A szőlősorok között emelkedő Lengyel-kápolna

A hegy délnyugati oldalán, Hegymagas településen, a 215 méter magason álló Lengyel-kápolnát a Boldogságos Szűz tiszteletére emelték az 1760-as években.

Hegymagas  első okleveles említése Vgmogos néven a 11. század végéről származik, míg a Szent György-hegyről, mint Hegymagas-hegyről 1274-ből maradt fent az első írásos emlék.

fotó © Pápai‎ Dóra | Csodálatos Balaton

Hegymagas élete mindig szervesen kapcsolódott a hegyhez. A 415 méter magas vulkanikus kőzetű Szent György-hegy szigetszerűen emelkedik ki a Tapolcai-medence síkságából. A hegyet 70-90 méter vastag bazalttakaró fedi, belőle 30 méter magas 1-1,5 méter átmérőjű sokszög alakú európai hírű bazaltoszlopok merednek az ég felé.

A barokk stílusú templom méretű Lengyel-kápolna berendezése a csodával határos módon átvészelte a történelem viharait. Fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jelenetek festményei díszítik.

Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

fotó © Pápai‎ Dóra | Csodálatos Balaton

A Szent György-hegyről páratlan kilátásban lehet részünk a közelben álló Szigligeti várra, a Badacsonyi hegygerincre, Keszthelyi-fennsíkra és Tapolcára.

fotó © Pápai‎ Dóra | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!