Öt irányból fognak közlekedni emeletes vonatok a Balatonra nyáron

A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló vasúti menetrend június 18-tól augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához.

A MÁV-START már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűrítette a hazánk legnagyobb tavához irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé az előszezonban.

Olyannyira vonzóvá vált a vasúti utazás, hogy június 12-ig már több mint 480 ezren utaztak, ez 2019. azonos időszakával összehasonlítva 80 százalékos növekedést jelent. Minden esély adott az idei rekorddöntésre az utasszámokat tekintve, ezért még magasabb fokozatra kapcsol a MÁV-Volán-csoport. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-tól több kiindulópontról több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli partra étkezőkocsik, az északi partra pedig bisztrókocsik is közlekednek. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül. Az ország legtöbb területéről átszállásmentes eljutást biztosítson a MÁV-START a Balaton partjára a nyár folyamán. Ezért több új expresszvonatot vezet be a főszezoni menetrenddel.

A déli parton szintet lép a vasúti utazás. A hétvégi napokon a tavalyinál is több emeletes KISS motorvonattal lehet eljutni a Balatonhoz.

A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon fog közlekedni, lehetőséget nyújtva térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra.

A tavaly nyáron bevezetett Panoráma expresszvonat idén Fonyód és Kőbánya-Kispest között már Esti Csók néven fog közlekedni vasárnaponként, míg a Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között fog járni, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Mind a Panoráma, mind az Esti Csók emeletes KISS motorvonatként fog közlekedni és a helyjegyváltás kötelező lesz rájuk.

Az előszezonban újdonságként bevezetett Fenyves expressz Pécs, Kaposvár, Fonyód és Keszthely között teremt összeköttetést, mivel helyjegyköteles, így biztosítják a garantált ülőhelyet, és kerékpárszállításra is alkalmas.

A hazajutást segítve új Tekergő expresszvonat fog közlekedni vasárnaponként Balatonfüred és Budapest-Kelenföld között. A vonat Balatonfüredről 15:47-kor indul, megáll Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya, Székesfehérvár és Velence állomásokon, Kelenföldre 17:55-kor érkezik.

Fedélzeti szolgáltatások:

A MÁV-START tervei szerint 2022 nyarán az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatása már nem csak a déli parton, hanem az északi part felé is elérhető lesz.

A déli parton az előszezonban, június 9-től az utószezon utolsó napjáig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban.

Minden Balaton InterCity vonaton lehet a nyári főszezonban étkezőkocsiban utazni, amelyek közül kettőnek már frissen megújult a külső és belső arculata. Szeptemberig összesen négy felújított, komfortjavított étkezőkocsi áll forgalomba.

A megújulás részeként a kocsik megkapják a legújabb külső és belső arculatot, modern vizuális fedélzeti utastájékoztatás épül ki, USB-töltőket szerelnek be, valamint teljesen megújul a konyhatechnika. Utóbbi során praktikusabb tárolófelületeket alakítottak ki, új sörcsapot, karos kávégépet, modernebb fagyasztókat, hűtőket és sütőt építettek be, valamint az elszívóberendezés hatásfoka is javult.

Az északi parton a főszezonban június 18-től indulhat a bisztrókocsi-szolgáltatás a Kék Hullám InterCity-k és a Levendula IC vonatok IC+ kocsijaiban, összesen napi 8 pár járaton.

Kerékpárszállítás:

Az idei főszezoni időszakban a MÁV-START forgalomba állítja az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsit, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható. További részletek a Bringazas.hu oldalon olvashatók.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!