Az Óvári messzelátó, ahonnan pazar a panoráma

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Az egyik leggyönyörűbb látkép tárul elénk a balatonalmádi Óvári messzelátóból, amely a település szimbólumává is vált.

A századforduló táján, vörös homokkő talapzatra épült kilátót többször kellett újjáépíteni, javítani: először az 1906-os megsemmisítő vihart követően a mellvédet, majd a II. világháború után, 1949-ben a felépítményt is helyreállították. Ekkor kapta a Wesselényi kilátó nevet. Régi fotók alapján 1991-ben a tetőzetét rekonstruálták, 2004-ben felújították, 2016-ban pedig cserélték a faszerkezetet.


Tiszta időben az egész Fűzfői-öböl megcsodálható, az előtérben balra Vörösberény jellegzetes templomtornyaival. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, Nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy látszik.

Balatonalmádi, Óvári messzelátó, drónfotó © CsodalatosBalaton.hu

Balatonalmádi, Óvári messzelátó, drónfotó © CsodalatosBalaton.hu

Nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért is Balatonalmádiban.

A kilátóhoz autóval egészen az aljáig elmehetünk, de érdemes gyalog nekivágni, hiszen a Városház térről induló Vörös homokkő tanösvényen, a kék háromszög turistajelzést követve, a város további természeti értékeit is megcsodálhatjuk.


A Balaton összes kilátójáért KATTINTS IDE!


HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!