32 kihagyhatatlan kilátó a Balaton északi partján

A Balaton-felvidék megannyi kilátóval büszkélkedhet, melyeket meghódítva rácsodálkozhatunk a természet megragadó erejére.

A tornyok többnyire népszerű kirándulóhelyek mentén törnek a magasba, így bármelyik remek célpontja lehet egy családi  kirándulásnak. Ám akad köztük olyan is, mely eldugott kis faluban áll, csak kevesen tudnak róla, pedig igazán hangulatos.

A kilátók elsősorban azt a célt szolgálják, hogy panorámás kilátást nyújtsanak csodálatos tájra, ám néhány torony építészeti szempontból is érdekes.

Íme 32 kilátó, amelyet fedezz fel:

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörs egyik kiemelt látnivalója a Somlyó-hegyen magasodó kilátó, amely egy korábbi, de az idők folyamán veszélyessé vált messzelátó helyére épült 2015-ben. A hatszög alaprajzú, 17,5 magas fenyőfa építményt Magyar János tervezte, szerkezetileg és formailag is tökéletesen beleillik a tájba. Legfelső szintjéről egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon a Bakony sűrűje látható. A hegy lábánál található utcáknál, a református templomnál, vagy a temetőnél parkolhatunk, s egy kellemes túrával elérhetjük az egész évben látogatható kilátót.

+ tipp: Alsóörs másik kilátója, a Csere-hegyi, a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója, ahonnan pazar panoráma nyílik a településre, de akár a Somogyi-dombságig és Veszprémig is el lehet róla látni. 

Bökk-hegyi kilátó, Ábrahámhegy

fotó: Békési József | Csodálatos Balaton

2002-ben adták át az Ábrahámhegy közepén emelkedő Bökk-hegyen a Panoráma-kilátó néven is ismert messzelátót, amely azon kevés balatoni kilátók közé tartozik, amely a településen belül található, és nem kell feltétlenül kell túrázni a kilátás kedvéért. Az autóval is könnyen megközelíthető háromemeletes kilátó legmagasabb pontjára felérve, mely 11,5 méter, tiszta időben csodálatos kilátás nyílik a fonyódi hegyekre vagy a Balaton-felvidék vonulataira, de felfedezhetjük a Fülöp-hegyi kilátót és a balatonboglári Gömbkilátót is a távolban. Mindezeket táblák is jelzik, hogy éppen melyik irányból mit láthatnak a nézelődők.

Kisfaludy kilátó, Badacsony

A Badacsony legmagasabb pontján az 1960-as években emelt, s az idő vasfoga által igencsak megtépázott kilátó 2011-ben született újjá Kőmíves Szabolcs építész tervei alapján. A hétszintes, 18 méter magas, az ég felé kinyíló forgástest alakú új kilátó acélszerkezetét borovifenyőből készült palást borítja. Belül spirállépcsőn juthatunk föl a panorámaszintre, ahol csodálatos látvány tárul elénk: körös-körül erdőt, hegyeket és a Balaton csillogó vizét lehet látni, a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig. A mellvéden még illusztrációk is segítenek abban, hogy felismerjük a Tóti-hegyet, a Gulácsot, Hegyestűt és a Káli-medencét. Három fő turistaútvonal található meg, amely a kilátóhoz vezet: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül juthatunk fel.

+ tipp: A Badacsony déli peremére bazaltból épített Egry József-kilátóhely, a Balaton festője után kapta nevét.

Óvári messzelátó, Balatonalmádi

Egykoron Wesselényi-kilátónak neveztek az 1900-as években, vörös homokkőből épült kilátót, melyet többször kellett újjáépíteni, javítani. Bár a messzelátó nem tartozik a legmagasabb építmények köz, mégis varázslatos kilátással ajándékozza meg a látogatókat: rálátni a városra, a Fűzfői-öbölre, a Papvásár-hegyre, a berhidai Jákó-hegyre, a kenesei magaspartra, a szemközti Sió völgyére és a távolabbi Külső-Somogy dombjaira. A  kilátó könnyen megközelíthető: autóval az aljáig elmehetünk, gyalog pedig Almádi központjától, a Városház térről induló Vörös Homokkő tanösvény kék háromszög jelzését kell követnünk.

Jókai-kilátó, Balatonfüred

A több mint 310 méter magas Tamás-hegyen álló, háromemeletes, fából épült Jókai-kilátó tetejéről lenyűgöző panoráma tárul elénk: a település ikonikus épületein és házain kívül a teljes Tihanyi-félszigetre ráláthatunk. A kilátóhoz jelzett turistaút vezet fel, több irányból is megközelíthető: indulhatunk a Lóczy-barlangtól vagy a Tamás-hegyi kereszttől, mindkét irányból jelzett turistaút vezet fel a hegycsúcsra. Akárhonnan is megyünk, azért arra számítsunk, hogy meredek lesz az emelkedő, a barlangtól vezető zöld háromszög jelzésen ráadásul apró kavicsos, ami igencsak csúszós tud lenni.

+ tipp: Álljunk meg útközben a Tamás-hegy aljában álló gigantikus keresztnél, és élvezzük a panorámát erről a kevésbé ismert kilátópontról is. Érdemes ellátogatni a közeli, hidegkúti a Noszlopy Gáspár-kilátóhoz.

Szépkilátó, Balatongyörök

Az épített kilátókkal ellentétben még másznunk sem kell ahhoz, hogy a Balaton, a Tapolcai-medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhessünk a balatongyöröki Szépkilátóról. A 71-es út mellett, a 140 méter magas, egykoron Kápolna-dombnak nevezett emelkedőn lévő Szépkilátó nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit megihletett az onnan elé táruló mesés kilátás. A domb tetején álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette, aki szívesen kocsizott ki ide.

+ tipp: érdemes meglátogatni a Bél Mátyás-kilátót, a Batsányi-kilátó, vagy a Padkűi-kilátót annak, aki Balatongyörökön jár.

Endrődi Sándor-kilátó, Csopak

fotó: Krisztián Fehér | Csodálatos Balaton

2015-ben adták át a Csopakot északról határoló, 327 métere magas Csákány-hegy tetejére emelt Endrődi Sándor-kilátót, mely egy 1972-ben épített, ám megrongálódott kilátó helyén áll. Nevét a veszprémi születésű Endrődi Sándorról, a 19. századi költőről, műfordítóról kapta. A kilátó teljes magassága 18,5, a járószintje pedig 11,52 méter. A fából épült toronyról páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. A kilátót érinti a Balaton-felvidéki Kéktúra Csopak és Paloznak közötti szakasza, így mindkét településről könnyen megközelíthető.

Festetics-kilátó, Gyenesdiás

2000-ben emelték a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, 230 méter magason a Festetics-kilátót, mely a Keszthelyi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyéről, a Nagymezőről rövid kaptatóval érhető el. Mindössze 3 emeletet kell mászni a legfelső szinthez, ahonnan fantasztikus panoráma tárul elénk: a szemközti oldalon a Pipa-hegy murvabányája fehérlik a fenyvesben, látható még a Keszthelyi-hegység alacsony, de meredek oldalú hegyei is, és a közeli csúcsokon néhány hasonló kilátón is megakadhat a szem. Nyugaton a Zalai-dombság erdős vonulatai láthatók. Tömegközlekedéssel érkezők számára a leggyorsabban a Gyenesdiás, községháza buszmegállóból érhető el a kilátó a legkönnyebben. A K jelzésű útvonalon végighaladva, megérkezve a K háromszög jelzéshez az út ketté ágazódik. Az egyik a kilátóhoz vezet, a másik pedig a Nagymezőre. Az autóval érkezők a Nagymezői kirándulóközpontnál ingyenes, árnyas parkolóhely adott.

+ tipp: Kinézetre nagyon hasonlít a Festetics-kilátóhoz a gyenesdiási Berzsenyi-kilátó, amely a 355 méter magas Pető-hegy tetején áll.

Kossuth-kilátó, Mencshely

A Halom-hegy méreteit tekintve nem szerepel a balatoni tanúhegyek top listájának élén, de környékének, a maga mintegy 400 méterével, mégis a legmagasabb pontja. Az eredeti kilátót 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton, a mai építmény 2015 várja a látogatókat. Kossuth nevét viseli annak emlékére, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége. A Kossuth-kilátóról varázslatos körpanoráma tárul elénk a Balaton-felvidékre, a tanúhegyekre és a Balatonra. A kilátó közelében alakították ki a 2 kilométer hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. A Halom-hegy aljában találunk parkolót, ahonnan a tanösvényt követve érünk fel a kilátóhoz.

Hegyestű, Monoszló

Nem épített kilátóról, hanem egy bazaltkúp tetején lévő kilátópontról csodálkozhatunk rá a Balaton-felvidéki panorámára Monoszlón. A Hegyestű, a többi balatoni tanúheggyel együtt, több mint 8 millió évet tud maga mögött. Északi felét az egykori kőbánya lefejtette, és a visszamaradt, mintegy 50 méter magas bányafal felfedi a bazalt vulkán belsejét. Tetejére lépcsősor vezet, ahonnan látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető. A kilátó előtti parkolóban tudjuk hagyni a kocsinkat. Ide a Zánka és Monoszló közötti műút vezet.

Kinizsi-kilátó, Nagyvázsony

fotó: VERGA

A Kinizsi-kilátó a Déli-Bakony legmagasabb pontján, az 599 méter magas Kab-hegy csúcsán áll. A 10,6 méter magas kilátó 4 méter magas pihenőszintjéről egyedülálló kilátás nyílik a Vázsonyi medencére és a Balatonra. A borovi fenyőből készült kilátó mellett egy erdei bútorokkal ellátott panorámaterasz is várja a pihenni, piknikezni vágyókat. Gépjárművel a Szentgálon át Zsófiapuszta felől közelíthető meg közúton. A kilátó erdei utakon keresztül akár kerékpárral, vagy gyalogosan az Országos Kék Turistajelzésen is könnyedén elérhető bárki számára.

+ tipp: Megér egy kirándulást a Lugos tetőn emelkedő Molnár Gábor-kilátó, vagy a Katonai torony-kilátó.

Tücsökdomb kilátó, Nemesvita

A nemesvitai kiserdő karéjában, a Tücsökdombra emelték azt a hét pihenőszintes, több mint 22 méter magas kilátót, ahonnan pazar körpanorámában gyönyörködhetünk. Északról a Bakony vonulata látszik, tiszta időben a Somló is feltűnik. Keletre a Tapolcai-medence tárul elénk, délen szélesen terül el a Balaton, a Szigligeti-öböllel, a túlsó parton Fonyóddal, és a Somogyi-dombággal. Nyugaton a Keszthelyi hegység zárja a képet. A tájba illeszkedő látványosság a falu nyugati határában, gyalogosan jól megközelíthető, erdei tisztáson fekszik. A gépkocsival érkezőknek a kilátótól 800 méterre fekvő területen, a településre bevezető út mellett, a sportpályán áll rendelkezésre parkoló,valamint füves parkolót alakítottak ki a Balatoni Krokodil vendégház mellett.

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp

2001-ben, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékeként állították  a Millenniumi kilátót a Fülöp-hegyen, Pelényi Gyula tervei alapján. A kilátó 2020 februárjában leégett, 2021 nyarára újjáépítették a 20 évvel ezelőtti elődjéhez hasonlóan, annyi változtatással, hogy a torony erkélyei az eredeti szerkezettel ellentétben betonból készültek. A 22 méter magas építmény formáját, szerkezetét és anyagát tekintve is a Balaton egyik legizgalmasabb kilátója. Szép időben Akarattyától egészen Keszthelyig belátni a Balatont. Nyugatról a Tapolcai-medence tanúhegyeinek koszorúja tűnik fel, nem sokkal messzebb a Tihanyi-félsziget büszke vonalai láthatóak. A kilátó gyalogosan Révfülöp központjából közel háromnegyed órás, folyamatosan emelkedő, de kényelmes sétával közelíthető meg csak a jelzőtáblákat és a piros sáv turistautat kell követni. Autóval a Kilátó utcán fel lehet menni egy 3-4 gépkocsinak kialakított parkolóig, ahonnan gyalog juthatunk el az építményig.

Óvári kilátó, Szigliget

Szigliget két várrommal is büszkélkedhet: a felújított szigligeti váron kívül a Királyné szoknyáján álló egykori óvárral is. Ez utóbbiból  már csak néhány kőtömb maradt meg, s e romokra 2013-ban emelték a mai kilátót, melynek legfelső, fapallós szintjéről magasról bámulhatjuk a Balaton szépségét. A szigligeti Óvári-kilátónál nagyon közel vagyunk a Balatonhoz, légvonalban pár száz méternyire. Keleti irányban a lapos tetejű Badacsony, nyugatra a Szigligeti-öböl látszódik. Az Óvári-kilátóhoz egy ösvény vezet a Hegyalja úton levő parkolótól, s már menet közben is csodaszép látvány kíséri utunkat.

Őrtorony kilátó, Tihany

A 216 méteres Apáti-hegyen 2016 őszén adták át a Tihanyi-félsziget egyetlen épített kilátóját, az egykori római őrtornyokat idéző, impozáns, három emeletes Őrtorony kilátót. A 16,5 méter magas, fából és helyi terméskőből épült kilátóból gyönyörű körpanorámatárul elénk: láthatjuk az apátságot, a Külső- és a Belső-tavat, Balatonfüredet és természetesen a Balatont. Tiszta időben a túlparton Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, vagy éppen a Kőröshegyi völgyhíd lábai is jól kivehetők. A tihanyi kilátó megközelítése autóval nem lehetséges, illetve a legközelebbi parkolótól kb. 1,5 km-es túra után érhetjük el. Ez a parkoló közvetlenül a 71-es út tihanyi leágazása mellett található és ingyenes.

Kecskevár-kilátó, Uzsa

A Bakony Kecskevár nevű csúcsán, Uzsa település határában emelkedik a Kecskevár-kilátó, mely több mint 15 méter magas, favázas szerkezetű, az alaptest vasbetonból készült. A tűzvörösre festett kilátót 2015. június 11-én adták át. Járószintje 12 méter magasan helyezkedik el, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tapolcai medence tanúhegyeire, a Keszthelyi öbölre és a Keszthelyi-hegységre. A kilátót körülvevő Csarabos erdei tanösvény  kiváló lehetőséget biztosít a túrázásra. A 84-es út mentén, az Uzsához tartozó Erdésztelepen lehet parkolni, onnan a piros háromszög jelzést követve érjük el a kilátót.

Fénykereszt, Vonyarcvashegy

2010-ben szentelték fel Vonyarcvashegyen, a Csándor-tetőn, a 7,38 méter magas fénykeresztet, ahonnan pazar panoráma nyílik a CsodalatosBalatonra. A vonyarcvashegyi fénykereszt mérete azonos a világ bármely táján állított fénykereszttel, azaz a magassága 7,38 méter, a vízszintes szár hossza 1,23 méter. A kereszt két karja kelet-nyugati irányba mutat. A fénykereszthez egy különlegesen szép sziklákból és 15 stációból álló keresztút vezet. Parkolni a Kálvária-domb aljában, a Batsányi utca-Szellős utca kereszteződésben lehet, onnan gyalogosan közelíthető meg a fénykereszt.

További kilátók:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!