Ámulatba ejtő drónfotókon a zalaszántói sztúpa

Balatoni strandolás előtt vagy után, napsütésben vagy felhős időben, örömben vagy épp problémás élethelyzetben kihagyhatatlan célpont a zalaszántói sztúpa

A 316 méteres Kovácsi-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában tör az ég felé Európa legnagyobb, és Kelet-Európa első buddhista szentélye, a zalaszántói sztúpa.

A sztúpák az egyik legrégebbi buddhista vallási építmények, kezdetben egyszerű földhalmok voltak, melyekbe Buddha relikviáit temették.

Így van ez a zalaszántói sztúpánál is, melynek belsejében Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található.

Az adományokból állított épület 1992-ben készült el, 1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyaco szentelte fel.

2007-ben felújították, s egy meditációs központot is emeltek a közelébe.

A sztúpát körbeölelő Emberi Jogok Parkja testnek és léleknek is felüdülést jelent.

Az árnyat adó fák tövében álló padokon megpihenhetünk, elmélyülhetünk, s pozitív energiákkal töltődhetünk fel.

A buddhista szentélyt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja, melyen úgy kell körbehaladni, hogy a sztúpa tőlünk jobbra legyen.

A sztúpa építését egy szertartás előzte meg, melyen a Föld lelkét keresték, és így jelölték ki pontos helyét

A zalaszántói sztúpa 316 méter magasból tekint le a Csodálatos Balatonra, a környező dombokra, s két várromra, a Tátika és a Rezi vár maradványaira.

Magyarországon hét sztúpát építettek, ezek közül több magánterületen áll, és csak engedéllyel látogatható. Mind közül legnagyobb a zalaszántói szentély.


A cikkben szereplő fotók 2019. június 20-án készültek Zalaszántón, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Ámulatba ejtő drónfotókon a zalaszántói sztúpa
Article Name
Ámulatba ejtő drónfotókon a zalaszántói sztúpa
Description
Zalaszántó Sztúpa – A 30 méter magas és 24 méter átmérőjű monumentális épület, a zalaszántói Béke Sztúpa, Buddha földi maradványának néhány darabját is őrzi.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!