Lengyel-kápolna és a Tarányi-présház téli, havas naplementében

A Lengyel-kápolna Hegymagas településen a Tapolcai medence közepén kiemelkedő csodálatos Szent György-hegy délnyugati oldalán fekszik.

A hegy egyedül, méltóságteljesen áll a medence közepén. Földrajzi fekvése egyedülálló, a Tanúhegyek sejtelmes világa határolja.

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című művében így ír róla: „Ott áll Szent György hegye. Néma méltósággal, fenséges nyugalommal. Ez is kúp. Ez is tűzhányó volt millió év előtt. Hatalmas vállain duzzadnak az izmok. Minden izomduzzadás óriási sziklagombolyag. Az egész hegy mégis kerek, valami csodálatos szerszámmal simára, gömbölyűre faragta az alkotás. Nem is hegy ez, hanem dombormű. Két élő testvére van. Az egyik itt előttem, a Badacsony, a másik fönt Veszprém megye nyugati síkján a Somlyó. A három testvér közül melyik a legszebb, ki tudná azt megmondani?” Ha ide látogatnak, könnyen eldönthető melyik a legszebb… mi már régóta tudjuk!

A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a Szent György-hegy oldalában álló barokk kápolna 1760 körül épült a Tóti-Lengyel család jóvoltából

A kápolna és barokk berendezése átvészelte a történelem csapásait, ma is teljes egészében érintetlen állapotban tükrözi mesterei munkáját. A kápolna mellett látható a Tarányi-présház.

A Lengyel-család által épített két 18. századi, épület a Szent György-hegy déli oldalának építészeti különlegességei. A két épület már távolról felkelti az ember figyelmét sárga színével, környezetétől elütő homlokzatával. A templom méretű kápolnának fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jelenetek festményei díszítik. Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

A kápolnától csodálatos panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé.

A jobb oldali hegycsúcson látható a Szigligeti-vár

Keszthely irányába tekintve a téli naplemente

Balra tekintve a Badacsony és a tanúhegyek látványa tárul elénk

A kápolna mellett félig a hegyoldalba mélyített Tarányi-présház áll: ezt is a Tóti-Lengyel-család építtette

Az oromzatban levő padlásablakok közötti fülkében és az oromzat tetején naiv faragású barokk szobrok láthatók. A görög-mitológiai szőlőműveléssel összefüggő alakjait ábrázolják: a hordón lovagló Bacchus, Cerest, Dianát, Flórát. Az erkélyre vezető ajtó felett a Lengyel család kőbe faragott címere látható. Az épület alsó szintjén 26 m hosszú, kéthajós, dongaboltozatú pince, felső szintjén az erkélyes nagyszoba mögött gazdasági mellékhelyiségek, hátul középpilléres istálló helyezkedik el.

2017-ben Szoják Miklós vendéglátós vállalkozó vásárolta meg az épületet, már zajlik az épület felújítása, ottjártunkkor is gőzerővel dolgoztak a munkások. Étterem, majd a későbbiekben egy borászat fog nyílni.

Végezetül megmutatunk pár csodálatos fotót a naplemente fényeiben úszó Lengyel-kápolnáról:

Aki még nem járt itt, a képek láttán reméljük megteszi, mert a CsodálatosBalaton kihagyhatatlan!


A cikkben szereplő fotók 2019. január 11-én készültek a Szent György-hegyen, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Lengyel-kápolna és a Tarányi présház téli, havas naplementében
Article Name
Lengyel-kápolna és a Tarányi présház téli, havas naplementében
Description
A Lengyel-kápolna és a Tarányi-présház Hegymagas településen, a Tapolcai medence közepén kiemelkedő csodálatos Szent György-hegy délnyugati oldalán fekszik.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!