Káprázatos panoráma a keszthelyi hegység legdélebbi kilátójából

Bárki vagy bármi is alkotta a Keszthelyi-hegységet, biztos, hogy a legjobb kedvében volt: erdőivel, ösvényeivel, kilátóival igazi turista-mennyország.

Az ezredfordulón újraépített Festetics-kilátót legkönnyebben a gyenesdiási Nagymezőről közelíthetjük meg. Az erdei tisztás előtt parkolóban hagyhatjuk az autót, s mivel asztalok, padok, kiépített szalonnasütőhely, focipálya, esőbeálló, mosdó biztosítja a természetimádók komfortérzetét, érdemes ki is használni ezeket a lehetőségeket, akár a túrázás előtt, vagy utána.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a Festetics-kilátóhoz vezető túrára nem kell nagyon rákészülni, még a kevésbé edzettek számára sem megterhelő a kilátó meghódítása.

A Festetics-kilátó már a pihenőhelyről is jól látható.

Több túraút is érinti a Nagymezőt.

Van persze egy-két rövidke kaptató, ahol emelkedhet szépen a pulzusunk, egy kis vízmosás, a felszínre bújó vastag gyökerek, nagyobbacska kövek, ami miatt érdemes a lábunk elé nézni, de mire elfogyna a levegőnk, és elfáradnánk, már meg is érkezünk.

Jól jelzett túraút vezet a kilátóhoz.

A kevéssel 230 méter magasban álló Festetics-kilátót 2000-ben építették újjá.

Szépen illeszkedik a tájba.

A legfelső szinthez három emeletet kell megmásznunk.

Megéri fellépcsőzni a nyitott kerengőbe.

A Balaton nyugati csücskére, a Keszthelyi-hegység dombhullámaira, a kanyonokkal tűzdelt felhagyott murvabányára is pazar kilátás nyílik a gyenesdiási Festetics-kilátóból.

A bányagödör oldalában és alján a lecsorgó esővíz a látványos felszíni formákat, szabályos hegyvonulatokat, kanyonokat alakított ki, a nagyobb léptékű földrajzi felszín kicsinyített modelljeként.

A kilátó lábánál egy kisebb pihenőt is kialakítottak, s már onnan is gyönyörködhetünk a látványban.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!