Múzeumok éjszakája és Szent Iván-éji programok a Balatonnál 2019-ben

Nyári napforduló, Szent Iván-éj, Múzeumok éjszakája. Különböző dátumok, de mégis kapcsolódnak egymáshoz. Hogyan is?

Réges-rég a nyár csillagászati értelemben vett kezdete Szent Iván napjára, azaz június 24-ére esett. Azonban a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformok következtében három nappal korábbra tolódott a napforduló, azaz június 21-re.

Így a nyári napforduló napja és megünneplése időben manapság elválik egymástól, s évszázadok múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni.

A Múzeumok éjszakája, amely 1999-ben indult francia példa nyomán, s hazánkban 2003 óta rendezik meg évenként, a nyári napfordulóhoz és a varázslatos Szent Iván éjszakájához kapcsolódik, és izgalmas, tartalmas programot kínálnak a települések múzeumai, kulturális intézményei. Idén ez a program június 22-ra esik.

A nyári napforduló már a neolitikus idők óta meghatározó nap az emberiség történetében. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a kezdetektől megünnepelte ezt, mint ahogy ezt ma is teszik.

Hazánkba a Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek.

A Szent Iván napján gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen és elősegíti a jó termést. Egészségvarázsló szerepe is volt, közvetlenül a tűz átugrálása, valamint a felette füstölt különféle növények révén.

Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Több rendezvénynél “visszaköszön” a tűzgyújtás, a misztikum a Balatonnál is, de a programkavalkád között találunk olyat, amely időpontjában bár a jeles napra, napokra esik, de tartalmában nem kapcsolódik sem Szent Ivánhoz, sem a napfordulóhoz.

Balatonakali

Balatonboglár

Balatonföldvár

Balatonfüred

Balatonszárszó

Balatonszentgyörgy

Fonyód

Hévíz

Hévíz (Angyalok és Csavargók)

Keszthely (Múzeumok éjszakája)

Keszthely (Szent Iván napok)

Révfülöp

Szigliget

Tihany

Vonyarcvashegy

Zamárdi

Balatoni Szabadstrandok listája

További balatoni programok a hétvégén:

Summary
Múzeumok éjszakája és Szent Iván-éji programok a Balatonnál 2019-ben
Article Name
Múzeumok éjszakája és Szent Iván-éji programok a Balatonnál 2019-ben
Description
Több ezer helyszín, több száz múzeum látogatható az éj leple alatt 2019. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. A balatoni programok között válogattunk.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!