Balaton kistestvére homlokegyenest más, mint a nagy turistaparadicsom. A keszthelyi öbölbe érkező Zala torkolatvidéke, hazánk egyik legkülönlegesebb tája, nem akármilyen természetvédelmi terület.

Felfedezésre váró romokkal és kölcsönözhető biciklikkel vár a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház, ahonnan nem csak Matula bácsi csodálatos, madárrezervátumként működő vízi világát kerekezhetjük körbe, de ellátogathatunk a közelben dagonyázó bivalyokhoz vagy az egyetlen szabadon látogatható szigetre is. Az íves, ikonikus fahídon csak gyalogosan megközelíthető Kányavári-sziget egyedülálló látnivaló, amely kedvelt a horgászok, hobbi ornitológusok és természetfotósok körében is.

A nyugatról határoló dombhátak aprócska falvaiban számos kiváló borászat vár remek borokkal és döbbenetes panorámával.

#Állítsd meg az időt!

Mintegy 50 kilométerre a Balaton nyugati csücskétől, Zalaegerszegen található egy skanzen, ahol megállt az idő – csak a libák, birkák és szamarak szaladgálnak. Na meg persze az időutazó látogatók!

A #17 GÖCSEJI FALUMÚZEUM Magyarország első szabadtéri múzeuma, valójában egy 19. századbeli göcseji falu a Zala egyik holtágán, parasztházakkal, gazdasági épületekkel, templommal, haranglábbal, ólakkal, kovácsműhellyel és malommal. Betekinthetünk egy tipikus hosszúházba, ahol van szemeskályha, tulipános láda, és minden, amit a magyar népmesékből ismerünk és szeretünk.

#Tó a tóban

Közép-Európa legnagyobb tava csupa természeti csoda, hiszen körülötte is minden saját maga körül forog – tavak minden elképzelhető és elképesztő változatban: a világ legnagyobb termálvizes tava, kistestvére a Kis-Balaton, egy földalatti barlangtó, sőt egy olyan is, amit ékkőként visel saját szívén.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

A #18 TIHANYI-FÉLSZIGET, vitathatatlanul a Balaton legszebb része, külön is megér egy misét – és több kirándulást – természeti csodáiért. Sehol másutt nem találni ennyi különböző, egyedülálló, természet alkotta jelenséget, mint ezen a mediterrán hangulatú kis félszigeten. Vannak itt krátertavak, gejzírkúpok, levendulamezők, barlanglakások, visszhang, és egy belső tó is. A felejthetetlen túrázás és a mindentvivő fotók garantáltak, főleg ha a szemközti Szántódról komppal kelünk át Tihanyba. Ha szerencsénk van, nyáron kifoghatunk egy kompkoncertet is. Lehet-e felejthetetlenebb egy zenei élmény két összekapcsolt kompon suhanva a Balaton közepén a kivilágított apátság és a csillagos ég alatt?

#Tanúid a #19 TANÚHEGYEK

Hogy hegyre sétálni a bolondok gyönyörűsége-e, még vitatott, de biztosan jó eséllyel előfordulhat, hogy ha az északi part tanúhegyeinek egyikére felmászunk, a többiről is szét akarunk majd nézni. Kevés gyönyörűbb panoráma akad, mint a hegy tetején állva, ahol a kialudt vulkánok lábainál csillog a Balaton.

Szerencsére még a két nagyobb hegyet, a Badacsonyt, és a kicsit hátrébb húzódó, sárkánybarlangot rejtő Szent György-hegyet is körbe lehet túrázni néhány óra alatt, felfedezni a lenyűgöző bazaltorgonákat, és szélnek ereszteni a lelkünket a hegytetőn megpihenve. Azt is mondják, hogy sok út vezet a csúcsra, de a kilátás ettől nem változik – lélegzetelállító innen is, onnan is, ez tény. De kiváló program, sorra felfedezni a Tapolcai-medence mind a 6 tanúhegyét, amit kezdhetünk akár a legkisebbel is, a Tóti-heggyel, amelynek kopasz kis tetejéről is örök élmény körbetekinteni, s lefelé jövet betérni egy hangulatos kis családi borászatba.

#Láss ezer csodát

A Tóti-hegy kiváló vasárnapi program lehet, mondjuk egy piaclátogatást követően. Vasárnaponként, mint valami nyüzsgő, lüktető, színes, illatos, távol-keleti bazár, ott terem az aprócska kis festői Káptalantóti határában az ezreket vonzó #20 LILIOMKERT PIAC, melynek hangulata semmihez nem fogható. A parkoló ilyenkor akkorára duzzad, mint maga a falu, és nem csak a látogatók, az árusok is messze vidékekről érkeznek ide, mert ez az a kis vidéki piac, ami óriási, magával ragadó, nosztalgikus vidéki életérzéssé nőtte ki magát.

Minden van itt, ami szemnek, szájnak, léleknek ingere: házilag termelt finomságok, sajt, méz, bor, szörp- és mindenféle boszorkánykonyhai különlegességek, zöldség, gyümölcs őstermelőktől, de van itt egyedi kerámia, ékszer, régiség, kovács, póniló, virág, langalló, kézműves szappan, minden, amit csak el tudunk képzelni – de mégsem, míg nem jártunk itt. Igazi élménypiac, nem szabad kihagyni, ha a Balaton-felvidéken járunk.

JEGYVÁSÁRLÁS balatoni programokra, koncertekre, helyszínekre ide kattintva >>

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!