Az ősz varázslatában tündöklő Csobánci várrom

S ha ez a színparádé egy lenyűgöző természeti környezet, egy mesés épített örökség hátteréül szolgál, az egy igazi csoda.

A Balaton-felvidék, az évmilliókról tanúskodó hegyei, a tetejükről elénk táruló páratlan panoráma miatt kihagyhatatlan úticél, járjunk épp az év bármely időszakában is. Sőt, a különböző évszakokban más és más orcáját ismerhetjük meg a tájnak, így érdemes többször is ellátogatni a Balatonhoz.

Csobáncot, illetve a tetején koronaként ékeskedő várromot többször bemutattuk már a CsodalatosBalaton.hu oldalon, de – úgy gondoljuk – nem lehet elégszer. Az elmúlást idéző őszi hónapok színpompája varázslatossá változtatja a környezetét, s még jobban kiemeli a 770 éves, de már 300 éve romos várat.

Csobánc várát 1272-ben említette először írásos dokumentum, de építése már 1255 előtt elkezdődhetett.

fotó © Vanessza Ivánkovics | Csodálatos Balaton

Első név szerint ismert ura Rátót nembeli Gyulafi Demeter, első várnagya pedig Csaba mester. Buda 1541. évi török kézre kerülése után, Csobánc végvár lett, s őrizte a két világbirodalom, a Habsburg és az Oszmán-török impérium új határát. A 17. században a vár az Esterházy-család birtokába kerül. A Rákóczi-szabadságharc idején falai közt kuruc várőrség teljesített szolgálatot. 1707 februárjában a maroknyi várnép sikerrel verte vissza Rabutin császári tábornok többszörös túlerőben lévő ostromhadát. 1709-ben ismét császári kézbe került a vár, ekkor kezdődött meg robbantásos rombolása.

1722-ben már mint romot említik csak.

fotó © Vanessza Ivánkovics | Csodálatos Balaton

1953-ban régészeti ásatások és némi állagmegóvási munkák indultak a várban, napjainkra a Csobánci vár siralmas állapotra jutott.

A mesés helyszínt a siklóernyősök is felfedezték maguknak.

Jó időben szívesen repkednek a hegyoldalban felszálló légáramlatokat kihasználva.

fotó © Vanessza Ivánkovics | Csodálatos Balaton

A vár romjaitól pazar panoráma tárul elénk.

fotó © Vanessza Ivánkovics | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!