A Balaton-felvidéki Nemzeti Park öt csodája

A korábbi 6 tájvédelmi körzet összekapcsolásával létrejött nemzeti park kincseket rejt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi vonalától a Rába síkjáig, a Marcal völgyétől a Tési-fennsíkig, a Murától a Kis-Balatonig.

A pontosan 57 019 hektárnyi terület hat korábbi tájvédelmi körzetből tevődik össze:

  • Kis-Balaton
  • Keszthelyi-hegység,
  • Tapolcai-medence
  • Káli-medence
  • Pécselyi-medence
  • Tihanyi-félsziget

Életre hívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer.

Tájegységei közül a Kis-Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja. A Tihanyi-félsziget – kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként – 2003-ban Európa Diplomás területté vált.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság négy látogatóközpontot, húsz tanösvényt, négy idegenforgalmi hasznosítású barlangot, egy tájházat, hét egyéb bemutatóhelyet és két erdei iskolát működtet.

Ezek közül most ötöt választottunk ki, ahova mindenképp érdemes ellátogatni

Salföldi Major

fotó © Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében fekvő Salföld jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel büszkélkedik. A Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában elterülő település határában 1997-ben alakították ki a Salföldi Majort, amely egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat mutatja be. Láthatunk rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, lovakat, de pásztorkutyák, mint például a puli, a pumi, a mudi is vidáman csóvál a majorban.

Búbos vöcsök tanösvény, Kis-Balaton

A BFNP területének egyik kiemelten látogatott területe a Kis-Balaton Kányavári-szigete, melyen a Búbos vöcsök tanösvény vezeti végig a természet kedvelőit. A mintegy két kilométer hosszú, egész évben látogatható, 1-1,5 óra alatt végigjárható tanösvényen 15 állomás mutatja be a Kis-Balaton madárvilágát. A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem. Az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújt.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

fotó © Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája tölti mindennapjait a kápolnapusztai rezervátumban, amelyen kitáblázott sétaút vezet végig. Az egész évben nyitva tartó rezervátumban játszótér és állatsimogató várja a gyermekeket, a fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg.

Tapolcai-tavasbarlang

fotó © BFNP/Egri Csaba

A Balaton-felvidék kiemelt jelentőségű természeti kincsét, az ország egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett barlangját 1903-ban kútásás közben fedezték fel. A barlang vize kristálytiszta, sima és rezzenéstelen, és inni is lehet belőle, mert tiszta, csakúgy, mint barlang levegője. A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát, a barlangi csónakázás pedig felejthetetlen élményt nyújt.

Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről bámulatos kilátás tárul elénk. Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!