A fonyódi Sipos-hegyi kilátó, ahonnan elképesztő a körpanoráma

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek kistestvérei a fonyódi két púpocska, a két hegy.

Körülbelül 4 millió évvel ezelőtt, mikor még a Balatonnak híre-hamva sem volt bazaltos jellegű kitöréstermékek fedték be azokat a laza üledékeket, amelyek korábban a Pannon-tóban rakódtak le. A kemény bazalt megvédte ezeket a “puhább” kőzeteket a lepusztulástól, ezért hívjuk őket tanúhegyeknek, hisz az akkori felszín magasságáról “tanúskodnak”. A vulkáni képződmények mára már szinte teljesen lepusztultak.

Mindkét fonyódi hegytetőn áll kilátó, a  Várhegy messzelátója pillanatnyilag nem látogatható, azonban a keleti csúcson nyújtózkodó toronyból szemet kápráztató panoráma tárul elénk.

A 15 méteres acéltornyot 1987-ben a Magyar Posta építtette, azért sokáig a környéken lakók csak Postás-kilátóként ismerték. A külső csigalépcsőn jutunk fel a nyitott, felső szintre, ahol már csak a rendkívüli panoráma köti le minden figyelmünket.

A mintegy 100 méter magas Sipos-hegy tetején emelkedő kilátóból azért is parádés a panoráma, mert kevés olyan kilátó van a Balaton körül, ahonnan a tó mindkét irányába ilyen jól belátni. Kelet felé jól kirajzolódik a vízbe benyúló Tihanyi-félsziget, közepén az apátság tornyaival, míg a nyugati túlvégen a Keszthelyi-öbölbe is beleshetünk.

Ám a a csodát szemből kapjuk meg, hiszen láthatók az északi parton sorakozó bazalthegyek. A tanúhegyek királynője mellett az innen szinte tökéletesen szimmetrikusnak tűnő Gulács, után a várrommal koronázott Csobánc lapos teteje nyújtózik, mellette a Tóti-hegy határozott kúpja után az Örsi-hegynél olvad össze a vulkáni hátság a környező hegyekkel.

Nyitvatartási idő:

Előszezon:
Március 1. – április 30. – Hétvégenként /Szo, V/: időjárás függvényében 10:00 – 17:00
Május 1. – május 31. – Hétvégenként /Szo, V/: 10:00 – 18:00

Főszezon:
Június 1. – augusztus 20. – Naponta: 10:00 – 20:00
Augusztus 21 – augusztus 31. – Naponta: 10:00 – 18:00

Utószezon:
Szeptember 1. – szeptember 30. – Hétvégenként /Szo, V/: 10:00 – 18:00
Október 1 – október 31. – Hétvégenként /Szo, V/: 10:00 – 17:00
November 1. – november 30. – Hétvégenként /Szo, V/: időjárás függvényében 10:00 – 15:00

December 1. és február 28. között a téli időszakban a kilátó zárva tart.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!