6 balatoni lépcső, amelyen minden fáradtságot megér felmenni

Az álomfejtők szerint a szellemi szférába való felemelkedést jelenti lépcsővel álmodni. Szerintünk egy balatoni lépcsőn ébren felkapaszkodni pedig a harmóniához vezet.

Persze nem mindegy, hogy honnan indul és hova tart, így választásunk olyan lépcsőkre esett, melyeket  élmény megmászni és felérni a legmagasabb fokukra. Lehet, hogy néha kapkodunk majd a levegőért, vagy szükséges megpihenni egyik fokán, de megér minden fáradtságot, higgyétek el!

Hegyestű

A félbevágott hegy – így is nevezik a Balaton-felvidék, de talán egész Magyarország egyik legérdekesebb formájú hegyét, a Hegyestűt. A természettel és az emberi kézzel egyaránt kemény küzdelmet folytatott tanúhegy látványa már messziről lenyűgöző. Közelebbről pedig a tűzhányó belseje, amely a bányászat miatt szemünk elé tárul, mesél a több millió évről. És ez még nem minden! A hegy tetejére egy korlátos lépcső vezet fel, amelyen felsétálva könnyen elérhetjük a káprázatos panorámát nyújtó csúcsot, és körbepásztázhatjuk az egész Káli-medencét, és csodát látunk.

fotó © Rakos Mónika | Csodálatos Balaton

Csobánc

Csobánc nem adja könnyen magát, s igencsak meg kell dolgozni ahhoz, hogy megmásszuk. Ezt már a török seregek is megtapasztalták, hiszen többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elfoglalniuk a Tapolcai-medence csonka kúp alakú, bazaltsapkás tanúhegyének, a Csobáncnak tetején álló erődítményt. A  376 méter magas hegytetőre vezető túraút kanyarog szőlők közt, meredek ösvényen és lépcsőkön is, hogy mutassa utunkat a csodához, a vár romjaihoz, és a panorámához.

fotó © Rakos Mónika | Csodálatos Balaton

Hegyesd

Hegyesd, a Balaton-felvidék egyik legkisebb tanúhegye, amely nevét a vulkáni kúp hegyes formájáról kapta. Tetején vár állott, melynek romjai több száz év történelméről regélnek. A magánvár különben óriási csaták színtere is volt. Bár a várfalakból manapság már tényleg nem sok látszik, a környékre nyíló panoráma miatt érdemes felmászni a lépcsősoron.

fotó © Rakos Mónika | Csodálatos Balaton

Kopasz-hegy

Mindszentkálla nyugati széle fölött emelkedik a Kopasz-hegy, amely nevét méltóan kopár teteje miatt kapta, míg lejtőit sűrű bokorerdő borítja. A Kopasz-hegy a Bakony–Balaton vulkáni terület egyik legfiatalabb tűzhányója, megismerésére egy 3 kilométer hosszú, 4 állomásos tanösvényt is kialakítottak pihenőpadokkal és ismertető táblákkal. Vannak izzasztó pillanatok az út során, ösvények, kaptatók és lépcsőfokok sora, de a körpanoráma, ami ránk vár a tetejéről páratlan, szinte a csodával határos.

fotó © Rakos Mónika | Csodálatos Balaton

Badacsony

Egy badacsonyi túrán kikerülhetetlenek a lépcsők. Válasszunk csak egy könnyebb útvonalat, vagy hódítsuk meg a Balaton legmagasabb kilátójaként aposztrofált Kisfaludy-kilátót, előbb-utóbb biztos, hogy lépcsőfokokon lépegetünk. Ha pedig igazi lépcsős-élményt kívánunk, vágjunk bele a Bujdosók lépcsőjének meghódításába. Az 1936-ban bazaltkockákból épített grádicsnak 464 foka van, szerencsére több ponton is megpihenhetünk, melyek híres kurucok nevét viselik, mint Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen. A lépcsősor Czinka Panna, a kuruc idők prímás cigánylányáról elnevezett pihenőnél fejeződik be, s onnan már csak pár lépés és csodás panoráma terül a szemünk elé.

fotó © Farkas Attila | Csodálatos Balaton

Szent György-hegy

Ha választani kellene, hogy a Balaton-felvidék melyik hegyét másszuk meg, ha nem is egyöntetűen, de többségében a Szent György-hegyre szavazna a CsodalatosBalaton.hu szerkesztősége. A 414 méter magas hegy alapkőzetét a Pannon-tenger üledéke alkotja, erre rakódott le az évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörések bazaltja. A lávát a kihűlés során repedések járták át, s ezeket a természet erői azóta is formálják, az északi oldalon erőteljesebben. Így azon a hegyoldalon még látványosabbak a Szent György-hegyre jellemző bazaltoszlopok. Lépkedjünk hát csak a lépcsőkön felfelé azért a csodálatos élményért, amely az orgonák tetejére óvatosan kimerészkedve ránk vár.

fotó © Petróczki‎ Nikolett | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!