Tihanyi Bences Apatsag Zamardi Osz 2018 Oktober Latnivalo CsodalatosBalaton

10 település 10 látványosság Tihanytól Siófokig

Nézzük mit kínál ősszel a két város közötti kirándulásunk (Keleti medence)

Ha nem hajóval közlekedünk Tihany és Siófok között, akkor egy csöpettel többet autózunk, mint 60 kilométer. Mindezt csodákkal övezett területeken, mesés települések utcáin, s ha itt-ott eltávolodunk a közvetlen Balaton-parti városoktól, újabb élményekben lehet részünk.

Nem tíz, hanem ennek több mint tízszerese az attrakciók száma ezen a röpke távon, mi most az őszre való tekintettel olyan helyeket mutatunk be, melyek még a hűvösebb napokon is melegséggel töltik el a lelkünket.

A kirándulásunk tíz kiemelt látnivalóját a virtuális útvonal mentén, s nem a fontossági szempont szerint soroljuk fel.

Summary
10 település 10 látványosság Tihanytól Siófokig
Article Name
10 település 10 látványosság Tihanytól Siófokig
Description
Tihany és Siófok két hangsúlyos balatoni város, melyek önmagukban is lenyűgözik az arra járót látnivalóikkal, természeti értékeikkel.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo
1

Barátlakások, a remeték otthona Tihanyban

Tihanyról elsőként az apátság, a visszhang, a levendulás, és a Belső-tó jut eszünkbe, s mindezeket érdemes is sorra meglátogatni.

De keressük fel az Óvár keleti oldalán, a 20 méter magas sziklába vájt barátlakásokat is, melyek páratlan építészeti értéket képviselnek, és egy csodás túraúton közelíthetők meg.

I. András magyar király 1046 és 1060 között uralkodott, s nevéhez fűződik a Tihanyi apátság alapítása, és a Tihanyi alapítólevél is.

Felesége, a kijevi Anasztázia, követte Magyarországra száműzetésből visszatérő férjét, s vele együtt keleti papok és szerzetesek is érkeztek Magyarországra. A tévhittel ellentétben nem a természet erői, hanem ezek a barátok vájták ki a sziklából celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket.

Azt, hogy mennyi üreg lehetett a sziklafalba vájva pontosan nem tudhatjuk. A természet erői, illetve az emberi vandalizmus miatt mára csak három épen maradt üreget nézhetünk meg.

TIPP: Ne mulasszuk el megtekinteni a Ciprián-forrást sem, amely a félsziget egyetlen forrása, s nevét a felfedezőjéről, Ciprián atyáról kapta. Vize iható.

2

Vitorlázeum Balatonfüreden

Balatonfüred emblematikus pontja a Tagore-sétány, a Piros-templom, a méltán híres források, a múzeumok. Érdemes elnyújtani a városba tervezett látogatásunkat, hogy átérezhessük a környék varázsát, s minden látnivalóra kellő idő jusson.

Balatonfüred neve összekapcsolódik a vitorlázással, melynek egyik legfőbb bizonyítéka, hogy 1867. március 16-án Balatonfüreden alapította meg hazánk első vitorlás klubját a magyar főurak egy csoportja, Balaton-Füredi Yacht Egylet néven.

Így, a városban tett sétánk során mindenképp látogassunk el a Vitorlázeumba, a balatonfüredi vitorlás múzeumba, ahol képet kapunk a balatoni vitorlázás történetéről és jelenéről is.

De nem csak ezért érdekes ez a tárlat. A múzeum különlegessége, hogy a modern kor vívmányait segítségül hívva átélhetjük, hogy milyen egy viharos balatoni hajózás, mennyire állnánk helyt kapitányként, elsajátíthatjuk a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismereteket is.

Az épület előtti Vitorlás-téren áll Bujtor István szobra, amely Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész alkotása és egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja a művészt.

A múzeum egész évben látogatható, novembertől hétfő és kedd kivételével mindennap 10 és 18 óra között. A felnőtt belépő 1300 Ft-ba kerül, diákok és nyugdíjasok 650 Ft-ért, a 6 év alattiak ingyenesen látogathatják a Vitorlázeumot.

Tudtad? 1846. szeptember 21-én Balatonfüredről indult meg a balatoni gőzhajózás, amikor a kikötőből kifutott első útjára a Kisfaludy lapátkerekes gőzhajó.

3

Madárles és Csillagvárta Csopakon

A Csonkatornyáról híres Csopak néhány éve egy új attrakcióval rukkolt elő: természetes anyagok felhasználásával, a tájba teljesen passzoló madárles épült, valamint a csillagok tanulmányozására is alkalmas fedett építmény, az úgynevezett Csillagvárta, azaz csillagmegfigyelő.

A kissé megemelt, cölöpökön álló építmény a nádasra, illetve a Balatonra néz, így akár szabad szemmel, no de távcsővel még biztosabban, leshetjük meg a balatoni madarakat. Sötétedés után pedig gyönyörködhetünk a csillagokban, melyhez segítséget nyújtanak az információs táblák az éjszakai égbolt látnivalóiról és az innen látható csillagképekről.

TIPP: A létesítményhez, mely ingyenesen látogatható, tartozik egy játszótér, rovarhotel, kerékpáros pihenő, és parkoló is.

4

Őskori festékbánya Lovason

Az Alsóörstől néhány kilométerre fekvő Lovas település a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme. Nemzetközi hírnevére azonban nem az elképesztő földrajzi fekvése miatt tett szert.

Az 1950-es évek elején, pontosabban 1951-52 között útépítéshez murvát termeltek ki a dolomitbányából, amelyet a helyiek Lovasi Mackói murvabányaként ismernek.

A munkafolyamatok közben szokatlanul nagy és érdekes állatcsontokat találtak egy szintén feltűnő színezetű és finomságú, úgynevezett földfesték gödörben.

A régészeti feltárások és vizsgálatok 11 750 évesre datálják a több mint 140 előkerült leletanyagot. Ez a dátum a paleolitikum és a neolitikum közé esik.

Az eredeti tárgyak a Nemzeti Múzeumba kerültek, egy részükről másolat készült és a település faluházában megtekinthetőek.

A bánya szabadon látogatható.

Tudtad? Európában egyedülálló módon csak Lovason található őskori festékbánya, a világon hasonló csak Afrikában van.

5

Óvári messzelátó Balatonalmádiban

Nevével ellentétben nem egy távcsőről van szó, hanem Balatonalmádi legmagasabb pontján álló kilátóról, a település jelképéről.

A balatoni panoráma megunhatatlan és lenyűgöző, bárhonnan is nézünk a víz felé. De ami Balatonalmádiból, az Óvári messzelátóról tárul elénk, azt nehéz szavakba önteni. Ha az égiek is kegyesek hozzánk ellátni még a Vértes hegységben lévő Csókakő váráig is. Szemet gyönyörködtető a Fűzfői Öböl és a Bakony hegy vonulatai is. Előtérben az ősi városrészt, az ezer éves Vörösberényt is megcsodálhatjuk.

A messzelátóról több mint száz éve tekinthetünk a távolba, valamikor az 1900-as években épült vörös homokkő talapzatra. A természet és a történelem viharai sokszor megtépáztak, többször is felújították, az utolsó alkalommal a kilátó körüli területet is rendezték.

Tudtad? Az Óvári messzelátó a Vörös Homokkő Tanösvény nevű túraútvonalon fekszik, ami a balatonalmádi Szent István parkból indul, kék háromszög jelzéssel, s a séta során megismerhetjük a település múltját és jelenét.

6

Parti sétány Balatonfűzfőn

Ha nem csak madártávlatból, hanem testközelből élveznéd a Balaton szépségét, sétálj végig a balatonfűzfői, több mint két kilométeres parti sétányon.

A három méter széles, többféle burkolatú sétaút település turisztikai szempontból fontos pontjait érinti és köti össze: a Fövenystrandot, a szörfcentrumot, a vitorlás- és csónakkikötőket, a horgásztelepet, a kempinget, a Panoráma kilátópontot és a tobruki strandot.

Tudtad? A kilátó, amely ingyenes látogatható 9.30 és 19 óra között, 360 fokos panorámát nyújt, hiszen a terasza körbejárható.

7

Tájház Balatonkenesén

Egy náddal borított, terméskő lábazaton döngölt föld, vályog és égetett tégla falú épületben tekinthetjük meg Balatonkenese tárgyi emlékeit és írásos dokumentumait.

A gyűjteményben néprajzi emlékek, gazdasági eszközök éppúgy láthatók, mint a kenesei Kossuth Bizottság iratai, a faluval kapcsolatos kiadványok, valamint Soós Lajos, helyi költő emléktárgyai.

A Helytörténeti Gyűjtemény a háromosztatú épület első szobájában kapott helyet. Az udvarról nyíló gazdasági kamra berendezését a gabonatermesztés tárgyi emlékei, valamint a szőlőművelés- és halászat jellegzetes eszközei alkotják.

A falumúzeum a szezonon kívüli időszakban bejelentkezéssel látogatható (06-30/543-3077). A belépő ára felnőttek esetén 400 Ft, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 200 Ft.

Tudtad? Soós Lajos költő (1856-1902) Csajágon nevelkedett, de szabadideje nagy részét Balatonkenesén töltötte. Édesapja halála után az édesanyjával Kenesére költözött. Azonban, miután az édesanya is elhunyt, Lajos nem találta meg már a nyugalmat Kenesén, és Budapesten él tovább. Ott sem bírta a magányt, és öngyilkos lett, majd kívánsága szerint Balatonkenesén temették el. Nevét viseli a Soós-hegy, a Magas parton pedig obeliszket állítottak emlékére.

8

Magaspart Balatonakarattyán

Balatonakarattya a Balaton kapuja, hiszen Budapest felől az északi part első vasúti megállója, az autópálya első lehajtója, a balatoni bringakör 0 km-es kiinduló pontja.

A terület az őskor óta lakott, jelentőségét a löszfal mint rejtekhely és a Magaspart, mint megfigyelőhely adta.

Közvetlenül a főútnál fekszik a Rákóczi tér parkja, ahonnan egy rövid sétával jutunk el a
Magaspart egyik kilátóhelyéhez az alagút felett.

Minden évszakban és napszakban páratlan látványt nyújt az egyik legszebb balatoni panoráma, amelyről Babay Kálmán így írt: „Szebb panoráma kevés tárul az emberi szem előtt e világon, mint a Balaton látképe az akarattyai dombtetőről.”

Tudtad? Ilyen különleges magaspartot még Balatonvilágosnál találunk, illetve hasonló még a Balatonkenesén lévő löszfal magaslata is.

9

Szerelmesek hídja Balatonvilágoson

A romantikus, nyári naplementés balatoni pillanatok örökre a szívünkbe égetik magukat. De a hűvösebb napokon, összebújva, kéz a kézben is szerelmetes órákat tölthetünk el a tó partján.

Talán ehhez az egyik legjobb helyszín Balatonvilágos, ahol a lélegzetelállító panoráma mellett még egy kis fehér hidacska is vonzza a románcra éhes párokat.

A balatonvilágosi löszfal tetején álló Szerelmesek, vagy más néven Sóhajok hídja számos lánykérés tanúja, s talán igaz az a mondat is, amely a hidat átívelő kapun olvasható: “Az itt fogant szerelem múlhatatlan”.

TIPP: Rejts el a kabátzsebedben egy lakatot, s a hídra érve pecsételd meg pároddal az összetartozást a híd korlátjára elhelyezett szerelemlakattal.

10

Víztorony Siófokon

Siófok belvárosában áll a 45 méterre magasodó víztorony, amely a város legjellegzetesebb építménye. 1912-ben adták át, és 1973-ig hosszabb-rövidebb megszakításokkal funkciójaként üzemelt.

Mikor elkészült Balatonkilitiben az 5000 köbméteres víztároló, a víztorony eredeti szerepe feleslegessé vált, s 1980-tól turista-látványosságként látogatható.

Ameddig a szem ellát gyönyörködhetünk a kilátásban, hiszen teljesen körbejárható a torony kilátó része, sőt, a feljutás alatt is élvezhetjük az elénk táruló látványt a panorámaliftekből.

A víztorony egész évben nyitva áll.

Tudtad? 2012-ben a siófoki víztorony nyerte el Somogyország Kincse kitüntető címet.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!