Szólád varázslatos löszpincéi: hagyomány és természet találkozása a Balatonnál

Szólád – egy különleges gyöngyszem a Balaton déli partjának közelében – olyan kincset rejt, amely minden kiránduló és borrajongó figyelmét megérdemli: a híres pincesorát.

Ez a különleges helyszín nem csak a borok szenvedélyes híveit vonzza, hanem a természet szerelmeseit is.

A Szóládi pincesor egyedi jellegét a löszfalba vájt pincék adják, amelyek nem csak építészeti remekművek, hanem a borászati hagyományok és a minőségi borok megőrzésének zálogai is. Európában is egyedülállóan 125 nyilvántartott, löszfalba vájt pince található itt.

A magas, helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket még a 20. század elején vagy annál is korábban alakították ki.

Érdekes, hogy a pincéket eleinte csak rejtekhelynek építették, a bornak csak egy részét tárolták itt, amit a fináncok elől el akartak titkolni. Bent télen-nyáron egyaránt kb. 15 fokos hőmérséklet uralkodik, ami ideális a bor és a termények tárolására. A pincék közül jóval több, mint 100-at ma is használnak.

A pincesor felújításáért 1999-ben Európa-díjat, az értékmegőrzésért Henry Ford-díjat kapott az önkormányzat.

A Szólád környékén található erdőkön több kijelölt turista útvonal vezet keresztül, többek között a kereki várhoz, illetve Kupa-Koppány vezér Emlékparkhoz. Ha erre járunk érdemes felkeresni Balatonszemes, Balatonföldvár, Balatonszárszó csodálatos látnivalóit is.

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!