Ecséri templomrom, melynek fekvése és formája is lenyűgöző

Az ecséri templomrom az Árpád-kori építészetünk egyik jelentős emléke, s a Káli-medence jó féltucatnyi kisebb-nagyobb méretű templomromja között oly annyira ünnepélyes, hogy méltán nevezhető a környék katedrálisának.

Egy 1082-ben kelt, Szent Lászlónak tulajdonított hamis oklevél említi először Ecsér falut a veszprémi káptalan birtokai között. Az Ecsér falura vonatkozó hiteles írott történeti adatok sorát az 1329-ből való Ábrahám és Rendes faluk határjárásáról szóló oklevél nyitja meg.

Román stílusú temploma valamikor a 12. században épült és a 14-15. században bővítették. A háromhajós, félköríves szentélyzáródású templom romjai ma is állnak. A templomot Szent Kristófnak, a hajósok védőszentjének szentelték, az őt ábrázoló freskónak nyomai ma is megfigyelhetőek.

Révfülöp észak-nyugati határában áll a Balaton-felvidék egyetlen háromhajós, támpillérekkel erősített, ovális körítőfallal övezett falusi templomának romjai. A Szűz Máriáról elnevezett 11-12. század fordulóján emelt románkori templomot később gótikus stílusban átépítették.

Szentélye félköríves, tájolása keletelt. Déli bejáratánál előcsarnok, északi oldalán sekrestye és hozzácsatlakozó csontház található. A körítőfalon kívül, a bejárat mellett háromhelyiséges 14. századi lakóház – valószínűleg plébániaház – alapfalai láthatók. Egykori kegyura, Ecséri László királyi altárnokmester 1433-ban pápai búcsúengedélyt szerzett a templomnak.

1550 körül plébániája és a középkori alapítású Ecsér falu is elhagyatottá vált a török dúlások miatt. A templomrom tornya 1936-ban dőlt le, köveit a környező építkezésekhez elhordták. A pusztuló építményt 1962-ben feltárták, 1963-ban részleges kiegészítésekkel helyreállították, 2001-ben felújították. A templomrom országosan védett műemlék.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!