Somlói vár: 2022 tavaszára megújul a 700 éves erődítmény

Helyreállítják még a belső járószintet, a válaszfalakat, burkolattal látják el az udvart, a vízelvezetést kiépítik, zöldfelületet alakítanak ki.

Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, az erőd növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez is – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken, amikor letették a beruházás alapkövét.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (k), valamint Horváth Zoltán polgármester, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott (b-j). Fotó: Vasvári Tamás | MTI

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a somlói várban helyreállítják majd egyebek mellett a vár belső kapuját, az egykori gyilokjárót, ingyenesen látogatható kiállítást rendeznek be.

A fejlesztés részeként feltárják a falakon lévő nyílásokat, helyreállítják a belső járószintet, a válaszfalakat és ajtókat rekonstruálják, burkolattal látják el az udvart, a vízelvezetést kiépítik, zöldfelületet alakítanak ki.

György István közölte: a programnak köszönhetően országszerte 30 kiemelt műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg és gazdagodik új funkciókkal, a somlói várra 317,5 millió forintot fordítanak.

Veszprém megye előkelő helyen áll a kastélyok és várak megújulása terén, hiszen megújult formában várja majd a látogatókat a sümegi vár és a püspöki palota, a nagyvázsonyi vár, valamint a várpalotai kastély is – jegyezte meg Glázer Tamás.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a megújuló somlói vár – az ország legkisebb, de borai miatt legkülönlegesebb borvidékének számító somlói borvidék mellett – tovább növeli a környék vonzerejét.

Fotó: Vasvári Tamás | MTI

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!