Az őszi csend varázsában a 300 éve újjáépített Tihanyi Bencés Apátság

Kihagyhatatlan program egy balatoni kirándulás alkalmával a Tihanyi-félsziget hegysorának kelet felé meredeken leszakadó peremén álló bencés apátság.

A messziről is jól látható apátság építése az 1040-es évek végén kezdődött, alapító levelét 1055-ben I. András királyunk írta alá. Azt az alapító oklevelet, amely nyelvünk legelső írásos emléke, és a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik.

Századokkal ezelőtt a Tihanyi-félsziget még sziget volt, a Balaton vízszintje ugyanis 6-7 méterrel magasabban volt a jelenleginél. Arról, hogy az eredeti, 1055-ben alapított templom milyen volt, elég keveset tudunk. Az egyetlen, ami megmaradt belőle az az I. András sírját is őrző altemplom, melynek Balaton-felvidékről származó vörös homokkő oszlopai az alapítással egyidősek.

A félsziget belső tava, amely egy vulkanikus kráterben keletkezett

Hazánk talán legszebb kálváriája, háttérben az apátság épülete. A kálvária IV. Károly nevét viseli.

A monostor életébe a törökök megjelenése hozta az első nagy fordulatot, ekkor épült meg a kolostort körülölelő erődítmény. A török támadások miatt a szerzetesi élet megszűnt Tihanyban, a kolostorba katonák költöztek. Az épületegyüttes végvárrá vált, védelmi szempontok szerint átalakították.

Az apátság 1674-ben nyerte csak vissza eredeti rendeltetését, ám 9 évvel később az egész épület leégett egy tűzvész során. 1702-ben Habsburg parancsra a várat felrobbantották, a templomot is súlyos károk érték.

A templom és a kolostor újjáépítéséhez 1719-ben kezdtek neki.

Az építkezéshez felhasználták a lerombolt vár köveit is. A Wittwer Márton karmelita építész tervei szerint épült apátság 1735-re készült el, de a következő évben ismét leégett. Az 1740-ben kinevezett Lécs Ágoston apát építtette ismét újjá a bencés kolostort és templomot, amelyek mai megjelenésüket 1754-ben érték el.

A templomot 1889-ben felújították, ekkor készültek a belső teret díszítő festmények is.

A templom két tornyában 3 harang van. Az északnyugatiban az 1670 kg-os nagyharang, a délkeleti toronyban a 431 kg-os középső- és a 227 kg-os kisharang

1950-ben ismét feloszlatták a szerzetesrendet, a monostorban eleinte szociális otthon, később múzeum kapott helyet. A bencés szerzetesek 1990-ben tértek vissza Tihanyba, a kolostort 1994-ben kapták vissza az államtól. Felújítása 1996-ban kezdődött el.

Nézd ÉLŐben a Balatont és Tihanyt webkameráinkon

A cikkben szereplő fotók 2019. november 21-én készültek Tihanyban, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!