Valentin-napi helyszínek és programok a Balatonnál

Mutatjuk, hogy miért érdemes az év legromantikusabb napján is a Balatonhoz látogatni.

Egy kis történelem

A szerelmesek napja kialakulásának legelterjedtebb legendája szerint a III. században élt Bálint püspök keresztény szokások szerint összeadta a szerelmes párokat a dél-umbriai Terni városában, köztük katonákat is, holott ez a császári törvények szerint tilos volt. II. Claudius császár keresztény hite miatt bebörtönöztette, ahol Bálint visszaadta a börtönőr vak lányának látását. Mielőtt február 14-én kivégezték volna búcsúüzenetet küldött a lánynak, „a te Bálintod” aláírással. Ennek a legendának nyomán vált a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok, majd később általánosan a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjévé.

A magyar néphagyományban is a termékenységgel, párválasztással kapcsolatos szokások és hiedelmek fűződnek ehhez a naphoz. Egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét, máshol facsemetéket plántáltak e napon, és termésre is jósoltak: hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. A Tiszántúlon úgy vélték, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vadgalambok, a tavasz közeledtét jelezve.

Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

Romantikus helyek a CsodálatosBalaton partján

Legyen akár bimbózó kapcsolat, vagy már a nagy megerősítés előtt álló szerelem, a Balatonnál a legromantikusabb pillanatokat élheted át kedveseddel. Sőt, a regék szerint egyes varázserejű helyszínek tovább erősíthetik a vonzalmat.

Badacsony

Úgy tartja a legenda, hogy ha egy szerelmes pár ücsörög egy kicsit a Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk ezt a mesét, de a kilátás, melyet a Badacsony lábától élvezhetünk biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújt. S a közös pillanat megélése csak erősítheti a szerelmünket.

Szigliget

A Balaton ékszerdoboza Szigliget, lehet, hogy ez a helyszín a legalkalmasabb egy eljegyzési gyűrű átadására? Akár ez a szándékunk, akár nem, sétáljunk fel a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegyen áll az Óvári kilátóhoz és élvezzük a mesés kilátást a Balatonra és a tanúhegyekre.

Zalaszántó

Tátika várának egyik legendája is a szerelemhez kötődik: kapitányának, Pethő Gábornak leánya, Klárika, egy betegség után nem tudta mozgatni a lábait. Ezt a szomorúságot a várúr csak legjobb barátjának fiával, Rezi Sándorral osztotta meg, aki már több éve szerelmes volt a fiatal lányba. Klárika szíve is a fiatalúrért epedett, így a kézkérés sem váratott sokáig. Rezi Sándor legfőbb célja az volt, hogy ifjú menyasszonyát meggyógyítsa. Egy cigány asszony mesélt neki a közelben levő, érdekes illatú tóról, ahova Rezi Sándor már másnap elvitte Klárikát. S láss csodát, négy héttel azután, hogy megmártózott Klárika a Hévízi-tóban, már a saját lábán ment föl a vár második emeletére.

Hévíz

A néphit szerint az egyedülálló Hévízi-tó vize felpezsdíti a szerelmi életet. Ha ezt egy másik legendával összevetjük, miszerint a Tófürdő bejáratánál ülő kerubok énekelni kezdenek, ha egy vendég szerelmes pillantás nélkül lép ki a fürdőből, akkor igaz lehet, hiszen eddig még senki sem hallotta egy hangját sem a keruboknak.

Tihany

Egy gyönyörű királylány a tihanyi hegy fokán legeltette a kecskenyáját, s bár meseszép és kedves teremtés volt, mégsem lehetett tökéletes, hiszen képtelen volt beszélni. Egy nap a Balatonból kilépett az ősz szakállú hullámkirály és alkut ajánlott a királylánynak: gyógyítsa meg a halálos beteg fiát, cserébe visszakapja a hangját.

Mind kiderült, a haldokló fiú életét csak a szerelem menthette meg. Ahogy a királylány rámosolygott a fiúra, az nyomban jobban érezte magát és visszamosolygott, mire a lány csengő, kristálytiszta hangon megszólalt. A fiatalok szerelme egy ideig csodás volt, ám a királylány a kevélység bűnébe esett, a dölyfössé vált királylány visszaadta a jegygyűrűt a hullámkirály fiának, aki belehalt a bánatba. A király ettől olyan fájdalmas dühöt érzett, hogy felkorbácsolta a Balatont, és rászabadította a tihanyi hegyekre az égi poklot. A hegyre izzó sziklák zúdultak, a legelőkön pedig égő szurokpatak csörgedezett. Az aranyszőrű kecskék a víznek rohantak. A körmeiket, a tihanyi kecskekörmöket a mai napig kivetik a hullámok. A hullámkirály tombolása során eltűnt a királylány, akit arra kárhoztattak, hogy tihanyi visszhang formájában kell mindenkinek felelnie, akitől beképzeltsége miatt megtagadta a hangját.

Bár nem ez a legszebb véget érő szerelmi történet, de annál csodálatosabb helyszín a romantikázásra.

Monoszló

Szabad szemmel nem érzékelhető energiavonalak, a Szent György-vonalak, más néven sárkányösvények mentén fekszik Hegyestű, melynek erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyók zarándokhelyének számít, s a szerelmesek is szívesen felkeresik.

Keszthely

A Festetics-kastély falai és parkja megannyi szerelmi titkot rejt, és szépségén kívül ezek a sejtelmességek teszik még romantikusabbá. Az évszázados fák között sétálva emlékezzünk például II. Festetics Tasziló és Mary Victoria Douglas-Hamilton frigyére, amely igazi szerelmi történet. II. Tasziló még angliai tanulmányútja során lett szerelmes Lady Mary skót hercegnőbe, akinek először Albert monacói herceggel kellett, hogy házasságot kössön. Mary Hamilton később a boldogtalan kényszerházasságból magyar szerelméhez menekült, a pápai udvar pedig felbontotta a korábbi frigyet.

Balatonföldvár

Tágas parkokban, sétányokon andaloghatunk kéz a kézben szerelmünkkel Balatonföldváron, de sétáljunk egyet a magasparton is, ahonnan fantasztikus panoráma terül elénk. Móra Ferenc író is Balatonföldváron esett szerelembe egy nála 23 évvel fiatalabb teremtésbe, Kalmár Ilonába. Titkos szerelmes írások és a címtelen versek őrzik Móra érzelmeit, melyekre csak az író halála után derült fény.

Valentin napi programok a CsodálatosBalaton partján

Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központban romantikus filmekkel is várják nem csak a párokat február 14-én. Keszthelyen az Erotikus Panoptikum rendez a Valentin nap alkalmából közös játékot. Balatonfüreden másnap, február 15-én kerül sor a Szerelmes Füred futóversenyre, amely garantáltan emlékezetessé teszi a szerelmes pároknak az év legromantikusabb időszakát. Zalakaroson a hétvégén szauna szeánszokon kényeztetik a szerelmeseket és mindazokat, akik még nem találták meg életük párját. Hévízen február 15-én egész napos program, Badacsonyban gasztronómiai ínyencségek várják a párokat és a párkeresőket. Vonyarcvashegyen háromnapos rendezvény szórakoztatja a szerelmeseket, az estét pedig töltsük el a hévízi Rózsakert étteremben, ahol megkoronázhatjuk az együtt töltött romantikus napot.

NÉZD ÉLŐBEN KAMERÁINKON A BALATONT

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!