Tovább szépül a sümegi Püspöki Palota, mutatjuk fotókon is

A turisztikai fejlesztés során megújítják az első emeleti termeket, a fogadóteret, és egy Tágra nyílt szemmel című új kiállítást is létrehoznak a palota belső műemléki értékeinek bemutatása mellett.

Sümeg számos történelmi emléke közül legismertebb a festői Várhegyen magasodó vár, ám felbecsülhetetlen építészeti és festészeti értékeivel a Püspöki Palota is jelentős mementója a város Padányi Biró Márton veszprémi püspök nevével fémjelzett virágkorának.

fotó © NÖF

A zárt udvart körbefogó, saroktornyos barokk palotát Padányi Biró Márton veszprémi püspök építtette 1748 és 1753 között. Az épület fénykorát az építtető püspök korában élte, azután a veszprémi püspökök nyaralója lett.

A kápolnát és az emeleten csaknem minden termet freskók díszítenek.

fotó © NÖF

fotó © NÖF

A 19. század során végzett nagyobb átépítés klasszicista karaktert kölcsönzött az épületnek: a saroktornyok hagymasisakjait és a kerti homlokzat rizalitját alakították át. A belső terek dekorációját is az új ízléshez igazították, új díszítőfestések, faburkolatok készültek a termekbe, amelyeket mázas kályhákkal fűtöttek.

fotó © NÖF

Újabb jelentősebb felújítás a 20. század első évtizedeiben történt, az ekkor készült neobarokk díszítőfestések sok helyen ma is láthatók. 1947-től állami tulajdonba került az épület, majd kollégiumot és iskolát alakítottak ki benne.

Mesélő falak mintegy 270 év távlatából.

fotó © NÖF

A palota a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében nemcsak megszépül, de kiállítási tartalommal is bővül.

Az interaktív tárlat vezérfonala egy 18. századi történet, főszereplője a szenvedélyes püspök, Padányi Biró Márton, valamint a zseniális festő, Franz Anton Maulbertsch és különös, furcsa segédeinek „kalandja” Sümegen.

fotó © NÖF

A „Tágra nyílt szemek” című kiállításon a Püspöki Palota mint műtárgy jelenik meg, ahol a látogató a „nyomolvasó”, aki a kutató módszereinek megismerésével fedezheti fel a palotát.

fotó © NÖF

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!