A szigligeti Rókarántó, melyet még romantikusabbá varázsolt a tavasz

A panorámán kívül a hely érdekessége a 19. század közepén épült klasszicista stílusú kápolna.

Természeti környezete, no és nevének különlegessége is vonzza a látogatókat a szigligeti Rókarántóra. Ha már a nevét említettük: ennek eredeti jelentésére nem igazán lehet rátalálni, valószínűsíthető, hogy a hely jó átláthatósága miatt nem adott biztos búvóhelyet a rókáknak, akiket így hamar kirántottak a bundájukból. Más magyarázat szerint a rókarántó a sűrű bozótot jelenti, ahol a tüskés ágak megszaggatják, kirántják a ravaszdit a bundájából.

A területet már réges-rég óta szőlő borítja, a templomocska építésébe – melyet a helyiek csak Kiskápolnának neveznek – is a szőlősgazdák kezdtek bele. 1846-ra készült el a ma már műemlékként nyilvántartott épület, melyet akkor a Szentháromságnak ajánlották fel.

A fehér falú templomocska homlokzata timpanonban fejeződik, tornyában egy harang lakik. Szentélye félkör alakú záródású, kórusában az 1800-as évek végén vásárolt Högel harmónium még napjainkban is használható.

Építésekor teteje még fazsindelyes volt. A második világháború végén őrtoronynak nézték, és bombazáport indítottak ellene. Csodálatos módon csak a zsindelyes tető égett le, a templom belseje, a szentképek nem sérültek meg. Csak ez után kapott cserépburkolatot.

A Rókarántó Szigliget, de talán az egész Balaton egyik legnyugisabb és legszebb része, érdemes a kanyargó utcácskákon, a kedves házak között felsétálni a dombra.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!