Elkészült a Sümegi vár keleti szárnyában található épületek korhű rekonstrukciója

A földszint helyiségeiben pedig az inventáriumokból ismert eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőr-rekonstrukciói készülnek el.

A Sümegi vár nem csak a Balaton-felvidék, hanem hazánk egyik legszebb és viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.

2020 júniusában helyezték el – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti  Várprogram keretében – a sümegi várban kezdődő fejlesztési munkálatok alapkövét. A sümegi vár turisztikai célú fejlesztése  című projektben a sümegi vár hiteles műemléki látképének egységes fejlesztése valósul meg, ami a turisztikai  szolgáltatások bővítését és a kiállításanyag bemutatásához szükséges zárt terek kialakítását is lehetővé teszi.

A Sümegi vár 2021. szeptember 26-án, fotó: Csodálatos Magyarország

A látogatók számára izgalmas, zárt, történelmileg hű kiállítási terek jönnek létre a programnak köszönhetően. A hosszú távú fejleszthetőséget is figyelembe véve a vár keleti szárnyában található épületek tömegrekonstrukciója (kaszárnya, Várnagyi-ház, középkori konyha, Csabi-torony, ciszterna) valamint az észak-keleti gyilokjárók építése valósul meg. A kaszárnya, a Várnagyi-ház és a középkori konyha egységes kialakítása visszaadja az élő vár környezetét, a Csabi-torony biztosítja az átjárást az észak-keleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között.

A Sümegi vár 2021. szeptember 26-án, fotó: Csodálatos Magyarország

Már elkészült a sümegi vár keleti szárnyában található épületek – a kaszárnya, a Várnagyi-ház, a középkori konyha – tömegrekonstrukciója, az épületek homlokzatai  hiteles módon, ahogyan építésük korában is, bevakolásra kerültek.

Az újjáépített, eredeti beosztásuknak megfelelően tagolt emeleti terekben élményalapú vártörténeti kiállítás kap helyet, a földszint helyiségeiben pedig az inventáriumokból ismert eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőr-rekonstrukciói készülnek el. A korhű módon helyreállított sütőház – igazi kuriózumként – látványsütésre is alkalmassá válik.

A Sümegi vár 2021. szeptember 26-án, fotó: Csodálatos Magyarország

A Sümegi vár 2021. szeptember 26-án, fotó: Csodálatos Magyarország

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!