Keszthelyi-Yachtkikoto-Pura-Vida-Port-Naplemente-Dronfoto-CsodalatosBalaton

Márton-napi rendezvények a Balaton körül

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Ezt elkerülendő, vágjunk bele egy balatoni körútba, s kóstoljuk meg a libaságokat, no és az újbort.

De először szemezgessünk a Márton-naphoz kötődő népszokásokból.

Ezek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A hagyomány szerint ezen a napon nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, ezzel is kedveztek a nagy dínomdánom előkészületeinek.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. De figyelem: aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.

A sült liba mellcsontjából az időjárásra is jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered püspökfalat kifejezés.

November 11-én fáklyás felvonulást is rendeztek, amely Szent Márton emlékét őrizve a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.


Több balatoni településen is megemlékeznek Tours-i Szent Mártonra finom étkekkel és italokkal, és a népszokások felelevenítésével. Ezek közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Keszthelyen lámpás járás és szeretetvendégség, valamint libaterelés, Gyenesdiáson lampionos bevonulás, táncház, és az elmaradhatatlan új bor kóstolása és a libasültek bemutatása is szerepel az ünnepség alatt. A Keszthelyi Yacht Kikötőben, a város egyik legszebb pontján fekvő étteremben, a Pura Vida Portban pedig elszabadul a gyönyör, ha megkóstoljuk a libaságokat.

Badacsonytomajon a libazsíros kenyeres, pogácsás partin kívül töklámpás faragó versenyre is invitálják a gyermekeket.

Balatonfüreden az idei Év Borásza tart borkóstolót, természetesen Alsóörsön is megízlelhetjük a hegy levét, no és kóstolhatjuk a libasültet is.

Siófokon néhány nap csúszással, de akkor 3 napon át tartják a Libadalom programsorozatot koncertekkel és gasztronómiai csemegékkel, Zamárdiban a finomságok mellett tűzzsonglőr produkció és töklámpások elevenítik fel azt a hagyományt, hogy régen, mikor még nem volt utcai lámpás az emberek fáklyával, vagy lámpással a kezükben mentek misére.

Balatonföldváron Szent Márton történetével egy interaktív játékkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, de kézműves foglalkozások is várják a kicsiket, no és a felnőtteket is.

A hétvégén számos balatoni étterem és borászat kínál speciális Márton napi menüt, érdemes ezeket is felkeresni!


HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS


 

Summary
Márton-napi rendezvények a Balaton körül 2018
Article Name
Márton-napi rendezvények a Balaton körül 2018
Description
Márton-nap 2018 Balaton – Márton napjához megannyi népszokás kötődik, s ezen, a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnapon hatalmas lakomákat tartanak.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!