Szent Balázs-templomrom: a Nivegy-völgy egykori falvának utolsó épített tanúja

A Balaton-felvidék közepén fekvő, a tó irányába lejtő és szélesedő Nivegy-völgy magában hordozza a balatoni táj szinte minden jellegzetességét és értékét.

A falvak között a Cserkúti-patak csordogál végig, gyönyörű templomok, romos emlékek nyújtanak kivételes élményt, és nem szabad elfelejtkezni a zamatos borokról sem, melyet e vidék kínál.

A 160-350 méter között változó tengerszint feletti magasságok miatt akár kerékpárral is bejárhatjuk a völgyet dűlőutakon és az elviselhető forgalmú aszfaltos úton. Persze, a kis távolságoknak köszönhetően gyalog is megismerhetjük az egész vidéket.

A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik. A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát.
Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója. A Balaton irányába haladva következik Tagyon, a Balaton parton pedig Zánka terül el.

A völgyben lévő településeket az okiratok a 12. századtól említik először, de a rómaiaknak is kedvelt  helyük volt, akik már szőlőt is termeltek.

Apropó szőlő: a Nivegy-völgyben élő családok többsége szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozik. Ez játszott közre a Zánka – Nivegy-völgyi Borút Egyesület létrehozásában. Az Egyesület ismertetője szerint “aki a csillagfényes éjszakát a holdvilág, a balatoni ezüsthíd látványával, borospohárral éli meg, az a Nivegy-völgyi éjszakát nem felejti el és visszavágyik”.

A Nivegy-völgyben számos védett műemléket, helyi védelem alá vont építményt látogathatunk meg, illetve olyan objektumokat, melyeket mindenképp meg kell őrizni az utókornak.

A Szent Balázs templomrom megközelítése

A Szent Balázs templomrom a Balaton északi partján, Veszprém megyében, Zánkától nem túl messze található. Ha a Nivegy-völgyben Szentantalfa felől haladunk Óbudavár irányába, balra ágazik le egy műút Balatoncsicsó felé. Ezzel szemben, azaz nekünk jobbra pedig egy földút. Jobbra kell fordulnunk, és kb. 2 km-t kell megtennünk a viszonylag jóminőségű földúton.  A rom környezete tiszta, könnyű észrevenni az útról.

A völgy különleges értéke a finom bor.

A vidék jó fekvésének, a vulkanikus talajnak és a meleget tároló Balaton közelségének köszönhetően kiváló termőhelye elsősorban egyes fehérszőlő fajtáknak. A Balaton-felvidék szőlőkultúrája immár több mint kétezer éves, és a máig legjobban művelt szőlőterületei a Nivegy-völgyben fekszenek.

A Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, a Mária Út, kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet.

De számos olyan magyarországi szakasz is tartozik hozzá, amely fontos magyar zarándokhelyeket érint.

Az egyik ilyen szakasz a Sümeg és Balatonalmádi között húzódó mintegy 90 kilométeres út.

Az egyik ilyen helyszín a Szent Balázs-templom romja.

Az egykori Szentbalázs falu 12. században épített és egy századdal később bővített temploma mára romépület. A templom építését a 13. századra teszik, bár akad olyan forrás, mely szerint a 12. században már állt e helyen egy fából készült építmény.

A torony és a hozzá tartozó hajó a korai, román maghoz való későbbi gótikus hozzáépítés, feltehetően a 13. század második negyedéből.

A környék egyik legimpozánsabb középkori templomromja magas tornyával tűnik ki. Javarészt a vulkáni tevékenység során kialakult kőzetből építették.

Balázs püspök tiszteletére szabadtéri misét szoktak rendezni a templomromnál. A legenda szerint Szent Balázs kivett egy gyermek torkából egy megakadt szálkát. Azóta e csodatételéért a torokbetegségek ellen védő szentként tisztelik.

A résztvevők a torokbetegségek ellen védő Balázs-áldást is megkapják.

A templomrom közelében lévő értékes pincék és présházak többsége országosan védett.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!