Őszi napsütésben a keszthelyi Festetics-kastély parkja

Állandó kiállításaival, egész éves színvonalas programjaival csábító turista attrakció a keszthelyi Festetics-kastély, így nem csoda, hogy Magyarország leglátogatottabb kastélya.

A kastélyt körbeölelő park egy oázis: legyen akár szikrázó napsütés, vagy borítsa hó a a fák ágait, felemelő és egyben lenyűgöző minden ott töltött perc.

Az oroszlános kút Festetics László idejében, 1822-ben épült a kastély könyvtárszárnyához közel, attól nyugatra. A négyzet alaprajzú klasszicista stílusú kútházat a Festetics család címerállatai, az oroszlánok díszítik, melyet a kor ismert bécsi szobrásza, Joseph Klieber faragta, magát a kútházat és annak egyéb faragványait pedig helyi mesterek készítették.

Egykoron a Festetics-család tagjai sétáltak ebben a parkban

A kastély és a park utolsó jelentős átépítése Festetics Taszilóhoz köthető, aki a londoni Henry Ernest Milner kerttervező mérnök professzort hívta meg és az ő tervei nyomán alakították át a barokk kertet tájképi, angolparkká 1885 és 1889 között.

2015-ben egy nagyarányú park rekonstrukció fejeződött be, s az eredeti, Milneri tervek felhasználásával alakították újjá.

A keszthelyi kastélypark az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike, amely párját ritkítja változatosan és gazdagon kialakított részletei, növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán.

A kastély épülete a kerti tó felöl

A kastély az előkertből

A főbejárati kovácsoltvas kapu

A cikkben szereplő fotók 2019. október 9-én készültek Keszthelyen, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!