6 kilátó a Keszthelyi-hegységben, melyeket a kutyád is kedvelni fog

A Balatontól néhány kilométerre fekvő Keszthelyi-hegység legszebb bérceit túraútvonalak szelik át, melyeken – Gyenesdiástól Balatongyörökig – több kiépített kilátóról is megcsodálhatjuk az elénk táruló panorámát.

A főleg dolomitból, kihűlt bazaltlávából, mészkőből és a Pannon-tenger egykori üledékeiből álló Keszthelyi-hegység legmagasabb pontja a 444 méteres Köves-tető Vállus határában.

A kilátókhoz vezető ösvények, utak megannyi szépséget kínálnak, kutyusunkkal mindezt átélni felejthetetlen élményt nyújt. Ne felejtkezzünk el azonban a kullancsokról, gondosodjunk saját és kedvencünk védelméről.

Berzsenyi-kilátó Gyenesdiás

A 355 méter magas Pető-hegy tetején álló messzelátót 2002-ben újították fel, kinézetre sokban hasonlít Festetics-testvéréhez. Csodás körpanorámát élvezhetünk a tetejéről, nem csak a Balatonra, a hegység völgyekkel szabdalt tájára, de tiszta időben az Alpokalja és a Mecsek is felsejlik.

Láz-tetői kilátó Vállus

Hegyen-völgyön barangolva érhetünk el Vállus határába, a 380 méter magas Láz-tetőre emelt 16 méteres kilátóhoz. A 2014-ben épült kilátóból lenyűgöző a panoráma: a hegység dimbes-dombos vidékén kívül megcsodálhatjuk a Rezi vár romjait, a zalaszántói Sztúpát, a Tátika-hegy és a Kő orra körvonalait.

fotó: Hazai Vadász

Padkűi-kilátó Balatongyörök

A 409 méteres Pad-kőre épült kilátót Bakonyi Attila építész tervezte és a Keszthelyi-hegység kilátói közül ez emelkedik a legmagasabbra. Erdei- és vörösfenyőből épült, magassága 18,9 méter. A 12,6 méter magasan álló kilátószintjéről, amelyhez fa csigalépcső vezet fel, rálátunk a Keszthelyi-hegység erdővel borított domborulataira, illetve a Balaton nyugati része, a Keszthelyi-öböl víztükre is megcsillan.

Batsányi-kilátó Balatongyörök

A Balatongyörök fölé emelkedő Pap-hegy csúcsán nyújtózik 12 méter magasba a Batsányi-kilátó, melynek névadója, Batsányi János költő, több szálon is kötődött a Balatonhoz. A régi leromlott állapotú kilátó helyett egy három szintes, fából épült, lapos sátortetős messzelátóról gyönyörködhetünk a Balaton-felvidék tanúhegyeiben, s talán innen élvezhető az egyik legszebb balatoni panoráma.

fotó: Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Bél Mátyás-kilátó Balatongyörök

A 221 méteres Garga-hegy dolomit tetejére 1972-ben épített az erdészet egy kilátót, melyet 2001-ben felújítottak, 2013-ban lebontottak, s egy teljesen újat emeltek helyére. Kinézete nagyon hasonlít a közeli Batsányi-kilátóhoz: szintén fából készült, három szintes, sátortetős, de a lelkész, tanár,  polihisztor Bél Mátyásról elnevezett kilátónak csúcsosabb a teteje. A Balaton nyugati medencéje a somogyi partokkal, a déli tanúhegyek, és a Keszthelyi-hegység hatalmas erdei mind beláthatók a kilátóról.

Kitaibel-kilátó Vonyarcvashegy

2020 óta nyújtózik Vonyarcvashegy házai fölé a 225 méteres dolomittetőről a Kitaibel-kilátó. Nevét a híres botanikusról Kitaibel Pálról kapta. A Vas-hegy három szintes fa építményéről látható Vonyarcvashegy, ámulhatunk a Keszthelyi-hegységet ékesítő erdőkön, és természetesen a Csodálatos Balatonon.

Nézd a Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!