Tavaszi kalandok a Balatonnál: 25 csodálatos hely, amit nem szabad kihagyni

Hivatalosan is beköszöntött a tavasz, ami új évszakot jelent nem csak a természetben, de a kulturális és turisztikai életben is.

A Balaton és környéke ebben az időszakban különleges arcát mutatja, kínálva számos okot, amiért éppen tavasszal érdemes felkeresni ezt a varázslatos régiót.

Tavasszal a Balaton környéke egy élő festménnyé változik: a fák rügyeznek, a virágok kibontakoznak, és az egész táj egy új élet kezdetét hirdeti. A tavaszi időszakban tehát különleges lehetőség nyílik meg arra, hogy szemtanúi legyünk a természet megújulásának, és részt vegyünk ebben a csodálatos folyamatban.

Márciustól kezdődően a Balaton régió számos tavaszi ünnepet és eseményt kínál, amelyek egyedülálló betekintést nyújtanak a régió kulturális életébe. Legyen szó húsvéti rendezvényekről, a természet ébredését ünneplő fesztiválokról, vagy akár a helyi közösségek sajátos tavaszköszöntő szokásairól, ezek az események kihagyhatatlanok a régióba látogatóknak.

A kellemes, mégsem túl meleg időjárás ideális a szabadtéri tevékenységekhez, mint például túrázás, kerékpározás, vagy akár a korai vitorlázás. A Balaton-felvidék és a környező hegyek, völgyek számos túraútvonallal rendelkeznek, amelyek tavasszal különösen szépek, köszönhetően a virágzó növényzetnek és a friss levegőnek.

Tervezze meg a következő tavaszi kirándulását a Balatonhoz, és merüljön el a magyar tenger tavaszi varázsában! Összegyűjtöttünk 25 kihagyhatatlan helyet, melyek garantáltan felejthetetlen tavaszi kirándulást ígérnek a Balatonnál.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörs felett, a Somlyó-hegyen magasodó kilátóról pompás panoráma nyílik az egyik oldalon a Balaton keleti medencéjére, a másikon az északi partra, a harmadikon pedig a Bakony sűrűjére. Kicsit meg kell dolgozni ezért a látványért, de megéri kilépni a télen beszűkült komfortzónánkon túl. A 17,5 méter magas kilátó tetejéről csodálatos körpanoráma élvezhető a nemzeti park erdővel borított területére, Alsóörsre és a Balatonra. A Somlyó-hegyi kilátó nem csak a látvány miatt érdemes felkeresni. A környék kiválóan alkalmas túrázásra, piknikezésre, és a természet csendjében való elmerülésre. A kilátó környékén található több túraútvonal is, amelyek különböző nehézségi szintekkel és távolságokkal kínálnak felfedezésre váró úticélokat, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Badacsony

A tavasz a szerelem évszaka is, így elkerülhetetlen, hogy a szerelmesek egyik Mekkájához elvándoroljunk és háttal a Balatonnak, kéz a kézben leüljünk a Rózsakőre. Utána pedig másszuk meg a hegyet, és ámuljunk a CsodálatosBalaton szépségén! A Badacsony legmagasabb pontján álló Kisfaludy-kilátóból álomszép panoráma tárul elénk, az addig vezető túrautat legendák, történelmi emlékek és lenyűgöző látvány kíséri. A természet kedvelői számára Badacsony tökéletes kiindulópont lehet túrázásra és felfedezésre. A Badacsony-tetőre vezető turistaútvonalak lenyűgöző panorámát kínálnak a Balatonra és a környező hegyekre.

Somoshegyi-kilátó, Balatonberény

A Somos parkerdő szélén, egy elbontott kilátó helyén magasodó Somoshegyi-kilátó 4 szintből áll, egyenként 3 méteres szintmagassággal, a legfelső kilátószint 12 méteres magasságban van. A 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig. A déli parton jól látszik a fonyódi Vár-hegy, a Sipos-hegy, sőt a távolban még Balatonboglár is megfigyelhető. Szemben az északi parton Vonyarcvashegy és Balatongyörök nyaralói, valamint a Szigligeti vár látható. Balatonberény nemrég egy új látványossággal is büszkélkedhet, a Csicsergő-szigeten álló Madárlessel.

Balatonboglári lombkoronaösvény kilátó

A Gömbkilátó lábától indul el a balatonboglári lombkoronasétány, mely keleti részén egy kilátóban végződik. Az 500 méter kilométer hosszú sétány a várdomb keleti és nyugati gerincén fut végig, egyik részen a fák lombkoronájában, tízméteres magasságban húzódik. A kilátóról csodálatos balatoni panoráma tárul a látogató elé.

Tagore sétány, Balatonfüred

Ha lenne olyan megnevezés, hogy “minden évszakos balatoni város”, akkor Balatonfüred ezt rögtön kiérdemelné. A pezsgő, élettel teli nyári üdülőváros az év minden hónapjában kincseket tartogat a látogatóknak. Így van ez tavasszal is, így ne késlekedjünk, és sétáljunk egyet a városban, különösen ajánljuk a Tagore sétányt, melynek első fáját, melyről a sétány a nevét is kapta, a híres hindu költő, Rabindranath Tagore ültette annak örömére, hogy a füredi szanatóriumban meggyógyult. Tagore példája néhány év alatt hagyománnyá vált: az ott megforduló híres személyiségek fát ültetnek a parkban. Számos szobor is látható a sétányon, illetve ez a helyszíne több balatonfüredi eseménynek is.

Balatongyörök, Szépkilátó

A balatongyöröki Szépkilátó, ahogy a neve is sugallja, lenyűgöző panorámát kínál a Balatonra és a környező tájra. Ez a népszerű kilátópont tökéletes helyszín egy rövid kiránduláshoz, ahol a látogatók megcsodálhatják a magyar tenger természetes szépségét és a festői környezetet. Mivel könnyen megközelíthető autóval vagy kerékpárral, így ideális célpontja lehet egy családi kirándulásnak.

Kishegyi kilátó, Balatonlelle

A Balaton déli partjának egyik lenyűgöző helyszíne a Balatonlelle fölé magasodó Kishegy, melyen egy 20 négyzetméteres panoráma- és pihenőteraszról csodálkozhatunk rá a környék szépségére. De nem csak a páratlan panorámáért érdemes ellátogatni a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát egyik csodájára, a Kishegyre, hanem a másik nagy nevezetessége a Parkerdő miatt is, amely a nyugalom szigeteként lehetőséget ad egy kellemes túrára is.

Csopaki madárles

Igazi családbarát kirándulást tehetünk a Csopaki strandtól nem messze álló Madárlesnél. A gyermekek számára is érdekességek olvashatók az információs táblákon, de játszótér is rendelkezésükre áll, míg mi a messzibe révedve lessük a kikeletet élvező állatokat. A földszintes kialakítású 4,6 méter magas, 66 négyzetméter alapterületű fa építményről rálátunk a balatoni nádasra Paloznak és Alsóörs irányába.

Boldogasszony-templom, Dörgicse

A dörgicsei Boldogasszony-templom nem csak a történelem és az építészet szerelmeseinek kínál érdekes látnivalót, hanem mindenki számára, aki szeretne egy kis időt eltölteni a Balaton-felvidék lenyűgöző természeti és történelmi környezetében. A templom első írásos említése 1268-ból származik, de már 1816-ban romtemplomként említik. Megmaradt, 22 méter magas oromfala egyszerűen káprázatos. A rendszeres felújítás és a folyamatos restaurálás megmentette a teljes pusztulástól, napjainkban parkosított terület öleli, ahonnan pazar panoráma tárul elénk.

Csobánc vára, Gyulakeszi

A Csobánc 376 méter magas, lapos hegyfennsíkján koronaként ékeskedő vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el. A csonka kúp alakú, bazaltsapkás tanúhegy tetején már csak az alapjai maradtak fent a 300 év óta romos erődítmények. Nyári estén, a látóhatárt karcoló nap még a sümegi várhegyet is a megmutatja, tiszta időben pedig a Badacsony és a szigligeti vár, mögötte pedig a Balaton és a Somló-hegy is feltűnik.

Kossuth-kilátó, Halomhegy

Dörgicse és Mencshely között emelkedik a híres Halom-hegy vulkáni magaslata. A példásan felújított kilátóhoz vezető ösvény kedves kis présházak, apró parcellák között kanyarog, minden sarkon új kilátást kínálva a Balaton tükre és Dörgicse romtemplomai felé. A hegytetőn a Balaton tanúhegyeit modellező kőtérkép és varázslatos panoráma várja a vándort.

Hegyestű

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa, a Káli-medence kapujának őre Zánka és Monoszló között. Csúcsa 337 méterre magasodik, a Balaton felől szabályos kúp alakot mutat. Az egykori vulkáni láva mára szürkés sziklákká hűlt, a természetvédelmi erőfeszítéseknek hála, mára geológiai bemutatóhely és varázslatos panorámát kínáló kilátópont.

Tavirózsa tanösvény és lombkorona-kilátó, Hévíz

A Tavirózsa tanösvény egy különleges ökoturisztikai attrakció, amely lehetőséget ad a természetjáróknak, hogy közelebbről ismerkedjenek meg Hévíz különleges vízi és partszéli élővilágával. Fő látványossága a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátó, ahonnan szemügyre vehetitek a különleges erdő lombkoronaszintjét és a tó környékét. A tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblák informatív betekintést nyújtanak a helyi növény- és állatfajokba. A Hévízi-tó, a világ egyik legnagyobb termálvizű tava, pedig tavasszal is kellemes fürdőzést kínál.

Fehérkő vára, Kereki

A Somogy vármegyében fekvő Kereki település délnyugati végén, a Levelesi erdőben lelünk rá a mintegy 700 év történelméről suttogó Fehérkő várának romjaira. A várat egy újonnan épített faszerkezetű gyalogosjárda öleli körbe.Északi oldalán panoráma és pihenő teraszt alakítottak ki, melyről lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra.

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély egy igazi gyöngyszem a Balaton régióban, amely nem csak az építészeti szépségével, hanem gazdag történelmi örökségével is lenyűgözi a látogatókat. A kastély parkja, amely több hektár területen terül el, csodálatos sétákat kínál a látogatóknak, akik így belemerülhetnek a természet és az élő történelem harmóniájába. Kiállításai minden korosztály számára különleges élményt kínálnak.

Kis-Balaton, Kányavári-sziget

A Balaton kisebbik “testvére” páratlan természeti értékekkel bír. Ezek egyik e a Kányavári-sziget, mely a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója ölelésében terül el. A szigetre egy ragasztott gerendákból álló, háromnyílású, fából készült ívhíd vezet. A hídon átkelve a Búbos Vöcsök tanösvény mintegy 2 kilométerén sétálva bejárhatjuk a vadregényes Kányavári-szigetet.

Nagyvázsonyi Katonai torony-kilátó

A Nagyvázsony és Tótvázsony közötti úttól egy kőhajításnyira emelkedő téglatornyot 2021-ben alakították át kilátóvá. A torony állításának pontos idejéről megoszlanak a vélemények, annyi bizonyos, hogy katonai céllal emelték. A hét szintes toronyból körpanoráma tárul a látogató elé: a Bakony vonulatai közül északnyugat felé a Kab-hegy emelkedik ki a horizontról, míg közelebb az Eduárd-hegy és a Kő-hegy tűnik fel, távolabb pedig a Keszthelyi-hegység sziluettjét is felismerhetjük. Látható Nagyvázsony és Tótvázsony, Barnag és a Vöröstó is. Bár a Balaton sincs messze a Hideg-hegy – Derék-hegy – Zádori-hegy – Nagy-Gella füzére kitakarja ennek látványát. Ha már Nagyvázsonyra látogatunk, feltétlenül keressük fel a Kinizsi-várat is.

Rezi vár

A Keszthelytől 8 kilométerre fekvő Rezi település határában a jól védhető, meredek dolomitbércre valószínűleg a 14. században építtette a Péc nembeli Apor báró a várat, hogy az elsajátított földbirtokokat, és a vár alatt elhaladó főutat ellenőrizni tudja. Később Nagy Lajos király a Lackfi testvéreknek adományozta, majd 1433-ban a Gersei Pethő nemesi család kezébe adta. Ők egészen 1589-ig birtokolták, amikor a Haditanács engedélyével, Tátika várával együtt lerombolták. A vár egész évben látogatható.

Salföld és a pálos kolostorrom

A Salföld faluját övező erdő mélyén a titokzatos pálosok romjaiban is gyönyörű kolostorának falai között bolyonghatunk. A települést elhagyva, Ábrahámhegy vagy Badacsonyörs felé gyalogolva lelhetünk a romra. A pálos szerzetesrend egykori erdei kolostora fák oszlopcsarnokával körülvéve áll az eldugott völgyben.

Kőtenger, Szentbékkálla

Szentbékkálla falujából számtalan geológiai és természeti látványosság érhető el. Elgyalogolhatunk a Fekete-hegy krátertavaihoz, Mindszentkálla felé indulva pedig a Kőtenger esik utunkba. A tücsökszótól hangos dombok hátából az erózió alakította ki a különleges sziklaformációkat, közülük az Ingó-kő dinamikus egyensúlyú kőasztala a legérdekesebb.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár tökéletes célpontja lehet egy családi kirándulásnak vagy egy romantikus séta helyszínének, ahol a látogatók nem csak a történelmet fedezhetik fel, hanem a Balaton lenyűgöző panorámáját is élvezhetik. A Balaton vára, ahogy még nevezni szokták, az egyik legfestőibb történelmi emléke a magyar tengernek. A középkori erődítmény, amely a 13. században épült, ma már romantikus romként áll, de még mindig árasztja a múlt varázsát és történelmi jelentőségét.

Tihanyi Őrtorony Kilátó

Azon kívül, hogy körbejárjuk az Apátságot, a Belső-tó partját, nézzünk mindezekre madártávolságról is a tihanyi Őrtorony-kilátóból, amely nem a nehéz túrák közé sorolható. A kilátó formája az egykori római hadiút mentén itt álló őrtornyokat idézi, erre utal a neve is. A kilátó a 216 méteres Apáti-hegyen található. A 16,5 méter magas, fából és helyi terméskőből épült kilátóból gyönyörű körpanorámatárul elénk: közvetlenül alattunk az Őslevendulás, távolabb a félsziget nyugati felének hegycsúcsai magasodnak. Látjuk az apátságot, a Külső- és a Belső-tavat, Balatonfüredet és természetesen a Balatont. Tiszta időben a túlparton Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, vagy éppen a Kőröshegyi völgyhíd lábai is jól kivehetők.

Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

A béke és a harmónia szigete a Vonyarcvashegy fölé magasodó Szent-Mihály dombon álló  kápolna, amely hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A legenda szerint 40 halász építtette a Szent Mihály kápolnát, akik egy pusztító balatoni viharból menekültek meg. A kápolna környéke tökéletes helyszín a csendes elmélkedésre, a természet szépségének megcsodálására, vagy akár egy kellemes piknikre a családdal és barátokkal.

Ébredő Vulkán park, Zalahaláp

A Haláp nem is olyan régen még úgy nézett ki mint a Badacsony, vagy a Szent György-hegy, azonban a hegyet gyakorlatilag megskalpolta a bányászat. 2019-ben a régi kőbánya helyén nyílt meg az Ébredő Vulkán szoborpark, ahol gondolatébresztő modern kőszobrok, szoborcsoportok, bazalt emberi alakok lenyűgöző hatással és természetességgel idomulnak bele a tájba. A megcsonkított hegyről mesés panoráma tárul elénk.

Kőhegyi-kilátó, Zamárdi

A Kőhegyi-kilátó a Balaton déli partjának egyik rejtett kincse, ahol a természet szerelmesei és a panoráma kedvelői egyaránt megtalálják számításaikat. A kilátó Zamárdi felett, a szőlőhegyek között bújik meg, így már az odavezető út is egy gyönyörű kirándulás. A mintegy 220 méteres magaslaton álló kilátó páratlan panorámát kínál : a Balaton tágas víztükre, a Tihanyi-félsziget ikonikus sziluettje, és a távoli hegyvonulatok együttese varázslatos látványt nyújt.

További balatoni kilátók:

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!