Lángos árak a balatoni strandokon 2022-ben, térképen 30 település

A Balaton körül 30 települést jártunk végig, és néztük meg személyesen, hogy hol, mennyiért árulják a lángost, mely nélkül nem is nyaralás a nyaralás. Térképünkön szereplő összegek, az adott település központi strandján elérhető lángosok árait mutatja. Az adatokat 2022. június 14. és 15. között gyűjtöttük.

A legtöbb helyszínen jó balatoni szezonra számítanak az éttermek. A legtöbb helyen a 2021-es árakhoz képest 20-30%-os áremelésről számoltak be szerkesztőségünknek, és azt is elmondták, hogy a következő hetekben még lehet, hogy szükség lesz további áremelésre a napi szinten növekvő alapanyag árak miatt.

A munkaerőhiány miatt idén több balatoni étterem csökkentett nyitvatartási idővel működik. Van ahol ki sem nyitnak, akad olyan is ahol az ebéd és a vacsora között van zárva a vendéglő. Az energiaárak az alapanyagköltségek és az infláció robbanása miatt az étlap sok helyen szűkebb mint a korábbi években, sok helyen szezonális választékkal próbálják meg kiszolgálni az utazókat.

No, de mi a helyzet az elmaradhatatlan lángos frontján?

Mi másra is vágyhatunk egy rekkenő napon, mint egy pofa hideg, gyöngyöző sörre, vagy egy pohár fröccsre és egy kerek lángosra. Manapság a lángosok ízesítését már követni is nehéz, van sima, csak sóval, vagy sajttal, tejföllel, fokhagymával, de ismerünk juhtúrós, káposztás, kolbászos, rántottás, grillezettet, tatárost, sőt édes verziót is, szóval olyan az érzésünk, mint Gombóc Artúr kedvenc csokijaival, melyeknek se szeri, se száma.

Grillezett lángos Balatonakarattyán 2022. június 14., fotó: CsodalatosBalaton.hu

A lángos egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Mára már jellegzetesen magyaros ételnek számít, s bár igazából nem Hungarikum, de mi mégis annak tartjuk.

Első írásos említése – a források szerint – az 1700-as évekből való, de története egészen a 14. századig nyúlik vissza, amikor a kenyérfogyasztás kezdett általánossá válni. Mivel a kenyérsütés nem volt mindennapos tevékenység, így a maradékból parázson sütve lángost készítettek, amely kitartott egészen a következő sütésig. A konyhatechnika fejlődésével a parazsat felváltotta a zsír vagy az olaj, a 19. századtól megjelent a sörélesztő, ami jelentősen csökkentette a kelesztés idejét. S mivel könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, hamar elterjedt a nép körében, vásárok, búcsúk kínálatának, strandbüfék választékának állandó részévé vált.

A nyári strandszezon előtt, menetrendszerűen elkezdődik a hírterjesztés az egekbe szökő lángos árakról. Az tény, hogy idén olcsóbb nem lett a lángos a balatoni strandokon, és az is, hogy egy több tagú család igencsak a pénztárcája aljára nézhet a számla megfizetésekor, de ne felejtsük, hogy mennyivel drágultak a hozzávalók és a rezsi. Ha nem a legfullosabb lángost választjuk, akkor még mindig ez az egyik legkifizetőbb és leglaktatóbb strandi étel.

A térkép kattintásra nagyítható!

Lángos árak a balatoni strandokon 2022-ben

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!