Gyöngyszem az Eger-patak partján: Kapolcs

A Balaton-felvidék picinyke faluja, Kapolcs, nyaranta több napon át nyüzsgő fesztivál-központ, az év többi részében a nyugalom szigete.

Talán ez a kettősség is egy kis izgalommal fűszerezi meg az enélkül is lenyűgöző települést, amely már ősidők óta lakott. A század elején ősember nyomaira is bukkantak a környéken, s a falu felett emelkedő Királykő bazaltoszlopai feltehetően egy földvárat, Attila várát határolták. A római korban is lakott volt Kapolcs, sőt, arra vezetett Budát az Adriával összekötő nagy hadiút, a Via Magna is.

fotó © Mádi Gitti | Csodálatos Magyarország

800-900 évvel ezelőtt már voltak malmok a településen: az első malmok egyházi tulajdonban voltak, később nemesi kézbe kerültek. A malmok találkozóhelyként is funkcionáltak, hiszen a messziről hozott gabona őrlését megvárták a gabona tulajdonosai és ilyenkor a molnár felesége sütött pogácsát és borral kínálta őket. Az 1950-es években a malmokat állami tulajdonba vették, majd később a 60-as években sajnos be is záratták. A kapolcsi 10 malomból kettő már nem, de 8 még a mai napig is áll. Ezekből 7 magántulajdonban van, egy, az egykori Szaller malom, melynek szinte teljes berendezése megmaradt, napjainkban múzeum.

fotó © Mádi Gitti | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!