Taliándörögd – egy kis gyöngyszem a Balaton-felvidék ékszerén

A Bakony és a Balaton-felvidék határvonalának varázslatos vidékén bújik meg Taliándörögd, egy kis falu, melynek szépsége és nyugalma megigéz minden látogatót.

Azok számára, akik szeretnének eltávolodni a város zajától, és új környezetben pihenni, Taliándörögd tökéletes célpont lehet.

Történelme messze korokra nyúlik vissza: a mostani község és határa már a római korban lakott volt, sőt kelta és germán eredetű telepek is léteztek a környéken. Az eddig fellelt cseréptöredékek egy része 4000 év körüli. A középkorban 5 település alkotta a Dörögdi-medence lakóközösségét: Felső-Dörögd, Alsó-Dörögd, Imár, Ráskó és Dent. A település első írásos emléke 1211-ből származik. A terület történetével szorosan összefügg a Dörögdi (Drugd) család neve és sorsa. A Kerekfenyves felé a Klastromtól haladva hatalmas középkori temető található a földben.

Taliándörögdnek számos kulturális és történelmi látnivalója van.

Ezek egyike a falu központjában álló templom, mely évszázadok óta őrzi a helyiek hitét és hagyományait. A Szűz Mária Neve-templom kis kápolnáját a 14. században, gótikus stílusban építették; szószéke copf stílusú. A templomot 1737-ben újjáépítették, a hajót és a tornyot 1792-ben emelték. A bejárat melletti szenteltvíztartó a Tavasz utca végén található templomromból származó, vörös homokkőből faragott gótikus keresztelőmedence.

Talán a legjelentősebb öröksége a Szent András Templomrom (Klastrom). Az 1100 körül épült, Szent András tiszteletére szentelt egy hajós, román stílusú templomot a 14. században átépítették. A török időkben romba dőlt, az 1840-es években pedig a maradékot is felrobbantották. Mindezek ellenére a ma már csupán a sekrestyéből álló kegyhely csigalépcsőjének darabjai vagy középkori freskórészletei még mindig megtekinthetők.

A taliándörögdi mosóház dongaboltozatos épület, mely bazaltból és mészkőből épült. Az évtizedek során az épület számos változáson ment át: az 1920-as években a korábban fapados mosóhelyiség háromlépcsős műkő-padokat kapott, betonmedencéje és aljzata a 40-es években készült el, 1956-ban pedig a fa állatitató vályút többlépcsős műkő vályú váltotta fel, ez idő tájt vált egy szovjet tank manőverezésének áldozatává a kút sárkányfejes kiköpője is.

A falu a Bakony és a Balaton-felvidék egyik rejtett kincse: a környező erdőkben és domboldalakon keresztül vezető túraútvonalak csábítóak a természetkedvelők számára. Legyen szó egy rövid kirándulásról vagy egy hosszabb nyaralásról, Taliándörögd mindig megérdemli a látogatást.

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!