A Nivegy-völgy, a Balaton felvidékének mesés katlanja

A címben szereplő mesés jelző azonban nem csak ezekre utal, hanem a völgyben pöttyökként elszórt településekkel kapcsolatos legendákra is.

A rege szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik.

A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát. Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója.

Ezek, valamint Tagyon, a Zánka és Szentantalfa között fekvő icuri-picuri falvacska tartozik a Nivegy-völgy települései közé.

Írásos okiratok a 12. századtól említik először ezeket a helységeket, de már a rómaiaknak is kedvelt területük volt, akik már szőlőt is termeltek.

A Nivegy-völgy magában hordozza a balatoni táj szinte minden jellegzetességét és értékét.

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

A 160-350 méter között változó tengerszint feletti magasságok miatt akár biciklivel is bejárhatjuk a völgyet dűlőutakon és az elviselhető forgalmú aszfaltos úton. Persze, a kis távolságoknak köszönhetően gyalog is megismerhetjük az egész vidéket. Az északi, északnyugati oldalon vadregényes erdőkben kirándulhatunk, megmászhatjuk a völgy nyugati határától nem messze található, félig elbányászott Hegyestűt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Nivegy vidékre, a Balatonra és a szomszédos Káli-medencére.

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

A műemlékek kedvelői mindegyik faluban találhatnak legalább egy késő-barokk stílusú templomot, sőt a 420 lakosával itt nagy falunak számító Szentantalfán hármat is. A völgy több Árpád-kori templom maradványait is megőrizte.

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

A szó szoros értelmében is kiemelkedik közülük a Szent Balázs-hegyen magasodó Pusztatemplom-rom.

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

A völgy egyik különleges értéke a finom bor.

A vidék jó fekvésének, a vulkanikus talajnak és a meleget tároló Balaton közelségének köszönhetően kiváló termőhelye elsősorban egyes fehérszőlő-fajtáknak.

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!