A Balaton fölé emelkedő Szent Mihály-domb és híres-neves halászkápolnája

A 136 méteres Szent Mihály-domb koronája hazánk egyetlen halászkápolnája.

Egykoron a domb még sziget volt, a római időkben pedig valószínűsíthető, hogy egy őrtorony magasodott rajta. Az 1241–1242. évi tatárjárást követően a dombtetőn egy kisebb váracska épült.

1543-ban említik először egy levélben, amikor Mezőlaky Ferenc feleségül vette ákosházi Sárkány Margitot. Egy 16. századi keszthelyi térképen Daruvár néven látható a vár. Az erődítményt később lerombolták, de szerencsére a kápolnája nem semmisült meg.

A kápolna 17. századi létét egy, a 2000-es években előkerült freskón látható évszám is bizonyítja. A legenda ezzel szemben úgy tartja, hogy a kápolnát halászok emeltették hálából, amiért egy balatoni rianásból megmenekültek.

A rege úgy tartja, hogy 1729-ben 40 halász rekedt egy jégtábla tetején, a tó közepe felé sodródva. A halászok fogadalmat tettek, ha megmenekülnek, kápolnát emelnek a dombon. A szél egy idő után megfordult, és partra segítette őket.

A mese és a valóság összekeveredik: valószínű, hogy csak átépítésről, nem pedig új kápolna építéséről lehetett szó, hiszen több mint száz éve állt már ott kápolna.

A 18. század második felében keszthelyi ferences barátok éltek itt, akik kiváltak a rendből. A szerzetesek kolduló barátok voltak, akik alamizsnából éltek, lakhelyük pedig barlangokban volt. A remetelakások valószínűleg a domb keleti oldalán voltak, ám mára ezeknek nyoma sem maradt. Az épület mellett egy régi temetőhely található, az 1950-es évekig a vashegyiek temetkezési helye volt.

A kápolna június közepétől Szent Mihály napig látogatható, ez idő alatt számos programnak ad helyet.

A dombtetőn álló kápolna előtt kis tisztás várja a látogatókat, ahonnan parádés kilátás nyílik a Balaton felé. A halászkápolna előtt fából faragott, a golgotai történéseket megörökítő szoborcsoport áll.

Autóval könnyen megközelíthető, a 71-es útról letérve a domb alján levő parkolóig, pihenőhelyig aszfaltozott út vezet. Mivel a Balatoni bringakörút a Szent Mihály-domb mellett halad el, így két keréken, vagy gyalogosan is elérhető.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!