24 csodálatos kilátó a Balaton déli partján

A rossz nyelvek szerint a Balaton déli partjának legnagyobb vonzereje, hogy onnan mesés kilátás nyílik az északi oldalra.

No, ez közel sem teljes, hiszen megannyi természeti kinccsel és épített örökséggel büszkélkedhet a Balaton déli partja is. Az már csak hab a tortán, hogy valóban csodálatos a panoráma a Balaton felvidéke felé tekintve.

Azonban a Balaton déli partjának kilátóiból más pazar táj is fürkészhető, hiszen némelyikből rálátunk a Berek szépségére, a somogyi dombokra, a Kis-Balaton lélegzetelállító természeti képére.

Listába gyűjtöttünk 24 kilátót, kilátópontot, melyet feltétlenül keress fel a Balaton déli partján.

Balatonberény, Madárles

Nemrég adták át Balatonberény csodálatos helyszínén – a Csicsergő-félszigeten – a település legújabb attrakcióját, a Madárles névre keresztelt kilátót. A fűrészelt fenyőfából készült, 4 x 4 méter alapterületű, sátortetővel fedett, kilenc méter magas kilátó két szintje belső lépcsőn érhető el. Így 2,5, illetve 5 méter magasból tekinthetünk körbe, a felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.

Tipp: Balatonberény további két kilátóval büszkélkedhet, a Somoshegyi és a Hamvas Béla kilátóval. Ha már arra járunk a település környékén járunk érdemes felkeresni a Vörsi kilátókat is.

Balatonboglár, Gömbkilátó

Ki ne ismerné a balatonboglári Gömbkilátót, amely nem csak a város, hanem ez egész Balaton egyik jelképeként is ismert. Több mint 50 éve Xantus János-kilátó a hivatalos neve az ikonikus építménynek, amely 2013 óta az Örökségünk – Somogyország Kincse díj birtokosa, 2020-ban Az év kilátója címet is elnyerte. A Gömbkilátóból elénk táruló panoráma szavakba nehezen önthető, belátható az egész Balaton.

Tipp: Mindössze 10 kilométerre a Gömbkilátótól emelkedik a Gyugyi kilátó.

Balatonkenese, Soós-hegyi kilátó

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Balaton

A 175 méter magas Soós-hegyen áll az adótoronyból átalakított egyszintes, körteraszos kilátó, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szem elé: nem teljesen végig, de az északi parton a Tihanyi-félszigetig tisztán ellátunk, a déli parton a Siófok uralta partszakasz magasra nőtt szállodái is jól kivehetőek, a két part között pedig a végtelennek tűnő víztömeg, a Balaton hullámzik. A hegy és a kilátó Soós Lajos kenesei költőről kapta a nevét, tiszteletére a hegyen 1927-ben egy vöröskőből faragott emlékoszlopot emeltek, melyen a Balatonhoz írt egyik legszebb versének részlete olvasható.

Tipp: A balatonvilágosi Panoráma-kilátóból, illetve a balatonakarattyai Kisfaludy-kilátóból is megéri körbenézni.

Balatonlelle, Kishegy erdei kilátó

A Kishegy tetején elterülő Parkerdőben alakították ki a legyezőszerű, húsz négyzetméter kilátópontot, melyet nem csak a látvány, hanem a hely árasztotta nyugalom miatt is érdemes felkeresni. Kisgyerekes családoknak, túrázóknak is kiváló pihenőállomás. A kilátó terasznál játszótér, egy szalonnasütő- és tűzrakóhely, valamint jó pár pihenőpad várja a kirándulókat. No, de térjünk vissza a kilátásra: mivel a Kishegy majdnem megugorja a 300 méteres tengerszint feletti magasságot gyönyörű látkép tárul elénk a Balaton-felvidék tanúhegyeire, a déli part magaslataira – balatonboglári Gömbkilátó, Fonyódi-hegy – és településeire, így Balatonboglárra, Fonyódra és Balatonlellére.

Fonyód, Sipos-hegyi kilátó

fotó: Békési József | Csodálatos Balaton

1897-ben emelté a Fonyód látképét meghatározó két hegy közül a keleti csúcsán egy csigalépcsős, kilátóteres telekommunikációs acéltornyot. Éveken át, sőt, az idősebbek még mindig Postás-kilátóként is emlegetik a Sipos-hegyi kilátót, ahonnan parádés panoráma nyílik a látogató elé. A nyitott felső szintre külső csigalépcsőn juthatunk fel, ahonnan a Balaton víztükre felett mindkét irányban messzire ellátunk. Kelet felé jól kirajzolódik a vízbe benyúló Tihanyi-félsziget, közepén az apátság tornyaival, míg a nyugati túlvégen a Keszthelyi-öbölbe is beleshetünk.

Tipp: Érdemes a fonyódi Walkó-kilátótól is szemügyre venni a látványt, illetve egy picit távolabbról, a somogyvári Szent László Nemzetközi Emlékhely kilátójáról körbetekinteni.

Kányavári sziget

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton földi paradicsoma, a csak gyalogosan, egy ikonikus fahídon megközelíthető sziget a család minden tagjának különleges élményt nyújt. Nem is egy, hanem rögtön két kilátóval büszkélkedhet, bár a kisebbik inkább csak egy madárles, de azért érdemes fellépkedni rá. A sziget közepe táján emelkedik a nagy kilátó, melyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park azért építette, hogy teljes körpanorámát kaphassunk a Kis-Balaton tündérszép környezetéről. Első látásra komoly kihívásnak tűnhet a négy emelet magas kilátó meghódítása, de a lépcsőfokok nem olyan meredekek, viszonylag könnyen fel lehet kapaszkodni rajtuk. A legfelső szintről parádés kilátás tárul a kirándulók elé.

Tipp: A Kányavári-szigettől csak egy kőhajításnyira terül el a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol egy nemrég átadott kilátóról pásztázhatjuk a környéket. Érdemes ellátogatni a zalakarosi Erdészkilátóhoz, illetve a Nagyradai kilátóhoz.

Kereki, Fehérkő vár kilátópont

2018-ban került be a Somogy Megyei Értéktár értékei közé Kereki 700 éves vára, melynek romjai a település délnyugati végén, a Levelesi erdőben állnak, s megmaradt kövei számos csatáról mesélnek. 1544-ben – az akkor már korszerűtlen várat – a magyar katonaság robbantotta fel, nehogy török kézre kerüljön. A vár maradványait a környéken ház és templomépítéshez hordták szét. A 2021-ben felújítási munkálatok kezdődtek a várnál és környezetében, melynek köszönhetően egy épített faszerkezetű gyalogosjárda öleli körbe az erősséget. Északi oldalán panoráma és pihenő teraszt is kialakítottak, melyről lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra.

Siófok, Víztorony

fotó: Siófok

A Siófok fő terén álló Víztorony  45 méter magasan lévő felső szintje kilátóként is funkcionál. A tornyot 1911-ben tervezték és 1912-ben már el is készült. A második világháborúban egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta, 1946-ban állították helyre, hogy aztán 1973-ig, a Balatonkilitiben felépített 5000 köbméteres víztároló beüzemeléséig eredeti funkciója szerint működjön. 1980-tól csak turisztikai attrakció, Siófok jelképe. A Víztorony nyitott teraszáról elképesztő kilátás nyílik a vendégek elé, ráláthatnak innen a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre és Somogy megyére is.

Tipp: Látogass el a Töreki tanösvény kilátójához.

Zamárdi, Kőhegyi-kilátó

fotó: Barabás Kata | Csodálatos Balaton

2000-ben, egy egykori apátsági présház helyére épült a kör alapú, fedett Kőhegyi kilátó, melynek teraszára egy külső, az építményhez mintha hozzátapasztott lépcsősor vezet. Az egyedi formájú kilátó egy alig 220 méteres dombon áll, de csodálatos panorámát nyújt a Balaton keleti csücskétől a másik irányban, a távolban magasodó Badacsonyig. A Balaton nyugati vége felé tekintve a szántódpusztai Szent Kristóf-templom tornya magasodik a fák között, majd Balatonföldvár, mögötte Balatonboglár dombjai, majd Fonyód halmai sorakoznak, végül a Zalai-dombság vonulata húzódik. A leglátványosabb azonban az a kép, ahogy a Balaton-felvidék vonulatai előtt a Tihanyi-felsziget benyúlik a tóba, háttérben a Füredi-öböllel.

Tipp: Keresd fel a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontot, a szántódi Molyhos tölgy kilátóteraszt, vagy Szóládon az Alman-tető kilátót.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!