5 látványos fasor a Balaton körül

A nyári hőségben árnyat nyújtanak, ősszel színkavalkáddal, télen a várakozás, majd tavasszal az újjáéledés élményével ajándékoznak meg a Csodálatos Balaton lenyűgöző fasorai

Kutatások támasztják alá az erdei séta nyugtató hatását, valamint  az immunrendszerre kifejtett pozitívumát.

Ha nincs lehetőségünk az erdőjárásra, ne essünk kétségbe: mesés fasorok ékesítik a Csodálatos Balatont, melyek testi-lelki felüdülést nyújtanak, ezek között válogattunk.

Kvassay sétány, Balatonföldvár

Kétszáz éves fák állnak sorfalat Balatonföldváron a több mint 1 kilométer hosszú Kvassay sétányon. A gyalogút ötlete Kvassay Jenő vízmérnöktől származik, akit a Balaton tudományos kutatása, a vízszabályozás és a balatoni kikötők építése terén kifejtett munkássága tett híressé. A megyei védelem alatt álló platánfákkal szegélyezett partvédművet róla nevezték el.

Tagore sétány, Balatonfüred

A platánok lombjának susogása kíséri sétánkat a balatonfüredi Tagore sétányon.  A mellette fekvő liget emlékek, remények, köszönetek színtere. Ugyanis a sétány névadója, a világhírű bengáli hindu költő, Tagore 1926-ban Balatonfüreden gyógyíttatta szívbetegségét, s felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett. Az évek során tudósok, űrhajósok, közszereplők emlékfái sorakoznak a sétány szomszédságában.

Kneipp Élménysétány, Balatongyörök

A Balaton partján, szemet gyönyörködtető platánfák sora közötti gyalogúton egészen a móló tövéig sétálhatunk. Az élménysétányon megtalálhatóak Sebastian Kneipp módszerének elemei. A Csónakháztól indulva először a vizes és száraz taposó, majd a sétányon haladva a gyógynövényszigetek és a meditációs padok segítik testi és lelki egészségünket. A sétány végén, a móló elején egy gyermek és egy felnőtt játszótér kapott helyet.

Fenyves allé Keszthely

A szinte nyílegyenes, kettős fasort Festetics Tasziló angol származású felesége, Maria Hamilton ültettette 1880-ban hét kilométer hosszan, a Festetics-kastély udvarától a fenékpusztai uradalomig. Az egykori kikocsizó-lovagló utat szegélyező feketefenyők ágai, hogy ne akadályozzák a kocsizást, magasra vannak fölnyesve, olykor 4-5 méterre is. A hangulatos, több mint 130 éves védett allén a közeljövőben a fák pótlásán kívül turisztikai útvonalat alakítanak ki séta- és futóúttal, kocsikázható, akár lovaglásra is alkalmas úttal.

Platán fasor, Siófok

Közvetlenül a Balaton-partján terül el a Rózsa-liget, ahova méretes platánfák között vezet az utunk Siófokon.  A liget nem csak százszorszép ruhát öltő virágairól, a nyugalmat és erőt árasztó platánjairól, hanem érdekes szobrairól is ismert: műalkotás idézi fel a tó első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak az emlékét, és mindenképp sétáljunk el a Balatoni sellő, illetve a Halászok szoborhoz is.

A Balatont körülölelő hegyek, erdők látványát otthonról is élvezheted. Nézd meg webkameráink élő adását az alábbi képre kattintva.

Summary
Látványos fasorok a Balaton körül
Article Name
Látványos fasorok a Balaton körül
Description
Akár több száz éves fák övezte utakon barangolhatunk a Balaton körül, melyek minden évszakban más és más élményt nyújtanak.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!