A Lengyel-kápolna és a Tanúhegyek 2020 első naplementéjében

A Lengyel-kápolna Hegymagas településen a Tapolcai medence közepén kiemelkedő csodálatos Szent György-hegy délnyugati oldalán fekszik.

A méltán világhírű bazaltorgonák páratlan látványa, a csodálatos, karcsú tornyú Lengyel-kápolna, a felújítás alatt álló barokk Tarányi présház, és a hegytetőről nyíló, egyedülálló balatoni panoráma felejthetetlen élményt nyújtanak a hegyet felkereső vérbeli turistáknak és kisgyerekes családoknak egyaránt.

A Lengyel-család által épített két 18. századi épület a Szent György-hegy déli oldalának építészeti különlegességei. A két épület már távolról felkelti az ember figyelmét sárga színével, környezetétől elütő homlokzatával. A templom méretű kápolnának fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jelenetek festményei díszítik. Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

A kápolnától csodálatos panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé, mi ezt örökítettük meg 2020. január 1-jén:

 

A Szent György-hegy egyedül, méltóságteljesen áll a medence közepén.

Földrajzi fekvése egyedülálló, a Tanúhegyek sejtelmes világa határolja.

 A kápolna és barokk berendezése átvészelte a történelem csapásait, ma is teljes egészében érintetlen állapotban tükrözi mesterei munkáját.

A kápolna mellett látható a Tarányi-présház. A kápolna közvetlen közelében jól kiépített parkoló várja a látogatókat.

Keletről nyugat felé tekintve a Badacsony, Szigliget bazaltsipkái és a Keszthelyi-hegység vonulatai sorakoznak fel a Balaton csillogó víztükre előtt.

A cikkben szereplő fotók 2020. január 1-jén készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

KÖVESD A CSODALATOSBALATON.HU FACEBOOK OLDALÁT!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!