Lebilincselő fotók a Balaton-felvidéki tanúhegyekről

Hazánk egyik legcsodálatosabb és egyben legizgalmasabb területe a valaha mennyköveket szóró vulkánok helyszíne, a Balaton-felvidék.

A Balaton fölé tornyosuló hegyek, mint bölcs öregek mesélnek az eltelt évmilliókról, hiszen több mint 260 millió évre kell visszatekinteni a történetükhöz. A földtörténeti óidő, a paleozoikum vége felé az errefelé kalandozó folyók homokos-kavicsos üledéket hordtak ide. A triász időszakban a Tethys-óceán öntötte el a vidéket, és a hátrahagyott agyagos, meszes és dolomitos iszap, az idők során, márgává, mészkővé és dolomittá szilárdult. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt a megélénkülő földszerkezeti mozgások hatására süllyedni kezdett a Tapolcai-medence, ugyanakkor a Keszthelyi-fennsík és a Balaton-felvidék emelkedett.

A tanúhegyek lánca a Balaton-felvidéken

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Néhány milliónyi év elteltével kialakult a Pannon tenger, amely a világtengerektől elzáródva fokozatosan kiédesedett, majd beltóvá alakult. 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött el a táj mai arculatát meghatározó vulkáni tevékenység.

A Csobánc és a Gulács

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Tovább múltak az évmilliók, és a természet ereje nem kímélte a területet: elsősorban a jég, a víz és a szél erősen letarolta a lazább felszínt, de a kiömlött és megszilárdult lávával, a bazalttal nem bírt. Így alakultak ki a tanúhegyek, amelyek az egykori felszín magasságát a mai napig tanúsítják.

A Balaton mintegy 20 ezer évvel ezelőtt alakult ki

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!