A Balaton déli partjának 10 gyöngyszeme, amit érdemes ősszel is felkeresni

Nem egyszer írtunk a CsodalátosBalaton északi partjának szépségéről, a Balaton-felvidék vadregényes tájáról és hangulatos településeiről.

Azonban a Balaton déli partja is számos kinccsel büszkélkedhet, melyek nem csak a nyári időszakban, hanem most, a hulló falevelek évszakában is vonzóak.

Csokorba gyűjtöttünk hát 10 látnivalót, ami ősszel is kihagyhatatlan úticél.

Balatonberény, Somoshegyi kilátó

fotó: Gábor Csőke | Csodálatos Balaton

Idén adták át a Somos parkerdő szélén magasodó, 4 szintből álló kilátót, melynek legfelső kilátószintje 12 méteres magasságban van. Kedvező időjárási körülmények között a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig terjed a látóhatár. A déli parton jól látszik a fonyódi Vár-hegy, a Sipos-hegy, sőt a távolban még Balatonboglár is megfigyelhető. Szemben az északi parton Vonyarcvashegy és Balatongyörök nyaralói, valamint a Szigligeti vár látható. Ehhez hasonló panoráma a tó mentén csak nagyon kevés helyen tárul elénk.

Balatonboglár, Kék- és Vörös-kápolna

A balatonboglári Kálvária dombon, vagy ahogy még emlegetik, a temetődombon a Szent Erzsébet-park sétaútja köti össze a település két ikonikus épületét, a Kék- és Vörös-kápolnát. A két, több mint 160 éves szakrális helyen már hosszú ideje nem tartanak istentiszteleti szertartásokat, helyette képzőművészeti kiállítások otthonai. A Kék-kápolna neogótikus stílusú épületét a legtöbb forrás szerint 1856-ban, más iratok szerint 1891-ben Körmendy Lajos gyógyszerész és földbirtokos építette. A Vörös-kápolnát 1857-ben az evangélikus felekezetű Bárány Pál emeltette, s ebben a sírkápolnában nyugszik felesége, gyermekei és jómaga.

Balatonföldvár, Kvassay sétány

fotó: Sahó Sándor | Csodálatos Balaton

Balatonföldvár egyik legvonzóbb úticélja a Kvassay Jenő vízmérnök által megálmodott parti sétány. A Kvassay sétány számos látnivalót fűz láncba: villák sorát, a fantasztikus panorámát és köztéri alkotásokat, valamint a 19. század végén ültetett, megyei védelem alatt álló platánfák glédáját. A balatoni települések között szinte egyedülálló, hogy több mint egy kilométer hosszan vezet korzó a part mentén.

Balatonlelle, Kishegyi kilátó, panorámaterasz

Balatonlelle határában emelkedik a Kishegy, amely néhány méter híján eléri a tengerszint feletti 300 méteres magasságot. Úgy tartják, hogy ez a déli part Badacsonya, ahol eggyé válik a Balaton varázsereje a borvidék atmoszférájával. Kápolnája, melyet 1758-ban Szent Donát, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére szentelték fel, messze földön ismert. A közelmúltban ettől nem messze egy 20 négyzetméteres panoráma- és pihenőteraszt adtak át, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a Balatonra, Badacsonytól Fonyódig gyönyörködhetünk a tájban.

Balatonszentgyörgy, Lourdes-i Szűz Mária szobra

fotó: Balatonszentgyörgy

Már az ókorban is forgalmas volt Balatonszentgyörgy területe, hiszen Fenékpuszta irányába arra haladt a római út. Napjainkban is látogatott település, főként a Csillagvár, a Talpasház, a Szent György templom vonzereje miatt. A mai Szent György templomot 1928-ban emelték, közadakozásból. Udvarának hátsó részében áll egy terméskövekből kialakított szoborfülkében Szűz Mária szobra.

Fonyód, Nagyboldogasszony templom

A román stílusban állított templom az 1920-as években nyerte el ma ismert formáját: különleges, olaszos, a szecesszió és az art deco stíluselemeit tükrözve. Dr. Major Ferenc székesfehérvári orvos hálából emeltette Szűzanya tiszteletére az épületet. Mivel a falak és a boltozat nem bírták el a Gyalus László tervezte torony súlyát, és a boltozat beomlott, újjá építették, s egy úgynevezett huszár tornyocskát emeltek. A templom, melyet az évek során folyamatosan szépítettek, nagyobbítottak, teljesen felújítottak, gyönyörűen parkosított környezetben áll, a tőle elénk táruló panorámát pedig szavakkal nehéz leírni, ezt látni kell.

Kereki, Fehérkő vára

Fehérkő vára Kereki délnyugati végén, a Levelesi erdőben, a Somogyi dombság 283 méter magas csúcsára épült. Első írásos említése 1336-ból ismert, 1396-ig királyi vár volt. Az évszázadok során többen birtokolták, és számos csatát, ostromot megélt. Mátyás halála után Habsburg Miksa csapatai törtek be a Dunántúlra, s Kereki várát is elfoglalták. 1494-ben elhagyott romként említik. 1495-ben II. Ulászló új adomány címén adta a Báthoryaknak régi birtokaikat, köztük a várat is. 1530-ban Perneszi Ferenc vásárolta meg. 1544-ben az akkor már korszerűtlen várat a magyar katonaság robbantotta fel, nehogy török kézre kerüljön. A vár maradványait a környéken ház és templomépítéshez hordták szét.

Somogyvámos, Pusztatorony

Somogyvámos határában, a gabonatáblák között egy középkori templomrom emelkedik a magasba. A helyiek büszkesége, amely fénykorában a védelmet jelentett, mára látványosság. A templomot vélhetően a 12. században emelték késő román, kora gótikus stílusban. Az egyhajós épületet majd egy évszázaddal később átépítették, megnagyobbították a hajót és a szentélyt, s ekkor emelték a jellegzetes, négyszögből nyolcszögbe formálódó tornyot is, amely 2011-ben elnyerte a Somogyország Kincse elismerést.

Somogyvár, Szent László Nemzeti Emlékhely

fotó: Béla Pál | Csodálatos Balaton

A legenda szerint Somogyvár a Szent István király ellen fellázadt Koppány szállásterülete volt. Jelentősége 1091 után nőtt meg, mikor Szent László király megalapította a Szent Egyed bencés monostort, amely fontos egyházi központtá vált a 12. században. A monostor a 16. század első felében végvárként sikertelenül próbált meg ellenállni az oszmán-török előnyomulásnak. 1543-ban török kézre került, jelentőségéből később veszítve, mára csak romjai maradtak fenn. Ma a Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív kiállítással, rendezett romkerttel és egy szuper kilátóval várja a látogatókat.

Szóládi löszpincesor

fotó: Sáfárné Udvardy Zsuzsanna | Csodálatos Magyarország

Szólád Balatonszárszótól mindössze 4 kilométerre dombok ölelésében, egy zsákút mentén fekszik. A magas, helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket még a 20. század elején vagy annál is korábban alakították ki. A pincéket eleinte csak rejtekhelynek építették, a bornak csak egy részét tárolták itt, amit a fináncok elől el akartak titkolni. Bent télen-nyáron egyaránt kb. 15 fokos hőmérséklet uralkodik, ami ideális a bor és a termények tárolására. A pincék közül jóval több, mint 100-at ma is használnak.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!