A magával ragadó panorámát nyújtó balatongyöröki Szépkilátó és a Római forrás

Talán az egyik legszebb balatoni kilátásban lehet részünk Balatongyörökön: feltűnnek a tanúhegyek, a Szigligeti-öböl, és a Csodálatos Balaton csillogó víztükre.

A Szépkilátó Eötvös Károly írótól kapta nevét 1855-ben, akit megihletett a dombról elé táruló szép kilátás.

Az Utazás a Balaton körül című művében így ír a balatongyöröki táj szépségéről:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot, / Amikor ezt a tündérországot megláttam…. / Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna, / Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el. / Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.”

A 71-es főút menti pihenőhely nagy férőhellyel rendelkező parkolóval, fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel csalogatja a Balaton szerelmeseit.

A domb tetején álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette.

A Szépkilátótól egy kőlépcső vezet a Római forráshoz

Az 1940-es években a forrás közelében egy II. századból származó római kori villa romjait, és az épülethez tartozó fürdőt tártak fel.

A Római-forrás szolgálta az egykori fürdőépület vízellátását is, melyet bevezették a fürdőépületébe, valamint a villa helyiségeit is vízzel látta el.

A Római forrásnál egy Kneipp taposót is kialakítottak

A cikkben szereplő fotók 2020. február 16-án készültek Balatongyörökön, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!