7 balatoni templom- és várrom, ahova mindenképp látogass el

Már az őskorban is jelentő szerepet játszhatott a Balaton, a rómaiak idején sűrűn lakott és utakkal behálózott terület volt, s fontossága azóta is tart.

Így nem csoda, hogy már a nagyon régmúlt emlékeit is felidézhetjük egy kirándulás alkalmával. Érdemes tehát egy kis időt elcsalni a strandolástól és időutazni a Csodálatos Balaton mentén. A hét minden napjára ajánlunk egy látnivalót.

Rezi vár

Hogy melyik évben emelték Rezi várát a 426 méter magas Meleg-hegyre nem tudjuk pontosan, valamikor a 13-14. században. Az első oklevelet, amely Rezi várként említi, 1378-ban állították ki, mikor Nagy Lajos király a várat összes tartozékával együtt Lackfi István nádornak adományozta.

Tátika vár

Több história is kapcsolódik a zalaszántói Tátika várhoz, amely nevét a források szerint Tádenka, vagy Tadeuka nevű birtokosáról kaphatta, aki  már a tatárjárás előtt megépíttette várát, bár az nem azonos a ma ismert rommal.

Szigliget

A Szigligeti vár impozáns látványával, falai között rendezett programjaival igazi turista-oázis. Felújítási munkák miatt 2019 szeptemberétől nem látogatható a Balaton vára, de ne csüggedjünk, a település rejteget még fantasztikus emlékeket a régmúltból, mint az Óvárat.

A vár építésének idejéről több teória is van: a 12-13. században a Atyusz-nemzetség, vagy 1445-1477 között az Újlakiak emeltették, de lehetséges, hogy a 15-17. század közöttre tehető állításának ideje. Romjaira kilátót építettek, a panoráma mesébe illő.

Csobánci vár

A Balaton-felvidékkel határos Tapolcai-medence keleti részén, Gyulakeszitől keletre található Csobánc várról az első említést egy 1272-es oklevél teszi, de építése már 1255 előtt elkezdődhetett. Sajnos a vár nagyon rossz állapotban van, lényegében teljesen romos, de a szemünk elé terülő látvány lenyűgöző.

Töttöskáli templomrom

A Balaton-felvidék gyöngyszeme a Káli-medence, amelyre pazar kilátás nyílik a Töttöskáli templomromtól. A valahai faluból, melyet 1296-ban említenek először, már csak templomának romjai maradtak meg. A 12-13. században állított istenházát a 19. század elején még misézőhelynek használták, de az adatok szerint 1876-ban már romként írják le.

Boldogasszony templomrom

Több mint húsz méteres oromfalával messzire látszóan magasodik a Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom Dörgicsén. A templom mellett temetőt tártak fel, valamint a templomot védő kőkerítés alapjait is megtalálták. A templom akusztikája ma is kitűnő, több zenei műsort, sőt operaelőadást is rendeztek itt.

Papsokai Szent Mihály templomrom

Az Árpád-korban Papsoka, a középkorban Siske falu plébániatemploma volt a Balatonfüreden álló Szent Mihály templom, amely a török időkben pusztult el.
A római kori villa alapjaira épült román templomot többször átépítették, bővítették, a 15. század derekán új, gótikus szentélyt, körítőfalat emeltek. Az ásatások utáni helyreállítás során megmaradt a romjelleg, de téglafal kiegészítések láttatják az eredeti épületet.

Summary
7 balatoni templom- és várrom, ahova mindenképp látogass el
Article Name
7 balatoni templom- és várrom, ahova mindenképp látogass el
Description
A fantasztikus természeti adottságokon kívül gazdag múltidéző épített örökséggel is büszkélkedhetnek a balatoni és környékbeli települések.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!