Alsóörs és a Csere-hegyi kilátó: egy elbűvölő balatoni úticél

Alsóörs, a Balaton északi partján fekvő festői település, nemcsak a helyi lakosok, hanem a turisták számára is vonzó úti cél.

Alsóörs, amelyet évszázadok óta a természet és a történelem kereszteződési pontjaként tartanak számon, ma a Csere-hegyi kilátó miatt is közismert, ami nem csupán a környék egyik legimpozánsabb műemléke, a Balaton-felvidék legelső kőkilátója, hanem az aktív turizmus és a természetjárás egyik kedvelt célpontja is.

Alsóörs – ahol a múlt és jelen találkozik

Alsóörs az egyik legősibb település a Balaton partján, amely már a római korban lakott terület volt. A település története a honfoglalás korig nyúlik vissza, amikor is a magyar törzsek ezen a tájon telepedtek le. A falu az Örsúr nemzetség birtokai között szerepelt, és először 1200-ban említik oklevelek.

A középkorban a terület királynéi birtok volt, és ekkoriban kezdődött a vöröshomokkő bányászata is. 1570-ben feltehetően itt zajlott egy török-magyar ütközet, amelyben Bornemissza János pápai várkapitány a túlerőben lévő oszmán csapatokkal ütközött meg a suhatagi dűlőben.

1909-ben épült ki a Balaton északi partját követő vasútvonal, amely Veszprém felé egy mellékvonallal bővült, ez pedig Alsóörs számára is új fejlődési lehetőségeket hozott. Hamarosan kialakult a helyi fürdőtelep, és megalakult a fürdőegylet is. Az első üdülővillát Endrődi Sándor építtette; ma egy emléktábla őrzi a helyét, mely hirdeti a költő emlékét és jelentős szerepét a balatoni vitorlázás fejlődésében.

A modern Alsóörs a nyaralók, vitorlázók és kulturális élményeket kereső utazók számára is ideális desztináció. A Balaton partján fekvő település évente több ezres látogatót vonz, akik a helyi fesztiválok, gasztronómiai élmények és a természet közelsége miatt érkeznek.

A Csere-hegyi kilátó története

A kilátót 1934-ben Padányi-Gulyás Jenő építész tervei alapján emelték a 298 méteres Csere-hegyre, az akkor még Horthy Miklós nevét viselte, majd az 1950-es években Szabadság-kilátóra változtatták. Az évek múlásával állaga meglehetősen leromlott, 1998-ban le is zárták. Az alsóörsi Kilátóért Egyesületnek köszönhetően a 2000-es évek elején újították fel.

A gótika és a reneszánsz korát idéző míves kőtorony egykor hét méter magasan nyúlt a fák fölé; most öt méterrel magasabb lett: a jobb kilátás kedvéért új, fából ácsolt emeletet építettek rá. Körülötte padokat, tűzrakó helyeket alakítottak ki, s a Csere-hegyi kilátó nevet kapta.

A panoráma valóban lenyűgöző innen, nemcsak a CsodálatosBalatonra nyílik kilátás, de a Bakony vonulatain és a Balaton-felvidéken is legeltethetjük a szemünket, négy vármegye tájaira lehet rálátni.

Alsóörsön érdemes megtekinteni a Török-házat, és a Somlyó-hegyi kilátót is.

A Csere-hegyi kilátóhoz több útvonalon is eljuthatunk: Balatonalmádiból, Alsóörsről és Felsőörsről is. Alsóörs területéről az Endrődi Sándor utcáról indulva a kék turistajelzést követve érhetjük el a kilátót. Felsőörs felől az Almádi útról a sárga háromszög jelzést követve haladva, autóval a parkolóig érkezhetünk, ahonnan egy félórás kellemes sétával érhető el a kilátó.

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!