Kapolcs: történelmi gyökerek, természeti szépségek és művészetek találkozóhelye

Kapolcs, egy festői szépségű település, mely a Balaton-felvidéken bújik meg, igazi gyöngyszem a kultúra és a természet szerelmeseinek.

Ismert a Művészetek Völgye fesztiválról, amely minden nyáron a művészetek és a közösség ünneplésének ad otthont.

Kapolcs története

Kapolcs története mélyen gyökerezik a magyar történelemben, egy olyan hely, ahol a múlt és a jelen találkozik. A leletek alapján ősemberek is laktak a területen, a falu felett emelkedő Királykő bazaltoszlopai pedig feltehetően egy 80×50 méteres földvárat, Attila várát határolták. Kapolcs a római korban is lakott település volt, de erre vezetett Budát az Adriával összekötő nagy hadiút, a Via Magna is.

Egy 1092-es pannonhalmi apátsági levél említi először Kapulch falu nevét. Számtalan forrás utal arra, hogy a 13. századtól már királyi kamarásokat, hercegi tálalókat, királyi jobbágyokat találhatunk Kapolcson. Illetve Copulchoban, Kopulchon, vagy Capulchon. Kapolcs néven ugyanis először 1640-ben említik, de véglegesen 1846-ban veszi föl ezt a nevet.

Bár híresek voltak a kapolcsi fazekasok, tímárok, serfőzők, gombkötők, csizmadiák, szűrkészítők, vargák, a legfontosabb ágazat azonban a malomipar volt.

Az itt élők már a 12-13. századtól kezdve a „saját malmukra hajtották” az Eger-patak vizét. A malmok többsége tulajdonosáról, vagy annak valamely családtagjáról kapta a nevét: Ilona-malom, Mezriczky-malom, Denti-malom, Valter-malom. Volt példa arra is, hogy valamely tulajdonsága volt a malom névadója: Rossz-malom, Csúcsos-malom. Az államosítással azonban a malmokat sorra bezárták, vagy csak hagyták lassan elpusztulni. Idővel a patak vize is elapadt. Mára sikerült a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet segítségével a patakot megmenteni, és 2000-ben befejeződtek a már-már jelképpé váló Szaller-malom újjáépítésének munkái is.

Kapolcs mára a művészeti és kulturális rendezvények fontos helyszínévé nőtte ki magát. A Művészetek Völgye fesztivál előtt is Kapolcs fontos szerepet játszott a régió kulturális életében, de ez a rendezvény emelte igazán országos hírnévre.

Látnivalók

Kapolcs nem csak a Művészetek Völgye idején nyújt gazdag programkínálatot. A település és környéke számos látnivalóval és tevékenységgel várja az idelátogatókat az év minden szakában.

Szentháromság templom
Kapolcs római katolikus templomát 1783-ban építették késő barokk stílusban. Ékessége a fekete Mária oltárkép, amelyet Xaverich Ferenc munkájaként tartanak számon. Az egyhajós, oldalkápolnás kapolcsi templom 27 méter magas tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló 255 kilós harang az elhurcoltakra és a kitelepítettekre is emlékezik.

Evangélikus templom
A templom alapkövét 1818 áprilisában tették le, a végső munkálatok december 16-án fejeződtek be. Felszentelésre 1819 májusában került sor. Egyedi kivitelezésű harangja 600 kilogrammot nyom.

Faluhíd
A település központjában lévő – az Eger patakon átívelő – régi hidat az 50-es években bontották le és építették át. A három szoborfülke lakói a kapolcsi Fazekasműhelyben készültek: a Szentháromság, Nepomuki Szt. János, Mária Nagyasszonyunk – Szurdi Éva keramikusművész alkotásai. A megújult Faluhíd avatására 2001. július 27-én került sor.

Falumalom és Molnárház
Az 1825-ben épült malmot a 2011-ben újították fel. A Szaller-vízimalom, Kapolcs egykori malma ipari műemlék, ma múzeumként és rendezvény helyszínként is működik. A búzaőrlésen túl másféle termények őrlését és feldolgozását is bemutatja 100 évnél is régebbi gépeivel és gabonafeldolgozó műszaki berendezéseivel.

Kapolcsi Fazekasműhely és Galéria
A műhely 1999 óta működik, tulajdonosa és megálmodója Szurdi Éva, aki a 19. század végéig működő, híres kapolcsi fazekasok hagyományos kézműves technikáit és formavilágát ötvözi a modern iparművészet különböző elemeivel.

Kovácsműhely és lakóház
A műhely 1995. július 7-én nyílt meg a nagyközönség előtt. A múzeumnak egy 19. századi kovácsműhely ad otthont, eredeti füstöskonyhával és parasztszobával. Itt lakott és dolgozott a falu utolsó patkolókovácsa, Vörös Lajos kovácsmester. A múzeum mellett található a Csigaház, ami a falu örökségközpontja. Itt készül a Balaton-felvidék 60 településének, ezen belül Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula kulturális és épített örökségének virtuális térképe is.

Kuthy-kastély
A téglalap alakú épületet a majorság központi épületeként emelték a 18. század végén. Kapolcs egyik kiemelt turisztikai látnivalója ad otthont a nyári kiállításoknak is.

Túraútvonalak
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található számos jelzett túraútvonal kiváló lehetőséget kínál a természetjáróknak, hogy felfedezzék a környék természeti szépségeit.

Kapolcs egy igazán varázslatos hely, ahol a művészet és a természet találkozik. Akár a Művészetek Völgye fesztiválra érkezel, akár a nyugalmat és a természeti szépségeket keresed, Kapolcs mindig szívélyesen vár. Fedezd fel ezt a különleges kis települést, és merülj el a művészetek, a történelem és a gasztronómia világában, amely Kapolcsot oly egyedülállóvá teszi.

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!