Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

Számtalan családbarát programmal várja a látogatókat a Balaton pünkösdkor és az azt követő héten, gyermeknap alkalmából.

A magyar tenger mentén főzőversenyek, koncertek, játszóházak és táncos rendezvények, valamint egy vagy többnapos fesztiválok teszik felejthetetlenné a két hétvégét. A sokszínű programkínálat minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást ígér.

Pünkösdi hétvége története és jelentősége

Pünkösd, a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Húsvét után az ötvenedik napon kerül megünneplésre. Ekkor emlékeznek a hívők az apostolokra és az első keresztényekre, akik bátorságukkal és elkötelezettségükkel formálták meg az új hit közösségét. Ez az időszak a szeretet, az egység és az újjászületés jegyében is telik.

A pünkösdi ünnepkörhöz számos népszokás is kapcsolódik, melyek régióról régióra változhatnak. Magyarországon népszerű hagyomány a Pünkösdi király és királynő választás, valamint a különféle búcsúk, amelyek a közösségi együttlét és a kulturális örökség ápolásának eseményei.

A Nemzetközi gyermeknap eredete

A gyermeknap, amely május utolsó vasárnapján kerül megünneplésre, eredetileg Törökországból származik, ahol 1920-ban ünnepelték meg először a gyermekeket.

A gyerekek ünnepe, a gyermeknap Törökországból ered, ahol 1920. április 23-án ünnepelték meg legelőször a kicsiket. Ezt a mintát vették át 1925-ben a Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián, ahol arról döntöttek, hogy mostantól a nyugati országokban szintén megünneplésre kerüljön a gyermeknap. Közép- és Kelet-Európában a gyermeknap dátumáról a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség döntött: 1949 novemberében határoztak arról, hogy e jeles esemény minden évben május utolsó vasárnapja legyen.

A Balaton parti települések változatos rendezvényekkel készülnek erre a különleges hétvégékre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb programokat, amelyek között mindenki találhat magának és családjának megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvényeket időrendi sorrendben listázzuk, a programokra kattintva további információk olvashatók.

Május 17-20.

Május 18.

Május 18-19.

Május 18-20.

Május 19.

Május 24-26.

Május 25.

Május 25-26.

Május 26.

További programok:

Fesztiválokra, koncertekre, sport eseményekre, fürdőkbe, kulturális és művészeti programokra jegyek a JEGYVASARLAS.HU oldalon kaphatók.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!