A balatongyöröki Soós-öböl, amelynek csendjéről ódákat zenghetnénk

A kedvelt balatoni település egy eldugott öblöcskével is büszkélkedhet, amely a horgászok körében jól ismert partszakasz, de érdemes ide túrát is tervezni.

Balatongyörök területe, amely a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl által határolt földnyúlványon helyezkedik el, már az őskor óta lakott volt. Nevét 1121-ben említik először az Almádi – ma Monostorapáti – Apátság alapítólevelében. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

A török időket viszonylagos épségben vészelte át. 1696-ban Meszes Györök néven említik, mert az itt élők a halászat mellett elsősorban a mészégetéssel foglalkoztak. 1734-től a falu Festetics Kristóf tulajdonába került.

A falu életében a változást a 20. század eleje hozta. Ekkor jelentek meg a rendszeres fürdővendégek, 1902-ben megépült a falut átszelő vasút, majd öt év múlva elkészült a strandfürdő is. Az 1910-es években indult meg a strand parkosítása, s ekkor ültette Lady Hamilton, Festetics Tasziló felesége a ma is látható platánsort. Ebben az időben kapta a ma is ismert Balatongyörök nevet a település. A fürdőtelepet 1920-ban nyilvánították üdülőhellyé, 1932-ben pedig elkészült a strand melletti móló is.

A vasúti töltés felett az 1900-as évek elején épített villák sorakoznak, ezek között bújik meg az egykori Soós-villa, melyhez egy 50 méteres partszakasz is tartozott 1927-től az ötvenes évekig.

Az öböltől lenyűgöző a kilátás, hiszen előttünk sorakoznak a Balaton-felvidéki tanúhegyek.

A nyugodt partszakaszt szívesen látogatják a horgászok jó fogás reményében, de kerékpárral is sokan tekernek arra, hiszen a Balatoni Bringakörút nem messze húzódik az öböltől.

A vonattal érkezők az állomásról a bringakörút, valamint Balatonederics felé elindulva, kényelmes 5-6 perces sétával könnyen elérhetik. Kevésbé edzetteknek is ajánlott, az ide vezető úton padok kerültek kialakításra, hogy aki elfáradt, le tudjon pihenni. Az autóval érkezőknek a vasútállomás melletti parkolóban van lehetőség parkolni, innen a vasúti felüljárón át érhető el a bicikliút.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!