Communities in Bloom (Virágzó Közösségek) Tihany díj

22 balatoni település nevezett a Virágos Magyarország versenyre

fotó © CsodalatosBalaton.hu

A jubileumi év alkalmából a szervezők több különlegességgel is készültek: változtak a nevezési kategóriák, új kritériumokat is figyelembe vesznek a zsűritagok az értékelésnél, és a különdíjak köre is bővül.

Az első versenyt 1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és különböző szakmai szervezetek indították el. Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik, köztük megtalálható 5 minisztérium, akik közvetlen anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny.

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán.

A jelentős és népszerű verseny résztvevői települési önkormányzatok lehetnek. A részvétel (nevezés) ingyenes, a települések saját anyagi kereteiken belül „virágoztatják fel” környezetüket a lakosság összefogásával, helyi versenyek kiírásával, a magyar virágfajták alkalmazásával, kiegészítve ezt az infrastruktúra fejlesztésével.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több, mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 9 ország mintegy 20 ezer települését és több mint 45 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

1994 óta a nemzetközi versenyben igen szép eredményeket értünk el: eddig 28 magyarországi város és 28 falu vett részt a versengésben. 1997-ben Siófok, 2002-ben Géderlak, 2004-ben Kaposvár, 2006-ban Nagyatád, 2007-ben Eger, 2010-ben Lipót, 2011-ben Balatonfüred, 2014-ben Gyula, 2015-ben Balatongyörök, 2016-ban Tihany kapott arany fokozatot, 26-szor nyert hazai település ezüst és 10-szer bronz fokozatot.

A verseny eredményét szeptember 26-29. között hirdetik ki, a nyertesekről a CsodalatosBalaton.hu is beszámol majd!

Íme 22 balatoni település fotókkal, részletes információkkal:


Ábrahámhegy

fotó © viragosmagyarorszag.hu

Ábrahámhegy festői környezetben, a Balaton északi partján, a nyugat felől magasodó Örsi hegy és a Tapolcai-medence tanúhegyeinek karéjában, a Burnót patak völgyében megbúvó 550 fős település Révfülöp és Badacsony között. A településhez mintegy 3 km-es Balaton-part szakasz, és 7 négyzetkilométeres vízfelület tartozik. A természet, az ember, és a táj harmóniája, a tó ezer arca a csend és a nyugalom jellemzi. Védelmet, értelmes pihenést, nyugalmat ígér szépségével. A táj ősidők óta hazája a szőlőnek és a bornak. Enyhe fekvésű lejtőin a szőlőket állandó napfény éri, a vulkáni talaj, a tó víztükre a környezeténél melegebb éghajlata kiváló a szőlőtermesztésre. Hangulatos hűs, titokzatos borospincék, és a gazdák őszinte vendégszeretete várja az idelátogatókat.


Alsóörs

A Somlyó-hegy oldalára épült ősi település, Alsóörs, a Balaton partjának egyik gyöngyszeme: vendégváró üdülőhely hatalmas fövenystranddal, selymes vízzel, kényelemmel. Élményszerű látványt kínál az ősközség vöröskőből rakott patinás parasztportáival, régi házaival. A határban számos szőlőbeli borház, barátságos pince római kori alapfalakra épült. Már a középkorban kiváló, kedvderítő borok termettek itt. Azóta bányászták, faragták a faluhatárban a jellegzetes permi vörös homokkövet, s halászták szakértelemmel a halban gazdag balatoni vizeket. Nyaranta gazdag szórakoztató és kulturális program. Zenei események, képzőművészeti kiállítások, Balatonátevezés. Táncház. A sportcsarnokban és szabad téren különféle sportrendezvények. Szezon végén nagyszabású nyárbúcsúztató ünnepség.


Aszófő

fotó © viragosmagyarorszag.hu

A Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget lábánál fekszik Aszófő. A falu déli oldalán található az Árpád-kori Kövesdi templomrom, amely nyaranta klasszikus koncertek helyszíne. Az ófalu rész közepén áll a katolikus Szent László-templom. A községben csordogál több ágával a Séd-patak, melyet vízimalom meghajtására is használtak egykoron. Aszófő jellegzetessége a kőkerítés, ezeket főként az ófaluban lehet látni.


Balatonakarattya

fotó © HAJOZAS.HU

Balatonakarattya a Balaton északkeleti partjának első települése, egyben a kelet, azaz Budapest felől érkező utas első találkozási helye a Balatonnal. Az akarattyai löszhátságra felkapaszkodó vonat, vagy az úton felkacskaringózó autó utasai előtt feltárul a Balaton csillámló víztükre. Jobbra a Balaton-felvidék hegyei szegélyezik a tópartot, távolról a Tihanyi-félsziget szürkés magaslata nyúlik bele a tó tükrébe. Déli irányban a fokozatosan alacsonyodó aligai dombok a somogyi fövénybe mennek át. Köztük, alattunk fodrozódik a Balaton keleti medencéjének mintegy 23 km hosszú, 14 km széles víztükre.


Balatonalmádi

fotó © balaton-almadi.hu

Balatonalmádi a Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén fekszik, a 71-es főút mentén, a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, amelyek mintegy szélárnyékot teremtve megóvják a települést az uralkodó szelektől. A környező dombok-hegyek jelentős mértékben tartalmaznak vörös homokkövet, amelyet a helybeli házak építésénél gyakran használtak. Balatonalmádi része Vörösberény, Budatava és Káptalanfüred is. Strandjairól, tanösvényeiről méltán híres a település.


Balatonboglár

fotó © HAJOZAS.HU

Balatonboglár a Balaton déli partján fekszik, lankás, dombos, szép vidéken. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód, a tó északi partján, szemben Révfülöp a település szomszédja. Környezeti kultúráját a szőlő és a gyümölcs uralja évszázadok óta, melynek feldolgozását a közelmúltig a BB végezte – világszínvonalon. A Balaton Balatonboglárnál sekély, könnyen melegszik, talaja bársonyos, homokos. Az elmúlt évtizedek környezetromboló beton partvédő műveit elsőként Balatonboglár oldotta fövenyes partszakasszal, két strandján is visszaállítva a természetes állapotot, és így a biológiai öntisztulásnak immáron semmi akadálya.


Balatonfüred

fotó © CsodalatosBalaton.hu

A Balaton északi partjának ékköve a műemlékekben gazdag Balatonfüred, amely az 1800-as évektől kedvelt találkozóhelye lett művészeknek, költőknek, tudósoknak, államfőknek, gyógyulni vágyóknak és a Balaton szerelmeseinek. A történelmi örökség hosszú távú tudatos megőrzésének érdekében az önkormányzat célkitűzése a műemléki épületek teljes körű felújítása, tartalommal való megtöltése, a vonzó városkép kialakítása.


Balatongyörök

fotó © balatongyorok.hu

Balatongyörök a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl által határolt területen fekszik. A Balaton északi partjának egyik csodálatos települése, ahol a varázslatos panorámát nyújtó Szépkilátó és számos más látnivaló, kikapcsolódási lehetőség is várja a turistákat. A település híres strandjáról, programjairól. 1990-ben Balatongyörök az Európa legszebb falvainak járó Európafalu (Prix d’Honneur) kitüntetést vehette át.


Balatonlelle

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Balatonlelle egy vidám, gondozott kisváros a déli parton, közkedvelt fürdőhely, mely számtalan látnivalót kínál az ide látogató vendégeknek. A Napfény strand és élményfürdő a település egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Érdemes még felkeresni a város mediterrán hangulatú központját, a Szent István teret és a hozzá csatlakozó sétálóutcát is, ahol esténként több ezer ember gyűlik össze. Balatonlelléhez tartoznak még Irmapuszta és Rádpuszta települési részek, valamint meghatározó területe a Kishegy és környéke, ahol egyéni és vállalkozói szinten is magas színvonalon folyik a szőlőtermesztés és feldolgozás


Balatonszárszó

fotó © mapio.net

Balatonszárszó a Balaton déli partjának egyik legrendezettebb települése, mely virágos közterekkel, parkokkal várja az idelátogatókat. Az idei évben is több száz egynyári virágot ültettek, s mivel minden évben kicsit más virágokat telepítenek, így évente más-más színben pompázik a település. A 2015–2019-es átfogó fejlesztési projekt olyan turisztikai attrakciós fejlesztéseket céloz meg, amelyek hozzájárulnak a település összképének javításához és még vonzóbbá teszik Balatonszárszót a látogatók számára, akik igényes környezetben, aktívan és hasznosan tudják eltölteni Balatonszárszón a szabadidejüket.


Balatonszemes

fotó © viragosmagyarorszag.hu

A Balaton déli partján fekvő településen mindaz fellelhető, amire a vendégeknek szüksége lehet egy tökéletes balatoni nyaraláshoz: házias ételek és csúcsgasztronómia, míves borokat rejtő pincesor, kéklő vizű strandok és gyermekbarát élményfürdő. A kényelem fontos eleme, hogy mind a partszakaszok látogatása, mind a parkolás a településen mindenhol ingyenes. Az egykori lóváltó állomás épületében kialakított Postamúzeum egyedülálló az országban. A tragikus sorsú színészlegenda, Latinovits Zoltán tiszteletére berendezett emlékház és a Reich Károly grafikusművész alkotásait felvonultató tárlat mellett kuriózum még az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok történetét bemutató állandó kiállítás a Magtárban. A település szívében álló katolikus templom nyári estéken orgonakoncertek színhelye. Érdemes megnézni a Bagolyvár utca százéves gesztenyefái alatt megbúvó katolikus kis kápolnát, vagy épp a XIX. századi fürdőkultúra még helyben fellelhető emlékeit.


Balatonudvari

fotó © viragosmagyarorszag.hu

A Tihanyi-félsziget szomszédságában fekvő Balatonudvari tipikus üdülőfalu, 376 állandó lakost és több ezer nyaraló vendéget számláló kistelepülés. Hírét szív alakú sírköveinek legendája repíti messzire, melyeket a műemlék temetővel együtt 2017-ben a Veszprém megyei értékek közé is beválasztottak. A múlt emlékei a szép fekvésű, remek akusztikájú fövenyesi kápolna, valamint a katolikus és református templomok épületei mellett a Helytörténeti Galériában érhetők tetten. A borkultúra múltja és jelene is jelentős, több tipikus borfajtát termelnek az itteni gazdák. A nyári szezonban Balatonudvari minden hétvégére kínál szórakozási lehetőséget az ideérkezőknek.


Csopak

Balatonfüred és Paloznak között, a Balaton keleti medencéjének északi partján, Veszprémet a Balatonnal összekötő festői Nosztori-völgy szájánál fekszik Csopak. Területe az őskor óta lakott, ennek legkorábbi tanúi rézkori régészeti leletek. A “Csopak” név először 1277-ben fordul elő egy veszprémi káptalani oklevélben. Már a reformkorban üdülőhely volt Csopak, a 20. század elején pedig a középosztály kedvelt nyaralóhelyévé vált. A balatoni fürdés lehetőségén kívül jelentős szénsavas gyógyvize is; a ma is működő Szent József Gyógyforrást 1934-ben építették ki. Ma a község üdülőhelyként és borvidéke központjaként él a köztudatban.


Fonyód

fotó © viragosmagyarorszag.hu

Fonyód a Balaton déli partjának egyik legszebb helyén található, az északi parton kiemelkedő Badacsony heggyel szemben. A város egyik csodálatos természeti adottsága a Panoráma sétány, amely festői képet nyújt a Balatonról. Fonyód tudhatja magáénak a déli part leghosszabb mólóját, amely 464 méter hosszú. Kikötője bonyolítja a Fonyód–Badacsony útvonalon a legnagyobb turistaforgalmat a magyar tenger vizén. A város 12 fürdőhellyel büszkélkedhet, központi strandja a kikötő mellett elhelyezkedő sándortelepi Panoráma strand, amely minden korosztálynak kedvező infrastruktúrával rendelkezik. A másik közkedvelt terület a kutyabarát strand. Fonyód még két kilátóval is büszkélkedhet, amelyekből csodálatos látványban lehet gyönyörködni. A város központjában kialakított szökőkút emeli a dísztér hangulatát látványos vízképével és váltakozó fénytechnikájával.


Gyenesdiás

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Keszthelytől 2, Hévíztől 7 kilométerre, gyönyörű természeti környezetben fekszik Gyenesdiás. Északról a Keszthelyi-hegység békés lankái határolják, délről a Balaton hullámai mossák. A nagyközség a Nyugat-Balaton régió egyik legintenzívebben fejlődő települése, turisták által kedvelt családbarát üdülőfalu. Gyenesdiás a fürdés és strandolás mellett számos kikapcsolódási lehetőséget és családi programot kínál a tartalmas, élménydús pihenést keresőknek egész évben.


Hévíz

fotó © heviz.hu

Hévíz a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől nyolc, Budapesttől mintegy 200 kilométerre helyezkedik el. A város kincse a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytava, a Hévízi-tó. A természetes gyógytó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. A 38 méter mélyen lévő forrásbarlangból másodpercenként 410 liter 40 C°-os víz tör a felszínre. A tó hőfoka a felszínen nyáron eléri a 37-38 C°-ot, és télen sem csökken 24-26 C° alá. Hévíz gondozottságáról, biztonságáról, vendégszeretetéről és az egész évben gazdag kulturális életéről is híres.


Lovas

fotó © lovas.hu

Lovas a Balaton-felvidék egyik ékköve, a Balaton északi partján, a Királykút völgyének kapujában fekszik. A település közvetlen szomszédai: Paloznak, Felsőörs és Alsóörs. Nyugaton az Öreghegy és a Kishegy szőlőskertjei övezik. A két hegy között folyik a Séd, amelynek vize évszázadokon keresztül több malomnak nyújtott energiát. Ezt a részt ma is Malomvölgynek nevezik. A község területén murvabányászat közben a régészek őskori festékbányát találtak, amelyet ez emberiség történetének egyik legősibb festékbányájának tartanak.


Paloznak

fotó © Facebook

Paloznak a Balaton északi partján, a Bakony hegység déli lábánál fekszik. Az erdőkkel borított lankás domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a tóra. A falu utcái a Balaton partjától a domboldalakon lévő szőlőkön keresztül, a falut védően övező erdőbe futnak. A régészeti leletek bizonysága szerint Paloznak területe mintegy ötezer éve lakott volt. A pannon tájba harmonikusan illeszkedő, szőlőskertekkel övezett falu mediterrán klímája, a Balaton-part, a figyelmes vendéglátás és a jó borok, jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek. Sportolási lehetőségek, templomi hangversenyek, képzőművészeti tárlatok, és a szeptember utolsó hétvégéjén tartandó hagyományos falunapok, szüreti felvonulás, és utcabál, várja az ide látogatókat.


Siófok

fotó © HAJOZAS.HU

Siófok a Balaton keleti medencéjének déli partján fekszik, ott, ahol a Sió ered a tóból. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig Külső-Somogynak a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorai határolják. A város partvonala két szakaszra osztható. A Sió csatornától nyugatra fekvő szakasz Ezüstpart néven ismert, keletre pedig az Aranypart található. Siófok Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja. Azzá teszi jó közlekedése, kellemes fürdőzést kínáló sekély vizű partja. Az ideérkező vendégek pihenését, kikapcsolódását a tó lágy vize mellett a látnivalók, a szervezett programok és a szívélyes vendéglátás szolgálja.


Szigliget

fotó © Szigligeti Vendéglátás

A Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között fekvő félszigeten, számos vulkanikus dombon terül el Szigliget. Régészeti leletek szerint már a kőkorszakban és bronzkorban is lakott volt, és kelta, római illetve avar sírleletek is kerültek elő. Nevezetességei többek között a 12. században épült Avasi-templom romjai, a 168 m magas hegyre (Rókarántó) épült klasszicista stílus Szentháromság kápolna, a szigligeti vár, a 239 méter magas Várhegy köré települt Ófalu. A domboldal kanyargós utcácskái mellett nádtetős házak őrzik a múlt századok hangulatát – nem véletlen, hogy számos magyar költőt is megihletett e táj varázsa. A 19. század elején épült klasszicista Esterházy-kastély (és 9,2 hektáros arborétuma) a Szigligeti Alkotóház néven működik. A településen áthalad az Országos Kéktúra.


Tihany

fotó © viragosmagyarorszag.hu

Tihany, ez a mindössze 1400 lélekszámú kis település minden szempontból különleges, aki csak egyszer megfordul a félszigeten, az biztosan örökre emlékezni fog az ott szerezett élményekre. Hiszen olyan egyedülálló látnivalók mellett, mint a bencés apátság vagy a Balaton leggyönyörűbb panorámáját kínáló Pisky sétány, igazi természeti csodák várják a településre látogatókat.

Magyarország első tájvédelmi körzeteként, Európa-diplomás területként, nem csak a történelmi emlékek meghatározóak, hanem a táj szépsége is magával ragad. Tihany évek óta nagy energiát fordít az állandó megújulásra, lakói tudják és értik, hogy csak a környezettel összhangban, azt állandóan védve, de közben a XXI. század kihívásainak megfelelve állandóan fejlődni, változni, újítani kell. Ezt a munkát már nemzetközi szinten is többször elismerték, 2014-ben Európai Falumegújítási díjat nyert a település, majd 2017-ben, miután megnyerték a „Virágos Magyarország” versenyt, az Entente Florale európai környezetszépítő versenyben arany minősítést kapott a falu.

Ezek a sikerek ösztönzik arra a település vezetőit, hogy újabb és újabb kihívásokat találjanak. 2018 sem maradhat Tihany számára megmérettetés nélkül, hiszen a település benevezett a Communities in Bloom versenybe, melynek az eredményhirdetése szeptember végén lesz Kanadában.


Vonyarcvashegy

fotó © MTI/Varga György

A Balaton északi partján, a Keszthelyi-hegység déli lankáin fekszik Vonyarcvashegy, melynek utcái a keszthelyi Balaton öböl partjától egészen a Keszthelyi-hegység tetejéig kúsznak, ahol pazar panoráma várja a látogatókat. A fiatalok körében rendkívül népszerű vonyarcvashegyi Lidó Strand szörfiskolával, vizisípályával és viziszinpaddal nyújt egyedi élményt a balatoni strandok közül. Számos rendezvénye és szolgáltatása igazi élményt nyújt a család minden tagjának. Vonyarcvashegy számos lehetőséget kínál a természet és sportolás szerelmeseinek ugyanúgy, mint a kulturális és szórakoztató programok kedvelőinek.


HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!