A Kis-Balaton madárzajos csendje

A Kis-Balaton nem a szó megszokott értelmében vett, balatoni strandolóknak való turista paradicsom.

Sokkal inkább maga az érintetlen természet nádasokkal, mocsárrétekkel, kaszálókkal, láperdőkkel és fűzligetekkel, melyeknek nagy része kizárólag a nemzeti park vezetett túrái során látogatható.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Itt a gyorsuló világ tökéletes ellenpontjára lelhet mindenki, aki egy csendes, békés, más jellegű időkultúrára, értékes én-időre, és a természet gyógyító energiáira vágyik.

A gyorséttermek, gyorstanfolyamok, gyorshajtás, napi rohanás, gyorstöltők és rohanó életmód egyre nagyobb tömegeket ösztönöz arra, hogy kicsit megálljunk, lassítsunk, megvárjuk, míg a lelkünk utolér bennünket.

Az alternatív falusi turizmus mellett a napjainkban egyre népszerűbb, és nagyobb létjogosultságnak örvendő „lassú turizmus” a Kis-Balaton térségében minden egyes lépésnél tetten érhető. Kiszakadva a digitális térből és a zsúfolt tömegközlekedésből, itt minden lelassul – lassabban érjük el az úti célunk, több időt töltünk ott, hiszen az idő itt szinte lassabban telik.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A Zala-delta mocsaras vízvilága körül nem pezseg az élet – hacsak nem a partról figyeljük az élővilágát. A nádasok és zsombéksásosok védett fészkelőhelyet biztosítanak sok vízi és vízparton élő állatfajnak, de a gyakran hónapokra víz alá kerülő láperdők is rengeteg érdekes védett és fokozottan védett növényfajt rejtenek. Nem ritka itt a sárga nőszirom, a mocsári és egyéb kosbor fajták, vitézvirágok, pókbangó és tőzegpáfrány.

A Kis-Balatont eredetileg az itt található hatalmas gémtelepei miatt nyilvánították védetté, így nem csoda, ha az ember egyből a madárvilágra gondol, hisz ez az, ami felejthetetlen látványával leginkább dominál. Legismertebb szereplői a gémek, amelyek közül a nagykócsag, a természetvédők címerállata, gyakran figyelhető meg, ahogy kecsesen, szinte szoborrá meredve, kerti dísz benyomását kelti.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A telepek pusztulásáról szóló egy korai tanulmány hatására holland madárvédők kezdeményeztek társadalmi gyűjtést annak megmentésére. Az ügy horderejét jól érzékelteti, hogy a hazai adományozók sorát Horthy Miklós kormányzó nyitotta meg. További érdekesség, hogy az összegyűlt pénzekből 1922-ben itt alkalmazták hazánk első fizetett természetvédelmi őrét, mint „kócsagőrt”.

A sirályok, kócsagok, gémek, vonuló és telelő színes récék, ludak és vöcskök mellett a táj jellegzetes része azonban a sok koromfekete „kárókatona” – a kormorán is. De fantasztikus élmény, amikor hattyúk húznak el a fejünk fölött hangos szárnycsapásokkal, vagy épp halra vadászó, óriási rétisast, nádasban költő rétihéját sikerül megfigyelni.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A környező nedves, mocsaras legelők kiváló életteret biztosítanak a szintén természetvédelem alatt álló, őshonos, egykor haszonállatként tartott bivalyoknak. Kápolnapusztán található az az interaktív kiállítással és tanösvénnyel kiegészített 30 hektáros bivalyrezervátum, ahol fennmaradásuk és génállományuk megőrzése miatt tartják Magyarország legnagyobb, látogatható bivalycsordáját. Szürkemarha gulya, kecskék, pulikutya, állatsimogató és lovaskocsikázás teszik feledhetetlenné a családi kirándulást. A rezervátumot, majd azt követően a szigetet, a szerdánként és szombatonként Zalakarosból induló DOTTO kisvonattal szervezett formában is fel lehet fedezni.

Kapolnaspusztai Bivalyrezervatum Balaton Felvideki Nemzeti Park CsodalatosBalaton

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A mára már újra csodás természeti értéket képviselő Kis-Balaton azonban nem csupán páratlan madárparadicsom, de horgászható partszakaszokkal is rendelkezik. Az országos horgászrend szerint, érvényes balatoni horgászjeggyel, csónakból ugyan nem, de a kijelölt helyeken ponty, amur, keszegfélék, balin, csuka, süllő, harcsa és angolna is horogra akadhat.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A Kis-Balaton – filmesek, fotósok, írók múzsája -, a „lassú turizmus” valódi gyöngyszeme, amely a fenntarthatóság jegyében autentikus, élménygazdag ökoturisztikai programokkal tölti fel lestrapált lényünket, és nyújt maradandó élményt akár csupán a jelen-létünk által.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!