Kálvária-dombi kilátó, Veszprémfajsz mesés panorámát nyújtó kilátója

A Balatontól kevesebb, mint 10 kilométerre fekszik Veszprémfajsz, az egyutcás település.

A Bakony déli határán, a Veszprémi fennsík és a Balaton-felvidék határán levő kicsiny, 250 fős település több látnivalóval is büszkélkedhet.

Ezek egyike a Kálvária-domb, amely már messziről látható, valamint a tetején álló kilátó.

A település a Balaton-felvidék déli peremén alakult ki, a mai Mulató-tető, Kéri-haraszt, Ányos-kút, Királyhegysarok és a déli irányban emelkedő Kálvária-hegy által bezárt viszonylag kis területen. Ez az ősmagja a mai falunak. A falu neve 1233-ban jelentkezett először írásos formában. A magyar honfoglalás vezéralakjának Árpád fejedelem fiának Jutasnak, illetve Jutas fiának Fajsznak nevét őrzi.

A település az idők során többször elnéptelenedett: először a tatárjárás idején, majd a törökök pusztították el. A törökök kiűzése után németek telepedtek meg az egykori falu helyén. A kálvária 1780 körül épült, később többször felújították.

A 375 méter magas Kálvária-domb a régi falumagtól közvetlenül délre magasodik. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik gyakorlatilag minden irányba. Ez a tény a korábbi évszázadokban védelmi szempontból nagyon fontos volt. Így nem véletlen, hogy már a bronzkorban földvár állott e helyen és az itt talált a római időkből származó régészeti leletekből arra lehet következtetni, hogy római őrhely is állt a hegy tetején.

Egyes vélemények szerint Krisztus és a két lator keresztje és a felső, két félkörív alakú, kis kápolnaszerű stáció épült meg először. A központi kereszt hátsó falába vésett felirat van: Strenner József és neje Hartman Erzsébet és gyermekeik: Stumpfhauser István és neje Strenner Mária. A 14 stációból álló teljes, mai kálvária valószínűleg az 1800-as évek közepén épült meg 12 inkább téglalap alakú, kisebb stációk építésével. A vallási emlékhelyet legutóbb 1999-ben újították fel.

A hegy tetején található kis fennsíkon ép pihenőpadok várnak, amelyek főleg a hagyományos búcsú idején jutnak főszerephez. A hegytető után továbbhaladva aztán megtaláljuk a hely esszenciáját teljessé tevő díszt, a fedett pihenőt, avagy kilátót.

Az épület nem magas, s inkább egy fedett pihenőnek tűnik, ám gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé: a környékbeli dombokon kívül, a Balaton túlpartjáig ellátni.

Megközelítése:

A Balaton északi partján a 71-es útról Csopak felé letérve a 73-as úton vagy Veszprémből dél felé a 73-as úton esetleg szintén Veszprémből a 77-es úton Nemesvámoson keresztül érhető el el Veszprémfajsz. Parkolás Veszprémfajszon a Fő utcáról lekanyarodva a domb lábánál lehet.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!